Γιατί όταν χιονίζει επικρατεί ησυχία;

2019-12-08

Μιας και πλέον έχουμε μπει στον Χειμώνα (ασχέτως εάν ο καιρός δεν θέλει να θυμίσει ακόμα Χειμώνα) θυμηθήκαμε ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει και το οποίο οι περισσότεροι ίσως έχουμε παρατηρήσει κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης. Εσείς λοιπόν, έχετε παρατηρήσει ότι όταν χιονίζει και ιδίως όταν το στρώνει επικρατεί περισσότερη ησυχία; Είναι κάτι το οποίο ισχύει ή απλώς έτσι νομίζουμε;

Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι το παραπάνω ισχύει 100%. Με την διαφορά όμως ότι αυτό παρατηρείται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και λιγότερο στα χωρία και στα ορεινότερα τμήματα όπου η χιονόπτωση είναι ένα φαινόμενο πιο σύνηθες. Και οι περισσότεροι από εσάς θα δικαιολογήσετε αυτήν την ησυχία με το γεγονός ότι οι ανθρώπινες μετακινήσεις περιορίζονται σημαντικά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Και φυσικά έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που προκαλεί αυτήν την ασυνήθιστη ηρεμία. 

Υπάρχουν όμως και επιστημονικοί λόγοι οι οποίοι απαντούν στο ερώτημα. Σύμφωνα με την διευθύντρια του προγράμματος Climate Central (το οποίο ασχολείται και μελετά κλιματικά φαινόμενα), όταν το χιόνι πέφτει, υπάρχουν κάποια ηχητικά κύματα που απορροφούνται. Όσο οι νιφάδες χιονιού συσσωρεύονται, υπάρχει περισσότερος χώρος που μένει κενός μεταξύ τους σε σύγκριση με την επιφάνεια των υγρών στοιχείων όπως το νερό. ''Με όλο αυτό τον άδειο χώρο, ο ήχος δεν είναι σε θέση να αναπηδήσει από το χιόνι τόσο εύκολα όσο θα ήταν από το νερό και απορροφάται πολύ περισσότερο''. Όσο περισσότερο και πυκνότερο χιόνι πέφτει, τόσο περισσότερο ήχο απορροφά. 

Εκτός από αυτό, άλλος ένας λόγος που έρχεται προς απάντηση είναι οι αέριες μάζες. Πιο συγκεκριμένα, ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό, ο ήχος επηρεάζεται καθώς ταξιδεύει πιο αργά μέσα από τα πυκνότερα υλικά.