Η πιθανή εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2020

2020-08-18

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εδώ και πολλές εβδομάδες οι καιρικές συνθήκες στην χώρα μας έχουν προσαρμοστεί με την εποχή που διανύουμε, καθώς ο αίθριος καιρός κυριαρχεί σε καθημερινή βάση στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Βέβαια δεν έχουν λείψει από τα βόρεια κυρίως τμήματα, κάποια φαινόμενα βροχών και καταιγίδων κατά διαστήματα (κυρίως στα πιο ορεινά τμήματα), εν τούτοις ο καιρός τόσο από πλευράς φαινομένων, όσο και από πλευράς θερμοκρασιών κινείται φυσιολογικά. Εξαίρεση βέβαια από όλα τα παραπάνω, αποτελεί η ακραίας μορφής κακοκαιρία που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα τα πιο κεντρικά τμήματα (Εύβοια) και η οποία δυστυχώς προκάλεσε θανάτους και πολύ μεγάλες καταστροφές.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε την εξέλιξη του καιρού μέχρι και το τέλος του μήνα που διανύουμε, σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι όλες οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, απολύτως φυσιολογικά, τουλάχιστον μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες τουλάχιστον 10 με 12 ημέρες, θα πρέπει να περιμένουμε καλοκαιρία με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου.

Από αυτήν την παρατεταμένη καλοκαιρία, δεν θα απουσιάσουν και μερικές εξαιρέσεις, μία εκ των οποίων αφορά τις απογευματινές - βραδινές ώρες της Τετάρτης 19/08 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 20/08. Σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται μία ολιγόωρη μεταβολή του καιρού σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής "εξπρές" η οποία θα διέλθει πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (τοπικά θα δώσει πολύ ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις) και για λίγες ώρες οριακά θα επηρεάσει τα βόρεια, δίνοντας κατά τόπους βροχές και καταιγίδες σε Μακεδονία, Θράκη, ανατολική και βόρεια Θεσσαλία και νησιά θρακικού (δείτε εδώ την αναλυτική πρόγνωση: https://www.hellasmeteo.gr/l/topikes-vroches-kai-kataigides-sta-voreia-ischyroi-anemoi-sto-ionio-o-kairos-tin-tetarti-19-08-2020/ ).


Άλλο ένα χαρακτηριστικό του καιρού των τελευταίων πολλών εβδομάδων, είναι το παρατεταμένα ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο το οποίο «καταφέρνει» σχεδόν καθημερινά να διατηρεί υψηλές εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ και κατά τόπους λίγο παραπάνω.

Αυτή η κατάσταση φαίνεται να διατηρείται και τις επόμενες ημέρες, μέχρι τα τέλη του μήνα με το μελτέμι να παραμένει στο Αιγαίο και μάλιστα φαίνεται ότι κατά διαστήματα θα είναι πολύ ισχυρό και θα «αγγίζει» εντάσεις της τάξεως των 7 ή και 8 Μποφόρ.

Διάγραμμα έντασης - διεύθυνσης ανέμων στην περιοχή ανατολικά των Κυκλάδων. Η ανοδική τροχιά της κόκκινης καμπύλης (μέσος όρος όλων των σεναρίων της πρόγνωσης των ανέμων), υποδηλώνει την ενίσχυση των βοριάδων, η οποία φαίνεται να διατηρείται μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη!!


Και από πλευράς θερμοκρασίας πάντως, αν και θα έχουμε το επόμενο διάστημα μικρά σκαμπανεβάσματα, παρ'όλα αυτά δεν αναμένεται κάποια αξιόλογη άνοδος ή πτώση του υδραργύρου όλες τις επόμενες ημέρες.

Θερμοκρασιακό διάγραμμα στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) στην περιοχή της Αθήνας από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Η κόκκινη καμπύλη υποδηλώνει την μέση θερμοκρασιακή τιμή για την περίοδο που διανύουμε, ενώ οι υπόλοιπες τα πιθανά σενάρια της θερμοκρασιακής μεταβολής. Αν και παρατηρούνται μερικά σκαμπανεβάσματα, εν τούτοις δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή του υδραργύρου όλες τις επόμενες ημέρες, με το ενδεχόμενο πάντως για κάποιο θερμό κύμα στις αρχές Σεπτέμβρη να είναι υπαρκτό. 


Έτσι λοιπόν μετά και την πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στα βόρεια, από την Πέμπτη 20/08 έως την Κυριακή 23/08, το πολύ υψηλό πεδίο πιέσεων το οποίο θα κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας), θα καταστήσει τον καιρό αίθριο παντού, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ίχνος αστάθειας ακόμη και για τα βόρεια ορεινά.


Όσον αφορά την Δευτέρα 24/08 και την Τρίτη 25/08 σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο αστάθειας στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες, είναι αρκετά νωρίς όμως να πούμε περισσότερα για αυτήν την εξέλιξη. 

Όμως από την Τετάρτη 26/08 και μάλλον μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες στο σύνολο της χώρας, χωρίς πάντως να αποκλείεται κάποια περιορισμένη αστάθεια στα βόρεια.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας κρατάμε ενήμερους καθημερινά μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις. Να είστε όλες και όλοι καλά!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας