Η εξέλιξη του καιρού έως τα μέσα Μαΐου 2021

2021-05-05

Έχουμε μπει πλέον στον τελευταίο μήνα της Άνοιξης και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες και όχι μόνον ημέρες, είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλές. Αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο απουσιάζουν οι βροχές από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και έχει σαν αποτέλεσμα τα ποσά υετού να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολλές περιοχές, προκαλώντας το φαινόμενο της ανομβρίας. Σε συνδυασμό με την απουσία των βροχοπτώσεων, οι θερμοκρασίες που σημειώνονται τις θερμές ώρες της ημέρας, είναι τις τελευταίες ημέρες υψηλές έως και πολύ υψηλές για την εποχή που διανύουμε, θυμίζοντας περισσότερο Ιούνιο ή Ιούλιο μήνα, ενώ ταυτόχρονα η αραιή νέφωση με την αφρικανική σκόνη είναι κάτι που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό αρκετά συχνά.

Στο ερώτημα εάν μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται κάποια μεταβολή του καιρού ή εάν διαφαίνεται κάποια αλλαγή σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα, θα λέγαμε ότι για τις επόμενες τουλάχιστον 8 με 10 ημέρες, δεν αναμένουμε κάποια σημαντική εξέλιξη που να χρήζει προσοχής. Αυτό σημαίνει ότι οι καλές καιρικές συνθήκες και οι απουσία των βροχοπτώσεων (πλην λίγων εξαιρέσεων άνευ όμως σημασίας) θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμα, διατηρώντας έτσι την ανομβρία στις περισσότερες περιοχές. Η αιτία η οποία διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί αυτές τις συνθήκες, είναι το Αντικυκλωνικό Πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο παρατηρείται πάνω από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Ευρώπης και δεν επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά να εισέλθουν προς την περιοχή αυτή και κατά συνέπεια προς την χώρα μας.


Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, μέσα σε αυτό το παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας, θα σημειωθούν και μερικές μικρές εξαιρέσεις. Μία εξ' αυτών φαίνεται μέσα στο ερχόμενο Σ/Κ (8-9/05/2021). Συγκεκριμένα, το Σάββατο υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να σημειωθούν κάποιες βροχές με την μορφή μπόρας στα ορεινά - ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ίσως κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, σε πολύ τοπικό και πρόσκαιρο όμως χαρακτήρα. Την Κυριακή, ίσως σημειωθούν λίγες πρόσκαιρες τοπικές και ασθενείς βροχές στα νησιά του νοτίου Αιγαίου και κυρίως στην ορεινή - ημιορεινή Κρήτη.

Όλο το υπόλοιπο διάστημα έως τις 14 με 16 Μαΐου, με βάση και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δεν περιμένουμε κάτι αξιόλογο από πλευράς καιρικών φαινομένων.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και όσον αφορά την πορεία της θερμοκρασίας, καθ' ότι αυτή θα συνεχίσει να κυμαίνεται και τις επόμενες ημέρες σε επίπεδα λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή, χωρίς να παρατηρείται κάποια αισθητή πτώση του υδραργύρου. Μάλιστα το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο (07-08/05/2021) θα έχουμε μία άνοδο της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια και αρκετά αισθητή στην Κρήτη (θερμοκρασιακές λεπτομέρειες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις).


Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι από την Κυριακή 09/05/2021 και μετέπειτα θα επικρατήσει στην περιοχή του Αιγαίου πρώιμο ισχυρό έως πολύ ισχυρό μελτέμι το οποίο θα φτάνει εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ και κατά τόπους θυελλώδες μελτέμι ιδιαίτερα στην περιοχή του βορείου Αιγαίου, έως 8 Μποφόρ. Στην περιοχή του Ιονίου, θα πνέουν διαφόρων διευθύνσεων άνεμοι με ασθενείς γενικά εντάσεις, εκτός από το Σ/Κ (07-08/05/2021) όπου θα πνέει ισχυρός έως πολύ ισχυρός ΒΔ άνεμος.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη προκύψει, θα σας κρατάμε ενήμερους όπως πάντα μέσα από τις καθημερινές αναλυτικές μας προγνώσεις.  

Την αναλυτική εξέλιξη του καιρού για την ημέρα της Πέμπτης 06/05/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/araies-nefoseis-kai-schetiki-zesti-o-kairos-tin-pempti-06-05-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας