Η εξέλιξη του καιρού την Μεγάλη Εβδομάδα έως την Κυριακή του Πάσχα 2021

2021-04-24

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ώρες το σκηνικό του καιρού έχει παρουσιάσει αλλαγή σε αρκετές περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής διαταραχής για την οποία σας είχαμε μιλήσει εκτενώς μέσα από τις προγνώσεις μας. Έτσι, αξιόλογες βροχές εκδηλώθηκαν ή εκδηλώνονται στα προαναφερθέντα τμήματα, φαινόμενα τα οποία για κάποιες περιοχές ήταν αναγκαία, καθώς είχε προηγηθεί ένα αρκετά μεγάλο διάστημα ανομβρίας. Σε συνδυασμό με την έλευση αυτής της μεταβολής, η θερμοκρασία σημείωσε αξιόλογη πτώση μόνον όμως στα κεντρικά και βόρεια, καθώς στα νότια ο υδράργυρος διατηρήθηκε σε άκρως ανοιξιάτικα επίπεδα, εξαιτίας της επιρροής των αρκετά θερμότερων αερίων μαζών.

Όσον αφορά τώρα την όλη εξέλιξη του καιρού για την Μεγάλη Εβδομάδα, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, τα πράγματα σε γενικές γραμμές θα κυλήσουν πολύ ομαλά όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα ζεστά. Πρώτα απ' όλα από πλευράς καιρικών φαινομένων, αυτά σε γενικές γραμμές θα απουσιάζουν από τον ελλαδικό χώρο και ίσως εντοπιστούν μόνο σε πολύ ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, άνευ όμως σημασίας. Το αίτιο το οποίο θα προκαλέσει αυτήν την καλοκαιρία και θα την διατηρήσει όλες τις επόμενες ημέρες, θα είναι το Αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο θα εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή της νότιας - νοτιοανατολικής Ευρώπης, εμποδίζοντας έτσι τα βαρομετρικά χαμηλά να εισέλθουν στην περιοχή.


Ένα χαρακτηριστικό του καιρού το οποίο θα είναι πολύ σύνηθες σχεδόν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, θα είναι η αραιή συννεφιά η οποία θα παρατηρείται αρκετά συχνά στα κεντρικά και νότια κυρίως τμήματα και θα έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίζεται κατά διαστήματα η ηλιοφάνεια. Συν τοις άλλοις, το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης αναμένεται και πάλι να κάνει αισθητή την παρουσία του στο σύνολο της χώρας, όλο το επόμενο διάστημα.

Από άποψη θερμοκρασιών, αυτό το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα, είναι μία σταδιακή καθημερινή άνοδος της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Επικράτεια και ακόμα πιο αισθητή στα κεντρικά και νότια. Έτσι λοιπόν το διήμερο Μεγάλη Δευτέρα - Μεγάλη Τρίτη, οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές θα ανέλθουν περί τους 21 με 23 βαθμούς κατά μέσο όρο και την Μεγάλη Τετάρτη θα πλησιάσουμε κατά τόπους τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτική διάταξη αερίων μαζών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για την ημέρα της Μεγάλης Τετάρτης 28/04/2021!! 


Ακόμα μεγαλύτερη ωστόσο φαίνεται να είναι η άνοδος της θερμοκρασίας μετά την Μεγάλη Πέμπτη, εξαιτίας της εντονότερης μεταφοράς θερμών αερίων μαζών στην περιοχή μας. Εάν επιβεβαιωθούν τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, τότε είναι πολύ πιθανό οι μέγιστες τιμές να ξεπεράσουν στα κεντρικά και νότια τμήματα τους 30 βαθμούς Κελσίου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες (σκόνη, αραιή νέφωση), δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν τιμές της τάξεως των 32 με 33 βαθμών Κελσίου στις πιο νότιες περιοχές.Φτάνουμε λοιπόν στο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, όπου σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καλός και ζεστός καιρός θα διατηρηθεί με μία ελαφριά υποχώρηση του υδραργύρου. Μία μικρή αλλαγή που ενδέχεται να παρατηρηθεί το εν λόγω διάστημα, είναι κάποιες μπόρες τοπικού χαρακτήρα στα ορεινά - ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας, ωστόσο πρόκειται για μία λεπτομέρεια την οποία θα αναλύσουμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες.


Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε όπως πάντα με αναλυτικό άρθρο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μπορείτε να έχετε καθημερινή αναλυτική έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τον καιρό, μέσα από τις προγνώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας. Να είστε όλες και όλοι καλά και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!  

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 25/04/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/proskaires-topikes-vroches-kai-stadiaki-veltiosi-o-kairos-tin-kyriaki-25-04-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας