Η πιθανή εξέλιξη του καιρού μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη 2020

2020-09-04

Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές Σεπτεμβρίου, μήνας ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη του Φθινοπώρου, το ελληνικό καλοκαίρι όμως παραδοσιακά διατηρείται και αυτόν τον μήνα, με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι προηγούμενες ημέρες όπου ο υδράργυρος ανέβηκε πολύ ψηλά (σε πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα) και «άγγιξε» τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ φυσικά επικράτησε και συνεχίζει να επικρατεί ο αίθριος καιρός.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού το επόμενο διάστημα, πολύ γενικά μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο θα επικρατήσει σχετικά ζεστός καιρός, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, σε καμία περίπτωση όμως στα αντίστοιχα των προηγούμενων ημερών. Από πλευράς καιρικών φαινομένων, τα «πρωτοβρόχια» φαίνεται να καθυστερούν για αρκετό διάστημα ακόμα, αν και υπάρχουν κάποια προγνωστικά στοιχεία που «θέλουν» κάποιες βροχές σε αρκετά τοπικό επίπεδο όμως.

Διάγραμμα θερμοκρασιακών μεταβολών στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS. Η κόκκινη καμπύλη αποτυπώνει την μέση θερμοκρασιακή τιμή για την αντίστοιχη περίοδο, ενώ η λευκή καμπύλη τον μέσο όρο όλων των πιθανών σεναρίων των θερμοκρασιακών μεταβολών. Παρατηρούμε ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε μία πτώση της θερμοκρασίας, η οποία όμως θα είναι μικρής διάρκειας, ενώ γρήγορα θα ανέβει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σταδιακή επιστροφή στις φυσιολογικές τιμές αναμένεται μετά τις 12/09.


Έτσι λοιπόν για το διάστημα 05/09 έως 10/09, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε όλη την χώρα θα είναι εξαιρετικές, οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παραμείνουν και θα πνέουν κατά διαστήματα αρκετά ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει στα ηπειρωτικά κοντά στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά περί τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου (θα παραμείνει σχεδόν σταθερή όλο αυτό το διάστημα).


Το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο (11-12/09), υπάρχουν ορισμένα προγνωστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν μία μεταβολή του καιρού για τα δυτικά της χώρας μας, εξαιτίας ενός αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο φαίνεται να σχηματίζεται στην περιοχή της κεντρικής Ιταλίας. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την θέση και την τροχιά αυτής της διαταραχής (θα δούμε τις επόμενες ώρες και κατά πόσο υφίσταται κάτι τέτοιο), με τα μέχρι τώρα στοιχεία πάντως, ενδέχεται η δυτική Ελλάδα να έχει μία φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.


Από κει και ύστερα και μέχρι τις 15/09, αν και διαφαίνονται κάποια τοπικά φαινόμενα σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, δεν φαίνεται μέχρι και τότε να έχουμε κάποια σοβαρή μεταβολή του καιρού που ουσιαστικά θα φέρει το Φθινόπωρο στην χώρα μας. Αυτό που μπορούμε να πούμε πάντως με αρκετή σιγουριά, είναι ότι μάλλον θα έχουμε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και μάλιστα θα έχει σχετική ψύχρα τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Συμπερασματικά, τις επόμενες ημέρες μέχρι τα μέσα του μήνα που διανύουμε, δεν αναμένουμε σοβαρή μεταβολή του καιρού πέρα από κάποιες τοπικές βροχές για τις οποίες θα μιλήσουμε αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία μέχρι τις 11 με 12 Σεπτέμβρη θα διατηρηθεί αρκετά ψηλά για να ακολουθήσει πτώση στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο φαίνεται να εξασθενούν μετά τις 11 του μήνα (στο Ιόνιο δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη ένταση οι άνεμοι).

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με γνώμονα πάντα την εγκυρότητα (την Κυριακή 06/09 θα αναρτηθεί η εβδομαδιαία εκτίμηση). Να είστε όλες και όλοι καλά!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας