Η εξέλιξη του καιρού έως τα μέσα Απρίλη 2021

2021-04-08

Μπορεί να βρισκόμαστε στα τέλη του 1ου δεκαημέρου του Απρίλη, ωστόσο ο καιρός μας επιφύλαξε τις τελευταίες ώρες μία ακόμη χειμωνιάτικη «παρένθεση». Και αυτό διότι η πτώση της θερμοκρασίας ήταν θεαματική από βορρά προς νότο με τις τιμές να προσεγγίζουν καθαρά χειμωνιάτικα επίπεδα σταδιακά σε όλη την χώρα, με έμφαση τα βόρεια και τα κεντρικά. Μαζί με την εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας, είχαμε και μία τάχιστη μεταβολή του καιρού από τα βόρεια η οποία κατάφερε και έδωσε για λίγο κάποιες χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στην βόρεια Ελλάδα. Η μεταβολή αυτή κινήθηκε πολύ γρήγορα νοτιότερα και πλέον ο καιρός σε όλη σχεδόν την χώρα είναι γενικά αίθριος.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, είναι προφανές ότι αυτό το κρύο δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα, οπότε και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας. Μέχρι και την Κυριακή 11/04 πάντως, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν αναμένεται να είναι τόσο αξιόλογη όπως ήταν αυτή που προηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ τις νυχτερινές και πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου θα κάνει αρκετό κρύο στα ηπειρωτικά.

Μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας σε αμιγώς ανοιξιάτικα επίπεδα, περιμένουμε στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας όπου αρκετά πιο θερμές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική, θα κινηθούν βορειοανατολικότερα, θα επηρεάσουν την χώρα μας και θα ανεβάσουν αισθητά τον υδράργυρο. Έτσι από την Δευτέρα 12/04 και κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες κεντρικές και νότιες περιοχές, ενώ και στα βόρεια θα ανέβουν τοπικά πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Στο κομμάτι των καιρικών φαινομένων, τα πράγματα θα κυλήσουν ιδιαίτερα ομαλά τις επόμενες ημέρες με πλήρη απουσία των βροχοπτώσεων τουλάχιστον έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αν και χρονικά βρισκόμαστε αρκετά μακριά έως εκείνη την περίοδο, υπάρχουν κάποια προγνωστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν μία τάση εκ νέου πτώσης της θερμοκρασίας (όχι τόσο σημαντικής όπως η τρέχουσα) στην βόρεια Ελλάδα και υπάρχει πιθανότητα για κάποιες βροχές στα βόρεια το διάστημα 15 με 17 του μήνα.

Έως τότε πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα αισθητή στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας και με απουσία των καιρικών φαινομένων. Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 09/04/2021, μπορείτε να την βρείτε στην Αρχική Σελίδα ή στην Ενότητα "Προγνώσεις".

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας