Η εξέλιξη του καιρού έως τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 2021

Μπορεί να βρισκόμαστε στα τέλη Δεκέμβρη βαίνοντας σταδιακά στο νέο έτος, ωστόσο εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Χειμώνας έως τώρα δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του. Φυσικά τον μήνα αυτό εκδηλώθηκαν αρκετές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, με ιδιαίτερη έμφαση τα τμήματα της δυτικής - βορειοδυτικής Ελλάδας όπου κατέγραψαν αρκετά μεγάλα ποσά υετού, οι χιονοπτώσεις όμως έως τώρα απουσιάζουν ακόμη και από μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ή είναι πολύ λίγες. Το αποτέλεσμα αυτό συνδέεται με το παρατεταμένο νότιο ρεύμα το οποίο κυριαρχεί εδώ και πολλές ημέρες και το οποίο έχει ανεβάσει την θερμοκρασία σε πάνω έως και πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες που πλησίαζαν τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές όπως η Λαμία, το Άργος, η Αττική).
Η παραπάνω εικόνα του καιρού, θα πρέπει μας συντροφεύει για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και τουλάχιστον για τις επόμενες 7 με 9 ημέρες. Και αυτό διότι οι νοτιάδες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν πάνω από την χώρα μας (μάλιστα κατά διαστήματα θα είναι και ιδιαίτερα ενισχυμένοι) διατηρώντας τον υδράργυρο στην ανατολική και νότια Ελλάδα σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά (στην δυτική και βόρεια Ελλάδα θα πλησιάζει τις κανονικές τιμές).

Στην παραπάνω εικόνα αποτυπώνεται το διάγραμμα μεταβολής της θερμοκρασίας στην Αθήνα στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο περίπου 1400 μέτρων) για τις επόμενες ημέρες (βλέπετε χαρακτηριστικά τις ημερομηνίες), σύμφωνα με το αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Με την λευκή καμπύλη διατυπώνεται ο μέσος όρος όλων των υποσεναρίων (οι υπόλοιπες καμπύλες) του προγνωστικού μοντέλου, ενώ η κόκκινη καμπύλη μας δείχνει ποια είναι η μέση θερμοκρασιακή τιμή για την αντίστοιχη περίοδο. Με την προγνωσιμότητα να είναι αρκετά καλή, φαίνεται μία σταθεροποίηση της θερμοκρασίας μέχρι τις 7 με 8 Ιανουαρίου (με μικρά σκαμπανεβάσματα άνευ σημασίας), σε λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στο παραπάνω διάγραμμα αποτυπώνεται η διεύθυνση και η ένταση των ανέμων στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. Όπως παρατηρούμε, το νότιο ρεύμα είναι αυτό που θα κυριαρχήσει μέχρι τις 7 με 8 Ιανουαρίου, ενώ από κει και ύστερα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στροφής των ανέμων σε βοριάδες.
Από πλευράς καιρικών φαινόμενων, θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι άστατος με διαστήματα με ήπιο καιρό και αντίστοιχα με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ένα διάστημα το οποίο αναμένουμε μία «εξπρές» επιδείνωση του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες, είναι η ημέρα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα περιμένουμε μία διαταραχή από τα δυτικά η οποία θα δώσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, γρήγορα όμως αυτή θα κινηθεί ανατολικότερα και όντας πλέον αρκετά εξασθενημένη, θα επηρεάσει με τοπικές βροχές ή και διάσπαρτες καταιγίδες την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, την βόρεια Πελ/νησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και ίσως τις βόρειες Κυκλάδες.

Μάλιστα ίσως σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 1000 με 1100 μέτρα (ίσως στην δυτική Μακεδονία και λίγο χαμηλότερα), όλα αυτά όμως θα αποτελούν παρελθόν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς όπου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές. Φυσικά και εκείνο το διάστημα οι νοτιάδες θα κυριαρχήσουν στα Πελάγη και πρόσκαιρα θα είναι αρκετά ενισχυμένοι, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και θα παραμείνει υψηλή στα υπόλοιπα τμήματα.
Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, μία σχεδόν παρόμοιας υφής επιδείνωση του καιρού περιμένουμε το διάστημα 3 με 4 Ιανουαρίου. Και αυτή η μεταβολή δείχνει να είναι αρκετά σύντομη, κινούμενη από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ενδεχομένως όμως να είναι λίγο πιο γενικευμένη και να δώσει βροχές και καταιγίδες εκτός από την δυτική Ελλάδα, σε αρκετές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας Ελλάδας, με δυνατούς νοτιάδες στα Πελάγη και σχεδόν κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή (ίσως εκείνο το διάστημα να έχουμε και κάποιες χιονοπτώσεις σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας).

Οι υπόλοιπες
ημέρες μέχρι και τις 7 με 8 Ιανουαρίου περίπου, δείχνουν να κυλάνε αρκετά ομαλά
με καλό καιρό, ενώ από κει και ύστερα αρχίζουν δειλά δειλά να εμφανίζονται
κάποιες πρώτες ενδείξεις που τείνουν προς τον χειμωνιάτικο καιρό (σιγά σιγά η
ανατολική Ευρώπη φαίνεται να βαίνει στον Χειμώνα με την συσσώρευση αρκετά πιο
κρύων αερίων μαζών, ενώ έως τώρα η δυτική Ευρώπη είναι αυτή που έχει και θα συνεχίσει
να έχει Χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες).
Μιας και τελειώνει η φετινή ομολογουμένως πολύ δύσκολη και πολύ άσχημη χρονιά για όλους μας (για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο, σίγουρα όμως όλοι επηρεαστήκαμε αρνητικά από την πανδημία), θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που δείξατε στις προγνώσεις στην Hellasmeteo την φετινή χρονιά. Με μεγάλη ευκολία μπορώ να πω ότι οι προσδοκίες ξεπεράστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς το γεγονός ότι ο αριθμός των μοναδικών επισκεπτών ανά μήνα, έφτανε ακόμα και τους 200.000, αλλά και οι προβολές της Σελίδας της Hellasmeteo στο Facebook, ξεπερνούσαν ακόμα και τις 300.000 ανά εβδομάδα, έκαναν την Σελίδα μία από τις πιο αναγνώσιμες καιρικές Σελίδες σε όλη την Ελλάδα. Μία σελίδα που μοναδικό στόχο έχει την ορθή, έγκυρη, έγκαιρη και καθημερινή καιρική ενημέρωση. Να είστε όλες και όλοι καλά!!
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας