Η εξέλιξη του Φθινοπώρου έως τα μέσα Σεπτέμβρη 2021

2021-09-09

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του Σεπτέμβρη όπου ο καιρός τείνει να έχει συνήθως καλοκαιρινά χαρακτηριστικά (είναι γνωστό άλλωστε ότι το ελληνικό Καλοκαίρι ποτέ δεν τελειώνει με την λήξη του Αυγούστου), παρ' όλα αυτά ο μήνας έχει ξεκινήσει δυναμικά παρουσιάζοντας σαφέστατα ένα αμιγώς «φθινοπωρινό πρόσωπο». Οι πρώτες ημέρες του μήνα έχουν κυλήσει με θερμοκρασίες οι οποίες κυμαίνονται κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά και με αρκετά πυκνές νεφώσεις οι οποίες δίνουν αξιόλογες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Όπως ωστόσο ειπώθηκε προηγουμένως, το Καλοκαίρι συνηθίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο θα φανεί προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τις τελευταίες ώρες/ημέρες, πάνω από την χώρα μας κυριαρχεί μία αποκομμένη «ψυχρή λίμνη» αποτελώντας την αιτία αυτού του φθινοπωρινού καιρού που επικρατεί. Αυτή η λίμνη κινείται πλέον αργά ανατολικά - βορειοανατολικά και καθώς απομακρύνεται από την χώρα μας, θα συμβάλλει στην σταδιακή βελτίωση του καιρού.


Έτσι κατά την διάρκεια της Παρασκευής 10/09/2021, αναμένεται σταδιακή εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών. Αν και στο ξεκίνημα της ημέρας θα παρατηρηθούν έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες από τα νησιά του Θρακικού έως τις Σποράδες και την Εύβοια, σταδιακά από το μεσημέρι και μετέπειτα θα αρχίσουν να εξασθενούν και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν σταματήσει εξ' ολοκλήρου.

Ενδεικτικός χάρτης Υετού για το ξημέρωμα της Παρασκευής 10/09/2021, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON.


Αισθητά καλύτερος θα είναι ο καιρός το Σάββατο 11/09/2021 με τα όποια φαινόμενα να είναι πολύ περιορισμένα και να εκδηλώνονται σε πολύ τοπικό επίπεδο στα βουνά των κεντρικών και βόρειων ηπειρωτικών τμημάτων. Ταυτόχρονα ο υδράργυρος θα σημειώσει μερική άνοδο, σκαρφαλώνοντας περίπου στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και στους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου στα νησιά, ως αποτέλεσμα της μεταφοράς πιο θερμών αερίων μαζών.

Ταυτόχρονα όμως ένα αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου (θα δώσει πολλές και δυνατές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ιταλία το Σάββατο), θα κινηθεί ανατολικότερα προσεγγίζοντας την χώρα μας. Αν και ακόμα υπάρχει μία διχογνωμία από τα προγνωστικά μοντέλα σχετικά με την τροχιά που αυτό θα ακολουθήσει, φαίνεται ότι πολύ οριακά τμήμα αυτού του χαμηλού θα επηρεάσει πρόσκαιρα την δυτική Ελλάδα και θα δώσει μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ακριβώς επειδή είναι μία αρκετά οριακή κατάσταση, θα χρειαστεί να δούμε και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση όμως πέραν των δυτικών τμημάτων, η υπόλοιπη χώρα δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθώς το βαρομετρικό χαμηλό δεν δείχνει τάση να κινείται περαιτέρω ανατολικά.

Από κει και ύστερα κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας, το Καλοκαίρι αναμένεται να επιστρέψει στην χώρα μας. To Αντικυκλωνικό Πεδίο Υψηλών Πιέσεων θα μετατοπιστεί από την βορειοδυτική Αφρική ανατολικότερα και θα ανυψωθεί σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη (ως αποτέλεσμα της διαταραχής στην περιοχή της δυτικής - βορειοδυτικής Ευρώπης), τροφοδοτώντας την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με αρκετά θερμές αέριες μάζες.


Το αποτέλεσμα των άνω θα είναι η επικράτηση ήπιων και αίθριων σε γενικές γραμμές καιρικών συνθηκών στο σύνολο της χώρας αλλά και η αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας (συγκριτικά πάντα με τις τρέχουσες επικρατούσες θερμοκρασιακές τιμές), καθώς αυτή σε πολλές περιοχές θα ανέβει πάνω από τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η κατάσταση δείχνει να διατηρείται περίπου μέχρι και τα τέλη του β' δεκαημέρου του μήνα, ενώ για μετέπειτα τα πιο μακροπρόθεσμα στοιχεία επαναφέρουν τον υδράργυρο σε πιο χαμηλά επίπεδα (υπάρχει τάση για διέλευση συστημάτων από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας).


Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, όπως κάθε ημέρα, θα σας ενημερώνουμε με συνεχείς προγνώσεις και εκτιμήσεις για να έχετε την πλήρη καιρική εικόνα που χρειάζεστε.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας