Η πιθανή εξέλιξη του καιρού μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020

2020-07-16

Αν θελήσουμε να κάνουμε μία αποτίμηση της όλης καιρικής εξέλιξης μέχρι τώρα, μιας και βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Καλοκαιριού, θα λέγαμε πως σε γενικές γραμμές βιώνουμε ένα πολύ ήπιο Καλοκαίρι από πλευράς θερμοκρασιών και αρκετά άστατο από πλευράς καιρικών φαινομένων. Είναι δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα η θερμοκρασία έχει κινηθεί σε φυσιολογικά έως και λίγο πιο κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με μόνη εξαίρεση το διάστημα στα μέσα Μαΐου όπου βιώσαμε ένα ασυνήθιστα ισχυρό και μεγάλης διάρκειας κύμα ζέστης όπου και ξεπεράσαμε σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από τότε και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, χαρακτηριστικό των ημερών αποτελούσε η αστάθεια η οποία προκαλούσε κατά τόπους δυνατές βροχές και καταιγίδες, κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και με την θερμοκρασία να βρίσκεται κατά περιόδους σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Ιούλιος, αν και στο ξεκίνημα του έδωσε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια, τις τελευταίες 8 με 10 ημέρες έχει «προσπαθήσει να μας υπενθυμίσει» ότι το Καλοκαίρι είναι εδώ, καθώς ο καιρός είναι γενικά αίθριος σε ολόκληρη την χώρα, αν και δεν λείπουν κάποια φαινόμενα με την μορφή μπόρας κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά. Παράλληλα το ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο, έχει διατηρήσει τον υδράργυρο σε κανονικά έως και λίγο χαμηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου και στα ανατολικότερα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ αντίθετα στην δυτική Ελλάδα η ζέστη είναι πιο έντονη.

Πάμε τώρα να δούμε πως αναμένεται να κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, μέχρι τα τέλη του μήνα που διανύουμε.

Το διάστημα 17 έως 20 Ιουλίου, θα έχουμε επαναφορά μερικής αστάθειας στην χώρα μας και κυρίως κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα εκδηλώνονται τοπικού χαρακτήρα μπόρες ή και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής - δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από αυτά τα φαινόμενα θα είναι η Μακεδονία (κυρίως η δυτική και κεντρική), η Ήπειρος, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία, η κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και πιθανώς τα βουνά της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου (τονίζεται ότι τα φαινόμενα θα είναι τοπικά και περιορισμένα κυρίως στα ορεινά, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στις καθημερινές μας προγνώσεις). Αντίθετα στην Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου και τα νησιά του Αιγαίου, τα πράγματα θα είναι πολύ καλά με τον καιρό να διατηρείται αίθριο όλο το διάστημα αυτό. Από πλευράς ανέμων, το μελτέμι στο Αιγαίο θα αρχίσει σιγά σιγά να εξασθενεί αρκετά σημαντικά, ενώ στο Ιόνιο οι Β-ΒΔ άνεμοι θα ενισχυθούν γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ και πιθανώς στα βόρεια ανοιχτά μέχρι 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή μικρή άνοδο καθημερινά, προσεγγίζοντας τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Ιουλίου 2020!!

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Ιουλίου 2020!!


Το διάστημα 21 με 24 Ιουλίου, θα κυριαρχήσει το αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου (κατά συνέπεια και στην χώρα μας), πράγμα που σημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι εξαιρετικές σε ολόκληρη την χώρα, με την όποια πιθανότητα βροχής να περιορίζεται μόνο στα βουνά των πολύ βορείων τμημάτων της χώρας μας. Το μελτέμι στο Αιγαίο θα παρουσιάσει νέα σημαντική ενίσχυση φτάνοντας τα 6 με 7 Μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι φαίνεται να πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις, όχι πάνω από 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα μικρή άνοδο και θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα ηπειρωτικά, περί τους 34 με 35 βαθμούς και στα νησιά περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.


Το διάστημα 25 με 27 Ιουλίου, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σημαντικά, παρά μόνο στα βόρεια όπου υπάρχει η υποψία μερικής αστάθειας που ίσως δώσει τοπικού χαρακτήρα μπόρες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Τέλος για τις τελευταίες ημέρες του μήνα, αν και χρονικά βρισκόμαστε αρκετά μακριά, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον οδεύουμε προς ένα αρκετά ισχυρό κύμα ζέστης, καθώς η μέση θερμοκρασία φαίνεται να σκαρφαλώνει στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, ενώ δεν αποκλείεται να καταγραφούν τοπικά και υψηλότερες θερμοκρασίες.

Στο παραπάνω διάγραμμα διατυπώνεται η μεταβολή της θερμοκρασίας ανά τον χρόνο στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων περίπου) και αφορά την Αττική. Η κόκκινη καμπύλη μας δείχνει τις μέσες θερμοκρασιακές τιμές για την περίοδο που διανύουμε ενώ η λευκή καμπύλη αποτυπώνει τον μέσο όρο όλων των σεναρίων του προγνωστικού μοντέλου GFS. Παρατηρούμε ότι η σταδιακή ανοδική πορεία της λευκής καμπύλης προς τα τέλη του μήνα (αρκετά πιο πάνω μάλιστα από την κόκκινη καμπύλη), υποδηλώνει την πιθανότητα ενός αρκετά αξιόλογου θερμού κύματος για εκείνη την περίοδο. 

Το διάγραμμα αυτό αποτυπώνει την διεύθυνση και την ένταση των ανέμων στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. Παρατηρούμε ότι το διάστημα 18 με 20 Ιουλίου αναμένεται μια σταδιακή εξασθένιση αυτών (πτωτική πορεία καμπύλης), ενώ το διάστημα 21 με 25 Ιουλίου θα έχουμε εκ νέου σημαντική ενίσχυση (ανοδική πορεία καμπύλης)!!


Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικές προγνώσεις που θα περιγράφουν με λεπτομέρεια την εξέλιξη του καιρού, ενώ παράλληλα θα δούμε κατά πόσο αυτό το κύμα ζέστης των τελευταίων ημερών μπορεί τόσο να εξασθενήσει όσο και να αποτελέσει ακόμα και κύμα καύσωνα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας