Η πρώτη αξιόλογη ψυχρή εισβολή στην χώρα μας για τον φετινό Χειμώνα - Ανάλυση και εκτίμηση καιρού έως τις 31 Δεκέμβρη 2019

2019-12-25

Φίλες και φίλοι του Hellasmeteo, εδώ και πολλές ημέρες σας έχουμε προϊδεάσει για την επερχόμενη ψυχρή εισβολή προς τα τέλη του μήνα στην χώρα μας. Μέχρι τώρα ο καιρός στην περιοχή μας από πλευράς θερμοκρασίας ήταν ιδιαίτερα ήπιος έως και ζεστός για την εποχή (με εξαίρεση κάποιες ''ψευτοεισβολές'' στην βόρεια Ελλάδα) και παράλληλα άκρως βροχερός. Και αυτό διότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν τέτοια η οποία επέτρεπε ουσιαστικά την διέλευση των βαρομετρικών χαμηλών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και διατηρούσε σε υψηλά επίπεδα τις θερμοκρασίες όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σχεδόν σε ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. 

Πλέον η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας φαίνεται να αλλάζει και να γίνεται μεσημβρινή, κάτι το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα να κατέλθουν ψυχρές αέριες μάζες προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και κατά συνέπεια προς την χώρα μας, ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο συγκριτικά με τις τελευταίες ημέρες. Ήδη τα τελευταία δύο 24ωρα η θερμοκρασία έχει πέσει σε όλη σχεδόν την χώρα σε φυσιολογικές τιμές για την εποχή.

Χάρτης 1: Από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS (μέσω Wetterzentrale).

Όπως βλέπουμε και στον παραπάνω χάρτη, η άνοδος του Αζορικού Αντικυκλώνα σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη θα προκαλέσει την σκαφή πολύ ψυχρών αερίων μαζών με πορεία προς την περιοχή μας. Σε γενικές γραμμές το ψύχος το οποίο θα ''ταξιδέψει'' πολλά χιλιόμετρα έως ότου φτάσει στην χώρα μας, θα λέγαμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό, γι'αυτό και μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτήν την ψυχρή εισβολή ως μέτριας δυναμικής

Καθώς θα κατέρχεται ο αυλώνας, φαίνεται να γίνεται αποκοπή της ψυχρής λίμνης πάνω από την περιοχή μας και να δημιουργείται βαρομετρικό χαμηλό (όχι ιδιαίτερα βαθύ) κοντά στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Με απλά λόγια αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο καιρός να επιδεινωθεί το διάστημα 28 με 30 Δεκεμβρίου στην ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Πρόκειται για μια κλασσική διάταξη χιονιά ανατολικών προσήνεμων (όπου επηρεάζονται τα ανατολικά - νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και τα νησιά του Αιγαίου) ενώ η δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα μένουν έξω από τις χιονοπτώσεις (σίγουρα όμως και εδώ ο καιρός θα είναι πολύ κρύος).

Χάρτης 2: Χάρτης αερίων μαζών από το GFS. Εύκολα διακρίνεται το σκούρο μπλε πάνω από την χώρα μας το οποίο υποδηλώνει τις ψυχρές αέριες μάζες.

Πάμε να συνοψίσουμε λίγο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι την τελευταία ημέρα του έτους:

1) Η ψυχρή εισβολή θα γίνει αισθητή στην χώρα μας από τις 28 Δεκέμβρη και από βορρά προς νότο ρίχνοντας κατακόρυφα την θερμοκρασία.

2) Ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα το διάστημα 28 με 31 Δεκέμβρη με βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στην νοτιοανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), Βοιωτία, Εύβοια και ενδεχομένως και σε περιοχές της Πελ/νησου.

3) Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σημαντικότατη ενίσχυση και θα πνέουν θυελλώδεις φτάνοντας ακόμη και τα 10 Μποφόρ και δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. 

Όσον αφορά τώρα το κομμάτι των χιονοπτώσεων:

Στο κόλπο των χιονοπτώσεων είναι οι περιοχές της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής κυρίως Στερεάς Ελλάδας, της ανατολικής Πελ/νησου και φυσικά τα ορεινά της Κρήτης (η ορεινή Κρήτη φαίνεται να δέχεται σφοδρές χιονοπτώσεις από τις 28 Δεκέμβρη μέχρι το τέλος του μήνα πιθανώς ακόμη και σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο). Σε γενικές γραμμές οι θερμοκρασίες για πεδινό χιόνι στα ηπειρωτικά είναι εξαιρετικά οριακές, παρ'όλα αυτά περιοχές όπως τα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και η Βοιωτία θα δεχτούν χιονοπτώσεις (πιθανώς μάλιστα πυκνές) και στα πεδινά. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης ακόμη και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο στην Εύβοια (μέχρι τα 200 μέτρα και ίσως λίγο πιο χαμηλά) αλλά και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελ/νησου. Η Κρήτη θα δέχεται χιονοπτώσεις πάνω από τα 800 με 900 μέτρα, δεν αποκλείεται όμως για λίγο τα υψόμετρα χιονόπτωσης να φτάσουν ακόμη και τα 500 μέτρα.

Όσον αφορά τον νομό Αττικής:

Και εδώ αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τις 28 του μήνα με βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα αλλά και χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Η χιονόπτωση εντός του λεκανοπεδίου και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας αυτήν την στιγμή και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται πολύ δύσκολη λόγω της θερμοκρασίας. Τα βόρεια προάστια όμως έχουν αρκετές πιθανότητες να δουν χιόνι κυρίως από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες που θα κυμανθούν τα υψόμετρα για τον νομό.  

Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι στο ξεκίνημα του νέου έτους, ο καιρός θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά και η θερμοκρασία να ανέβει, μάλλον όμως αυτή η άνοδος θα είναι πρόσκαιρη.

Σημείωση: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες και καθώς θα ανανεώνονται τα προγνωστικά στοιχεία θα υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις μικρής μεν έκτασης, αλλά πιθανώς μεγάλης σημασίας. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα υπάρξουν σίγουρα και άλλες προγνώσεις που θα εκτιμούν με ακρίβεια και λεπτομέρεια τα καιρικά μελλούμενα στην χώρα μας

Καλές γιορτές σε όλες και σε όλους!!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας