Η εξέλιξη του καιρού έως τις αρχές Απρίλη 2021

2021-03-25

Βρισκόμαστε στο γ' δεκαήμερο του Μάρτη και πλέον βαδίζουμε ολοένα και πιο κοντά προς την «καρδιά» της Άνοιξης, αφήνοντας ουσιαστικά πίσω μας άλλον ένα Χειμώνα. Ένας Χειμώνας ο οποίος σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται αρκετά ήπιος έως και ζεστός ως προς τις θερμοκρασίες (με μερικές εξαιρέσεις, μία εξ' αυτών, αυτή της Μήδειας), αρκετά βροχερός το δίμηνο Δεκέμβρη - Γενάρη για την δυτική Ελλάδα, με περιορισμένες τις χιονοπτώσεις σε αρκετά μεγάλα υψόμετρα και με ένα παρατεταμένο νότιο ρεύμα το πρώτο μισό της εποχής. Το «κύκνειο άσμα» του Χειμώνα πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες όπου ένα σπάνιο για την εποχή κύμα ψυχρής εισβολής επηρεάζει την χώρα μας και έχει ρίξει εντυπωσιακά χαμηλά την θερμοκρασία, δίνοντας κάποια φαινόμενα βροχών και καταιγίδων κυρίως στην κεντρική, την ανατολική και την νότια Ελλάδα αλλά και κάποιων χιονοπτώσεων ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Μερικές νιφάδες χιονιού έπεσαν κατά την ημέρα της Εθνικής μας Επετείου ακόμη και εντός του λεκανοπεδίου της Αθήνας, πράγμα σίγουρα πολύ σπάνιο, πολλώ δε μάλλον όταν βρισκόμαστε λίγες μόνον ημέρες πριν τον Απρίλη.

Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, αυτό που σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε είναι μία άνοδος της θερμοκρασίας η οποία θα σταθεροποιηθεί αρχικά σε επίπεδα κανονικά για την περίοδο που διανύουμε. Οι ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες καλύπτουν την περιοχή μας τις τελευταίες ώρες, σταδιακά θα απομακρυνθούν «για να πάρουν την θέση τους» πιο ζεστές αέριες μάζες.


Παράλληλα από πλευράς καιρικών φαινομένων, για τις επόμενες ημέρες και για ένα διάστημα τουλάχιστον 8 με 10 ημερών, τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ ομαλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Και αυτό διότι το σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας Ευρώπης (κατά συνέπεια και η χώρα μας), θα βρεθεί κάτω από ένα πολύ εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων (όπως βλέπετε στον παραπάνω χάρτη), που θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστήσει τον καιρό σχεδόν αίθριο σε ολόκληρη την χώρα. Και λέμε σχεδόν, διότι μέσα στις επόμενες ημέρες και κυρίως από την Κυριακή 28/03/2021 και μετέπειτα, αναμένεται να παρατηρηθούν κάποια φαινόμενα αστάθειας στην ορεινή δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα. Αυτό σημαίνει ότι κατά διαστήματα τις θερμές ώρες της ημέρας θα συννεφιάζει στους ορεινούς όγκους κυρίως της Πίνδου και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, οπότε αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών όμβρων μικρής διάρκειας (τοπικές μπόρες του 30λεπτου). Παρ' όλα αυτά κάτι περισσότερο από αυτές τις τοπικές μπόρες, δεν αναμένουμε, οπότε και σε γενικές γραμμές ο καιρός θα κυλήσει πολύ ομαλά από πλευράς καιρικών φαινομένων.

Αυτή η σταθεροποίηση της θερμοκρασίας σε επίπεδα σχεδόν κανονικά για την εποχή (γενικά θα κάνει περισσότερη ψύχρα στα ανατολικά, ενώ στα δυτικά ο καιρός θα είναι πιο μαλακός), αναμένεται σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να διατηρηθεί μέχρι το πρώτο διήμερο του Απρίλη. Από κει και ύστερα η τάση που διαμορφώνεται, δείχνει μία νέα σημαντική και ίσως πολύ σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε αμιγώς ανοιξιάτικα επίπεδα, με τον καιρό κατά πάσα πιθανότατα να διατηρείται αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και με κάποιες μπόρες οι οποίες πιθανώς θα εκδηλώνονται τις θερμές ώρες της ημέρας κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

Στον παραπάνω χάρτη, βλέπουμε πως περίπου αναμένεται να διαμορφωθεί η διάταξη των αερίων μαζών πάνω από την "Γηραιά Ήπειρο" στις αρχές του Απρίλη. Όπως βλέπετε, οι θερμές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική, αρχίζουν "δειλά-δειλά" να κάνουν εμφανή την παρουσία τους και να "προσπαθούν" να ανέλθουν βορειότερα.


Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι όσον αφορά τους ανέμους, αυτοί θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις τις επόμενες ημέρες και θα είναι αρκετά ασθενείς. Μία πιθανή ενίσχυση των βοριάδων ενδέχεται να παρατηρηθεί γύρω στις 30 του μήνα όπου και δεν αποκλείεται πολύ πρόσκαιρα να υποχωρήσει λίγο η θερμοκρασία. Προς τα μέσα όμως του α' δεκαημέρου του Απρίλη, φαίνεται ότι το πάνω χέρι θα πάρουν οι νοτιάδες και θα ανεβάσουν αισθητά την θερμοκρασία.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:

Α') Το επόμενο διάστημα αναμένεται άνοδος και σταθεροποίηση της θερμοκρασίας σε κανονικά σχεδόν επίπεδα για την εποχή. Αυτό αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες δύο ημέρες του Απρίλη.

Β') Μετά τις 3 Απριλίου αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας σε ανοιξιάτικα επίπεδα σε όλη την χώρα.

Γ') Από πλευράς καιρικών φαινομένων δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από τοπικές ολιγόλεπτες μπόρες στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας κρατάμε ενήμερους μέσα από τις αναλυτικές μας καθημερινές προγνώσεις. Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 26/03/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/pagonia-tin-nychta-kai-to-proi-sta-ipeirotika-o-kairos-tin-paraskeyi-26-03-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας