Η εξέλιξη του καιρού έως τις 20 Ιουλίου 2020

2020-07-07

Αναμφίβολα, τις τελευταίες ώρες/ημέρες ο καιρός έχει παρουσιάσει κατά τόπους πολύ σοβαρή επιδείνωση καθώς κατά περιόδους εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές, με τα φαινόμενα μάλιστα να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και να δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα πάνω από τον ηπειρωτικό κορμό, με την συχνότητα κατά τόπους να είναι πολύ μεγάλη.

Η διαταραχή για την οποία είχαμε μιλήσει και μέσα από τις προηγούμενές μας εκτιμήσεις, είναι η αιτία όλων αυτών των έντονων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο πλέον αυτή η διαταραχή κινείται ανατολικότερα και σταδιακά εξασθενεί, ενώ από τα δυτικά θα «καλύψει» την χώρα μας ένα αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων.

Η αποκομμένη διαταραχή κινείται ανατολικότερα και "αντικαθίσταται" από υψηλές πιέσεις.


Σε γενικές γραμμές λοιπόν όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, αυτός θα είναι αρκετά έως πολύ καλός σε ολόκληρη την χώρα τουλάχιστον μέχρι τις 14 του μηνός. Αυτό σημαίνει ότι η ηλιοφάνεια θα αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα ενώ η πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές είναι εξαιρετικά μικρή και μόνο για της βουνοκορφές τις κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (και αυτό εξαιρετικά τοπικά).

Παράλληλα από την Πέμπτη 09 Ιουλίου αναμένεται μια σταδιακή σημαντική ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο με την ένταση να φτάνει κατά τόπους και κατά διαστήματα τα 7 με 8 Μποφόρ και μάλιστα φαίνεται να διατηρείται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Το παραπάνω διάγραμμα περιγράφει την διεύθυνση και την ένταση των ανέμων πάνω από την περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. Η ανοδική πορεία της καμπύλης, υποδηλώνει την ενίσχυση των βοριάδων ενώ η επιπεδοποίηση "μαρτυρά" την μεγάλη διάρκεια του ισχυρού μελτεμιού, τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου.


Επιπλέον και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε απολύτως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα όλες τις επόμενες ημέρες (μέχρι τις 20 Ιουλίου), ωστόσο στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου η δροσιά θα είναι πολύ πιο αισθητή λόγω των πολύ ενισχυμένων βοριάδων, τόσο κατά την διάρκεια της μέρας όσο και των βραδινών - νυχτερινών ωρών.

Στο παραπάνω διάγραμμα αποτυπώνεται η μεταβολή της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων). Η κόκκινη καμπύλη υποδηλώνει την μέση τιμή ενώ οι υπόλοιπες τα σενάρια της εξέλιξης της θερμοκρασίας. Παρατηρούμε ότι όλα τα σενάρια κινούνται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον μέσο όρο, επομένως μέχρι τις 20 Ιουλίου δεν αναμένουμε θερμοκρασιακές ακρότητες!!


Για το διάστημα 15 με 17 Ιουλίου, υπάρχει μία υποψία για κάποια  αστάθεια στην βόρεια Ελλάδα που ίσως προκαλέσει τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. 

Και για το διάστημα 17 με 20 Ιουλίου, φαίνεται ότι ο καιρός θα διατηρηθεί πολύ καλός με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε ολόκληρη την χώρα και μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Συμπερασματικά, μετά από την έντονη αστάθεια των τελευταίων ημερών στην χώρα μας, ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά και παντού, με πιθανότητα υποτροπής κοντά στις 15 Ιουλίου, ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο και φυσιολογικές θερμοκρασιακές τιμές.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα φροντίσουμε να σας ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας