Η πιθανή εξέλιξη του καιρού έως τα τέλη του 2020

2020-12-15

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Δεκέμβρης έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην χώρα μας καθώς το σκηνικό του καιρού είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον σε καθημερινή βάση. Βέβαια, μπορεί τα χαρακτηριστικά του καιρού να μην ήταν ακριβώς χειμωνιάτικα και να θύμιζε περισσότερο Οκτώβρη - Νοέμβρη, παρ' όλα αυτά η μία κακοκαιρία διαδεχόταν την άλλη και έδιναν πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες (συνοδεία σφοδρών νοτιάδων), ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπήρξε μία αρκετά μεγάλη περίοδος ανομβρίας. Από τα διαδοχικά αυτά βαρομετρικά χαμηλά, δεν έλειψαν και αρκετά προβλήματα σε διάφορες περιοχές όπως την Ξάνθη, την Εύβοια, την Κρήτη αλλά και την βόρεια Αττική όπου τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Έτσι λοιπόν μετά από αυτό το πολύ δυναμικό ξεκίνημα του Χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα φαίνεται να ομαλοποιούνται σε ολόκληρη την χώρα, κάτι το οποίο αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές θα κυριαρχήσει ο αίθριος καιρός σε ολόκληρη την χώρα, οι άνεμοι θα πνέουν πλέον από βόρειες διευθύνσεις χωρίς να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, ενώ και η θερμοκρασία θα «κρατηθεί» σε καλά επίπεδα για την εποχή, με μία πτώση να επέρχεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.


Η αιτία που θα προκαλέσει αυτήν την σχετική καλοκαιρία τις επόμενες ημέρες, θα είναι το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο θα «ανυψωθεί» στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, εμποδίζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό Ωκεανό να εισέρχονται ενδότερα στην Γηραιά Ήπειρο.

Προς τις αρχές της επόμενης εβδομάδας (το διάστημα 20 με 22 Δεκέμβρη), τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, δείχνουν μία ατμοσφαιρική διαταραχή να προσπαθεί να μας προσεγγίζει από τα δυτικά, ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να μας επηρεάζει, παρά μόνο ίσως τα πολύ δυτικά τμήματα με κάποιες τοπικές βροχές, τίποτα όμως το ιδιαίτερο. Το πιο αξιόλογο εκείνο το διάστημα, φαίνεται να είναι μία πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην βορειοανατολική Ελλάδα, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι και αυτό κάτι το ιδιαίτερο. Φυσικά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες θα κάνει αρκετό κρύο σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα με τις θερμοκρασίες να πέφτουν και κάτω από το μηδέν (θα υπάρχουν λεπτομέρειες μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις).

Διάταξη αερίων μαζών για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπου ο καιρός θα κρυώσει κάπως στα βορειοανατολικά.


Φτάνουμε λοιπόν στην περίοδο των Χριστουγέννων, και με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται να επικρατεί γενικά αίθριος καιρός και αρκετά ήπιος με πολύ καλές θερμοκρασίες. Φυσικά περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορούμε να δώσουμε από τώρα μιας χρονικά βρισκόμαστε αρκετά μακριά, η γενική εικόνα όμως δείχνει ότι ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, κατά πάσα πιθανότατα σε ολόκληρη την χώρα.

Ένα αρκετά μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον, δείχνει να παρουσιάζει το διάστημα μετά τις 25 του μήνα και μέχρι την Πρωτοχρονιά. Και αυτό διότι η κεντρική, η ανατολική και η βόρεια Ευρώπη θα βιώσει όπως δείχνουν τα στοιχεία για πρώτη φορά φέτος, χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, με πολύ ψυχρές αέριες μάζες να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή και με χιονοπτώσεις να σημειώνονται σε πεδινές περιοχές.


Τις επόμενες ημέρες θα δούμε εάν και πόσο αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες «έχουν διάθεση» να κινηθούν νοτιότερα και να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, ωστόσο κάτι φαίνεται να αλλάζει κοντά στην περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέο άρθρο, ενώ μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά για τον καιρό της περιοχής σας, μέσα από της αναλυτικές μας προγνώσεις. Υγεία σε όλες και σε όλους και καλές Γιορτές!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας