Η εξέλιξη του καιρού την Μεγάλη Εβδομάδα!!

2020-04-11

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ξεκίνημα του φετινού Απρίλη ήταν αρκετά ''δυνατό'' καιρικά καθώς οι πρώτες ημέρες θύμιζαν πολύ περισσότερο Χειμώνα παρά Άνοιξη. Χαρακτηριστικό δε, είναι άλλωστε το γεγονός ότι το 1ο 10ήμερο είχαμε δύο πολύ αξιόλογες κακοκαιρίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με την μία να αφορά την βόρεια Ελλάδα και τις πυκνές χιονοπτώσεις οι οποίες κατέβηκαν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα έως και πεδινές περιοχές και την άλλη να πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο βροχοφόρο σύστημα το οποίο σε ορισμένες περιοχές άφησε πολλά χιλιοστά βροχής (έως και >300mm.) δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Μάλιστα σύμφωνα με το Meteo του ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) το ποσοστό της χιονοκάλυψης των πρώτων ημερών του Απρίλη άγγιξε το 10% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας, ποσοστό που καταρχάς αποτελεί ρεκόρ τουλάχιστον 15 ετών και που μόλις 2 φορές ξεπεράστηκε τον φετινό Χειμώνα (στα τέλη Ιανουαρίου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 1,3% που αποτελεί χαμηλό ρεκόρ 15ετίας). Παρόλα αυτά όμως τις τελευταίες ημέρες ο καιρός προσαρμόστηκε στην περίοδο που διανύουμε και μας δείχνει πλέον ένα ''ανοιξιάτικο πρόσωπο'' με τον αίθριο καιρό να κυριαρχεί και την θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στις περισσότερες περιοχές πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για την Μεγάλη Εβδομάδα έως και την Κυριακή του Πάσχα, πολύ γενικά θα λέγαμε ότι ο καιρός των τελευταίων ημερών θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες με μία μικρή παρένθεση όμως όσον αφορά τα μέσα αυτής (Μ. Τετάρτη 15/04 και Μ. Πέμπτη 16/04).

Η αιτία της καλοκαιρίας των τελευταίων ημερών, είναι ο ενισχυμένος υποτροπικός αντικυκλώνας ο οποίος καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, αποτρέποντας τα βαρομετρικά χαμηλά να κινηθούν προς την περιοχή μας. Έτσι λοιπόν το διήμερο Μ. Δευτέρα 13/04 και Μ. Τρίτη 14/04 ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος σε ολόκληρη την χώρα, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και τον υδράργυρο να διατηρείται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα μεταξύ των 21 και 23 βαθμών Κελσίου.

Στον παραπάνω χάρτη διακρίνουμε το εκτεταμένο αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο φυσικά καλύπτει ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο διατηρώντας τις ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες!!


Παράλληλα όμως ο υποτροπικός αντικυκλώνας σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταφερθούν προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αρκετά ψυχρές αέριες μάζες. Αυτές οι αέριες μάζες φαίνεται ότι θα καταφέρουν να εισέλθουν στην βόρεια Ελλάδα την Μ. Τετάρτη 15/04 με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να σημειώσει αισθητή πτώση στην περιοχή, κυμαινόμενη κατά πάσα πιθανότατα σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Μάλιστα αναμένονται και κάποια φαινόμενα με την μορφή βροχής κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα των προαναφερθέντων τμημάτων. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποια προγνωστικά στοιχεία φέρνουν τις ψυχρές αέριες μάζες και λίγο νοτιότερα (επηρεάζοντας και κεντρικά τμήματα) μεταφέροντας πιθανώς τις βροχές και λίγο νοτιοδυτικότερα, ενώ κάποια άλλα μας αφήνουν εξ'ολοκλήρου ανεπηρέαστους και διατηρούν τον καλό καιρό σε όλη την χώρα. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι πρόσκαιρα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας ο καιρός θα κρυώσει αρκετά με τα τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα που αναφέραμε στην αρχή, παρόλα αυτά περισσότερες λεπτομέρειες για τον καιρό της Μ. Τετάρτης και της Μ. Πέμπτης θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Οι ψυχρότερες αέριες μάζες θα προσπαθήσουν να κατέλθουν προς την περιοχή μας και ίσως πολύ πρόσκαιρα ρίξουν την θερμοκρασία στην βόρεια Ελλάδα. Στα νότια ο καιρός θα παραμείνει αρκετά ζεστός!!


Όπως και να χει όμως, γράψαμε στην αρχή ότι τα παραπάνω θα αποτελούν μία μικρή παρένθεση και ότι ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι γενικά ανοιξιάτικος. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία, από την Μ. Παρασκευή έως και την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε ολόκληρη την χώρα και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι από πλευράς ανέμων, δεν φαίνεται κάποια ιδιαίτερα σημαντική ενίσχυση καθ'όλη την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας και μόνο την Μ. Τετάρτη δεν αποκλείεται οι βοριάδες στο Αιγαίο να αγγίξουν κατά τόπους τα 7 Μποφόρ

Παρακάτω παραθέτουμε το εβδομαδιαίο μετεόγραμμα της Αθήνας το οποίο απεικονίζει την γενική εξέλιξη του καιρού: 


Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα αναρτηθούν αναλυτικές προγνώσεις που θα εκτιμούν με ακρίβεια την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών στην χώρα μας. Υγεία σε όλες και σε όλους!!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας