Η εξέλιξη του Χειμώνα έως τα τέλη Φλεβάρη 2021

2021-02-17

Όπως ήδη έχετε καταλάβει, τις τελευταίες ώρες σημειώθηκε μία σοβαρή κακοκαιρία στην χώρα μας η οποία είχε άκρως χειμωνιάτικη υφή αλλά και πανελλαδικό χαρακτήρα. Καταρχάς είχαμε την κατάβαση πολύ κρύων αερίων μαζών προς την περιοχή μας, οι οποίες αρχικά συνδυάστηκαν με βαρομετρικό χαμηλό από το Ιόνιο και έδωσαν πυκνές χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Αυτό ουσιαστικά αποτέλεσε την Α' φάση της κακοκαιρίας, για να ακολουθήσει η Β' φάση η οποία επηρέασε τα ανατολικά και νότια. Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα με έμφαση περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής. Για την Αττική και ειδικότερα για το κέντρο της πόλης, ο συγκεκριμένος χιονιάς συγκαταλέγεται στην λίστα με τους ιστορικούς χιονιάδες, 13 χρόνια μετά, από το 2008, με αξιόλογες χιονοστρώσεις ακόμη και στα νότια προάστια. Και στην Κρήτη όμως είχαμε πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, δημιουργώντας όπως και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα κατά τόπους πολύ σοβαρά προβλήματα. Η κακοκαιρία αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν και ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει βελτιωθεί, με τις θερμοκρασίες σιγά σιγά να ανεβαίνουν, αφού προηγήθηκαν εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα.

Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες αλλά και μέχρι τα τέλη του μήνα που διανύουμε, σε πολύ γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ιδιαίτερα ομαλά τόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων, όσο και από πλευράς θερμοκρασίας. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, δεν διαφαίνεται κάποια ψυχρή εισβολή (και γενικά κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών), αλλά ούτε και κάποιο βαρομετρικό χαμηλό για να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού.


Όπως μπορείτε να διακρίνετε και στον παραπάνω χάρτη, το βασικό αίτιο το οποίο ουσιαστικά θα προκαλέσει παρατεταμένη καλοκαιρία για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα είναι ένα πολύ εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο θα καλύψει σχεδόν ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και προοδευτικά μεγάλο μέρος και της δυτικής Ευρώπη. Αυτό το αντικυκλωνικό πεδίο ουσιαστικά θα λειτουργήσει σαν ένα «τείχος» μη επιτρέποντας σε κάποια ατμοσφαιρική διαταραχή να πλησιάσει την περιοχή μας και να επιδεινώσει τον καιρό.

Έτσι λοιπόν για τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να επικρατήσει σε γενικές γραμμές καλοκαιρία στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, με τα όποια φαινόμενα να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό περιορισμένα και γενικά άνευ σημασίας (θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις περιοχές που συγκεντρώνουν κάποιες πιθανότητες για πολύ λίγα τοπικά φαινόμενα).

Παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να πνέουν διαφόρων διευθύνσεων άνεμοι στα Πελάγη με ήπιες γενικά εντάσεις, ενώ η θερμοκρασία μέχρι περίπου και τις 22 του μήνα θα παρουσιάσει σταθεροποίηση σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (λίγο πιο έντονη ψύχρα θα κάνει στην ανατολική Ελλάδα).

Από κει και ύστερα, μπορούμε να πούμε με μεγάλη προγνωστική βεβαιότητα ότι σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια του 3ου δεκαημέρου του Φλεβάρη, αναμένεται γενικευμένη καλοκαιρία σε ολόκληρη την χώρα με πλήρη απουσία των καιρικών φαινομένων απ' άκρη σ' άκρη. Μάλιστα εκτός από αυτήν την γενικευμένη καλοκαιρία, μετά τις 23 με 24 του μήνα φαίνεται ότι οδεύουμε σε μία σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ενδεχομένως έως και 7 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, οπότε εκείνες τις ημέρες δεν αποκλείεται να πλησιάσουμε ή να ξεπεράσουμε τοπικά τους 20 βαθμούς Κελσίου.


Και από πλευράς ανέμων, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον στο Αιγαίο θα κυριαρχήσει κατά πάσα πιθανότατα ο βοριάς, αυτός δεν θα είναι ψυχρός και ούτε φαίνεται να παρουσιάζει κάποια πολύ σοβαρή ενίσχυση.


Αυτή η εικόνα του καιρού, δείχνει να διατηρείται μέχρι και την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη, με τον καιρό διατηρείται αίθριο σε ολόκληρη την χώρα και τις θερμοκρασίες ανεβασμένες αρκετά. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για κάποια αλλαγή του καιρού και για να εντοπιστεί κάτι τέτοιο, μάλλον θα πρέπει να φτάσουμε στις πρώτες ημέρες του Μάρτη όπου ίσως να έχουμε κάποια φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά την τελευταία κακοκαιρία που επηρέασε την χώρα μας, αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο να απασχολήσει την περιοχή μας τις επόμενες 2 και ίσως 3 εβδομάδες. Για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε όπως κάνουμε πάντα μέσα από τα άρθρα μας.

Μην ξεχνάτε ότι στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε αναλυτικές καθημερινές προγνώσεις για όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας