Η εξέλιξη του Χειμώνα μέχρι τα μέσα Φλεβάρη 2021

2021-01-28

Είναι γεγονός πως το σκηνικό του καιρού τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και αυτό διότι προηγήθηκε μία πολύ αξιόλογη κακοκαιρία η οποία έδωσε ξανά πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην δυτική Ελλάδα δημιουργώντας μάλιστα κατά τόπους σοβαρά προβλήματα εξαιτίας πλημμυρών. Το τελευταίο διάστημα οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας έχουν δεχθεί συνεχόμενα κύματα βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα εξαιτίας του κορεσμένου εδάφους. Παράλληλα ένα ακόμα κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας κακοκαιρίας, ήταν οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν σε Ιόνιο και Αιγαίο αλλά και η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας στην βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του Χειμώνα στην χώρα μας, μέχρι περίπου και τις 15 Φλεβάρη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το διάστημα αυτό από σήμερα έως τότε, παρουσιάζονται 3 διαφορετικά καιρικά χαρακτηριστικά:


Α') i) Για τις επόμενες ημέρες και έως περίπου τις 2 με 3 Φλεβάρη, αναμένεται να έχουμε κάποια περάσματα από βροχές και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία πρωτίστως θα απασχολήσουν την δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πιο τοπικά την βόρεια Ελλάδα και ακόμη πιο τοπικά τα νοτιότερα τμήματα.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 30/01 αναμένεται να έχουμε ένα «εξπρές» πέρασμα ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες (με αρκετά αξιόλογο χαρακτήρα) σχεδόν στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας, ενώ γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με εξίσου αξιόλογο χαρακτήρα. Μπόρες τοπικές θα σημειωθούν και στην βόρεια Ελλάδα ενώ πολύ πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στα νοτιότερα τμήματα.

Όπως είπαμε όμως και πριν, η κακοκαιρία θα είναι "εξπρές" και μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σχεδόν σε όλη την χώρα.

Χάρτης υετού τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON.


Χάρτης υετού τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.


ii) Την Κυριακή 31/01, αναμένεται να ακολουθήσει μία δεύτερη ατμοσφαιρική διαταραχή και πάλι από τα βορειοδυτικά.


Από το μεσημέρι της Κυριακής, αναμένεται να εκδηλωθούν νέες βροχές και καταιγίδες (κατά τόπους αρκετά ισχυρές) σχεδόν στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας (με έμφαση τα τμήματα από την δυτική Στερεά Ελλάδα και βορειότερα), ενώ και αυτή η κακοκαιρία θα κινηθεί πολύ γρήγορα ανατολικά, προκαλώντας πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύντομα και τοπικά φαινόμενα στην βόρεια Ελλάδα και πιο λίγα στα νοτιότερα τμήματα.

Χάρτης υετού μεσημβρινές - απογευματινές ώρες Κυριακής.


Χάρτης υετού για τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.


iii) Το διήμερο Δευτέρας - Τρίτης (01-02 Φλεβάρη), προβλέπεται η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της χώρας μας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιδεινώσει για άλλη μία φορά τον καιρό στην δυτική Ελλάδα προκαλώντας νέες βροχές και καταιγίδες, ενώ από αυτό το σύστημα δεν αποκλείεται να επηρεαστούν πρόσκαιρα και περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι όλες αυτές τις ημέρες, η θερμοκρασία θα έχει σημειώσει αισθητή άνοδο σε όλη την χώρα, καθώς οι νοτιάδες θα πάρουν ουσιαστικά το πάνω χέρι και μάλιστα ενδέχεται κατά τόπους να πνέουν και με θυελλώδεις εντάσεις ιδιαίτερα στο βόρειο Αιγαίο (θα πούμε περισσότερα για την συγκεκριμένη εξέλιξη σε νεότερη πρόγνωση).

Ο παραπάνω χάρτης είναι αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Προγνωστικού Μοντέλου και αποτυπώνει τον εκτιμώμενο αθροιστικό υετό στην χώρα μας έως και το βράδυ της Τρίτης 02/02/2021. Με τα πιο έντονα χρώματα σημειώνονται οι περιοχές που θα καταγράψουν περισσότερο υετό (άρα θα έχουν περισσότερες βροχές), ενώ όσο πιο αχνά είναι τα χρώματα, τόσο λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα.


Β') Από τις 3 περίπου Φλεβάρη και για ένα διάστημα τουλάχιστον 6 με 8 ημερών, το σκηνικό του καιρού θα καταστεί άκρως ανοιξιάτικο σε όλη την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι:

i) Θα έχουμε απουσία φαινομένων από όλη την χώρα και θα κυριαρχήσει η καλοκαιρία σχεδόν παντού.

ii) Αναμένεται μία πολύ αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα ενδεχομένως πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή που διανύουμε.

Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτήν την εξέλιξη, θα είναι η ανύψωση του Υποτροπικού Αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών πιέσεων) σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και εμποδίζοντας έτσι την διέλευση βαρομετρικών χαμηλών προς την περιοχή μας.


Γ') Την ίδια ώρα που η χώρα μας θα βιώνει ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες, στην δυτική Ευρώπη θα πρέπει να εκδηλώνονται πολλές βροχές, ενώ στην βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη φαίνεται ότι θα συσσωρευτούν πολύ ψυχρές και πολικές αέριες μάζες.

Η τάση του καιρού για μετά τις 9 με 10 Φλεβάρη, θέλει την κατάβαση σοβαρού και ενδεχομένως πολύ σοβαρού κύματος ψύχους στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Το κατά πόσο αυτό το ψύχος θα καταφέρει να κατέβει σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τώρα την συμπεριφορά τους. Βεβαίως υπάρχουν κάποια σενάρια τα οποία ευνοούν κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών και προς την χώρα μας, οπότε το πιθανότερο είναι να έχουμε μία αισθητή και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (είναι λογικό άλλωστε μετά από μία πολύ σημαντική άνοδο που θα προηγηθεί). Το αν αυτή η πτώση θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ή αν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι περισσότερο, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την όλη καιρική εξέλιξη ενώ μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να έχετε πλήρη ενημέρωση και μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας