Η εξέλιξη του Χειμώνα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021

2021-01-19

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το σκηνικό και η εξέλιξη του καιρού τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην χώρα μας, καθώς είχαμε μία πολύ αξιόλογη έως και ισχυρή για ορισμένες περιοχές ψυχρή εισβολή (η πρώτη για τον φετινό Χειμώνα), αλλά και αρκετές χιονοπτώσεις σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και σε παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα κυρίως του βορειοανατολικού Αιγαίου. Είναι γεγονός λοιπόν ότι ο Χειμώνας έστω και έναν μήνα περίπου αργότερα, αποφάσισε να κάνει αισθητή την παρουσία του και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο.

Μετά και το πέρας αυτής της ψυχρής εισβολής και την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, ο καιρός το επόμενο δεκαήμερο έως τα τέλη του μήνα που διανύουμε, θα λέγαμε ότι παρουσιάζει νέο πολύ σημαντικό ενδιαφέρον. Αυτήν την φορά όμως, το ενδιαφέρον δεν στρέφεται σε κάποια επερχόμενη ψυχρή εισβολή (κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει για τις επόμενες τουλάχιστον 10 ημέρες), αλλά λόγω των διαδοχικών κακοκαιριών που αναμένεται να μας έρχονται από τα δυτικά και να δώσουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε περιοχές κυρίως της δυτικής Ελλάδα και κατά τόπους αρκετές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα.

Η αρχή φαίνεται να γίνεται από το Σάββατο 23/01, όπου τα προγνωστικά στοιχεία μας δείχνουν πως θα πρέπει να αναμένουμε μία διαταραχή από την Ιταλία η οποία θα κινηθεί ανατολικά προς την χώρα μας.


Έτσι λοιπόν το Σάββατο φαίνεται ότι θα έχουμε μία πολύ αξιόλογη επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας (αν όχι σε όλη) και θα εκδηλωθούν μέσα στην ημέρα τοπικά έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες.

Ενδεικτικός χάρτης υετού για τις απογευματινές - βραδινές ώρες της ημέρας του Σαββάτου 23/01/2021, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON!!


Η κακοκαιρία αυτή, αν και θα κινηθεί σταδιακά προς την ανατολική χώρα, φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια εξασθένισης και έτσι στις υπόλοιπες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά (περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο αλλά και ποιες πολύ λιγότερο, θα έχουμε σε νεότερη εκτίμηση). Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα σχεδόν κανονικά για την εποχή και πως οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται σε ορεινές περιοχές κυρίως της Πίνδου (κατά μέσο όρο θα εκδηλώνονται πάνω από τα 1000 μέτρα υψόμετρο, ωστόσο θα είναι πολύ πυκνές). Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας θα δεχθούν κάποιες τοπικές βροχές και τις προηγούμενες ημέρες, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναφέρονται στις επόμενες μας προγνώσεις.

Για το διάστημα 24 με 25 Ιανουαρίου (Κυριακή - Δευτέρα), είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει σχεδόν αμέσως μία δεύτερη διαταραχή από τα βορειοδυτικά και να προκαλέσει νέες βροχές και καταιγίδες αρχικά και πάλι σχεδόν σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα και σταδιακά σε αρκετές κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές και με πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αν και τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία συμφωνούν ως προς αυτήν την εξέλιξη, αφήνουμε ένα μικρό ερωτηματικό για την πιθανότητα η διαταραχή αυτή να κινηθεί βορειότερα και να επηρεάσει λιγότερες περιοχές, με έμφαση τα βορειοδυτικά. Γενικά τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, θα λέγαμε ότι αναμένεται να επηρεαστούν αρκετά πιο λίγο και ίσως τοπικά και καθόλου, αυτό ωστόσο θα διευκρινιστεί καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Στον παραπάνω χάρτη αποτυπώνεται ο συνολικός εκτιμώμενος υετός, όπως αυτός προβλέπεται από το προγνωστικό μοντέλο GFS, έως την ερχόμενη Δευτέρα 25/01/2021. Όσο πιο σκούρα γίνονται τα χρώματα, τόσο περισσότερες βροχές αναμένεται να σημειωθούν στις περιοχές όπου αυτά εντοπίζονται, ενώ εκεί όπου τα χρώματα είναι πιο αχνά, τα φαινόμενα θα είναι γενικά λιγότερα. 


Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονίσουμε το γεγονός ότι το τριήμερο Σ/Κ/Δ αναμένεται να επικρατήσουν πολύ ισχυροί και μάλλον θυελλώδεις νοτιάδες τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο με τις εντάσεις κατά πάσα πιθανότατα να ξεπερνούν τα 7 με 8 Μποφόρ, αγγίζοντας ίσως τοπικά ακόμη και τα 10 Μποφόρ. Αυτό θα έχει και σαν συνέπεια την μεταφορά αφρικανικής σκόνης σχεδόν σε όλη την χώρα.

Από κει και ύστερα αν και χρονικά βρισκόμαστε αρκετά μακριά, για το διάστημα 26 με 27 Ιανουαρίου, είναι αρκετά τα προγνωστικά στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν νέα κακοκαιρία από τα βορειοδυτικά με νέες βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παράλληλα το ίδιο διάστημα φαίνεται ότι θα έχουμε και μία πτώση της θερμοκρασίας (αφού θα έχει προηγηθεί σταθεροποίηση) και αυτή η κακοκαιρία να συνδυαστεί με πιο ψυχρές αέριες μάζες, όχι όμως τόσο ψυχρές ούτως ώστε να μιλάμε για ψυχρή εισβολή, όπως αυτήν που προηγήθηκε.

Πιθανή διάταξη αερίων μαζών για την αντίστοιχη περίοδο!!


Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά στοιχεία, τότε εκείνο το διάστημα δεν αποκλείεται να έχουμε εκδήλωση χιονοπτώσεων σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με πιο χαμηλά υψόμετρα.

Συνοψίζοντας:

1) Οι επόμενες ημέρες ιδιαίτερα για την δυτική Ελλάδα θα είναι πολύ βροχερές, με αρκετά φαινόμενα πάντως να εκδηλώνονται και σε κεντροβόρειες και ανατολικές περιοχές.

2) Οι νοτιάδες το ερχόμενο Σ/Κ/Δ θα παρουσιάσουν πολύ σημαντική ενίσχυση στα Πελάγη μεταφέροντας αφρικανική σκόνη.

3) Η θερμοκρασία σταδιακά θα σημειώσει άνοδο στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα παραμείνει σταθερή για τις επόμενες 5 με 6 ημέρες, τουλάχιστον έως τις 25 του μήνα.

4) Κατά πάσα πιθανότατα ο μήνας θα κλείσει με νέες βροχές, όπως φαίνεται να συμβαίνει και στις αρχές του επόμενου μήνα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέο άρθρο, ενώ παράλληλα μπορείτε να έχετε πλήρη καιρική ενημέρωση και μέσα από τις καθημερινές προγνώσεις που εκδίδουμε.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας