Η τάση εξέλιξης του καιρού έως τα τέλη του Ιανουαρίου 2020

2020-01-09

Ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα μας επιφύλαξε ο νέος χρόνος ο οποίος έως τώρα θα λέγαμε ότι κινείται σε λογικά πλαίσια στην χώρα μας. Βεβαίως είχαμε δύο αξιόλογες κακοκαιρίες, την ''Ζηνοβία'' ( η οποία ξεκίνησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς) και τον ''Ηφαιστίων''. Και οι δύο είχαν σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά αφού επηρεάστηκε κυρίως η ανατολική και η νότια Ελλάδα με αξιόλογα φαινόμενα (με την μορφή βροχής ή χιονιού) και πολύ λίγο έως καθόλου η δυτική, η κεντρική και ιδίως η βόρεια Ελλάδα όπου η εικόνα στα βουνά είναι ''απελπιστική'' και δεν θυμίζουν σε τίποτα το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην ''καρδιά του Χειμώνα''. 

Πριν προχωρήσουμε όμως στην τάση του καιρού των επόμενων ημερών μέχρι περίπου και το τέλος του μήνα, θα θέλαμε να πούμε δυο λόγια σχετικά με την πρόσφατη κακοκαιρία. Έως τώρα στον φετινό Χειμώνα οι δύο παραπάνω κακοκαιρίες που αναφέρθηκαν είναι οι πιο αξιόλογες. Με διαφορά όμως η ''Ζηνοβία'' αποδείχθηκε πολύ αξιολογότερη από τον ''Ηφαιστίων''. Σχετικά λοιπόν με την τελευταία κακοκαιρία, αυτό που πρέπει να αναφερούμε είναι ότι εν τέλει υπερεκτιμήθηκε τόσο η δυναμική της (καθώς ναι μεν τοπικά είχαμε αξιόλογα φαινόμενα, όχι όμως τόσο έντονα όπως παρουσιάζονταν από τα προγνωστικά στοιχεία), όσο και τα χαρακτηριστικά της (τα υψόμετρα χιονόπτωσης σε αρκετές περιοχές και ιδίως στον νομό Αττικής κυμάνθηκαν αρκετά ψηλότερα από το αναμενόμενο). Αν λοιπόν θελήσουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, θα λέγαμε ότι ως προς την γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος η πρόγνωση μας ήταν απόλυτα επιτυχημένη (ειδικά για τον βαθμό δυσκολίας της ο οποίος ήταν εξαιρετκά μεγάλος), όμως ως προς τον νομό Αττικής στον οποίο και εστιάσαμε ιδιαίτερα καθώς ήταν από τις περιοχές της Ελλάδος με τα περισσότερα φαινόμενα, υπήρξαν αστοχίες σχετικά με τα υψόμετρα χιονόπτωσης. Τα προγνωστικά στοιχεία τα οποία είχαμε στην διάθεσή μας όλες τις προηγούμενες ημέρες μέχρι και λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας, ''μαρτυρούσαν'' (πάντα για τον νομό Αττικής) εξαιρετικά οριακές συνθήκες χιονόπτωσης στα πεδινά του νομού και εντός του λεκανοπεδίου. Την ημέρα της κακοκαιρίας όμως από την ραδιοβόληση που πραγματοποιήθηκε, παρατηρήθηκε ότι οι αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και ειδικά στην στάθμη των 850Hpa ήταν λίγο θερμότερες από το προβλεπόμενο διότι η θέση του χαμηλού ήταν λίγο πιο δυτικά. Αυτό έκανε όλους όσους ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη κακοκαιρία να καταλάβουν ότι η πραγματικότητα θα είναι λίγο διαφορετική από αυτή που αναμέναμε. Και λέμε όλους, διότι η πλειοψηφία των μετεωρολόγων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών), αν όχι όλοι, ''βγήκαν'' μερικώς εκτός γραμμής. Παρ'όλα αυτά όπως είπαμε και πιο πάνω οι συνθήκες ήταν τόσο οριακές, που εάν συναίβενε το αντίθετο (αν δηλαδή ο καιρός ήταν λίγο ψυχρότερος από το αναμενόμενο), τότε πιθανώς σήμερα θα μιλάγαμε για έναν ιστορικό χιονιά στην Αθήνα (και στην ''Ζηνοβία'' και στον ''Ηφαιστίων'' αυτός χάθηκε για πολύ λίγο) και παράλληλα για μια ιστορική αποτυχία των μετεωρολόγων. Γι'αυτό λοιπόν και εμείς από την πλευρά μας θεωρήσαμε σωστό να δώσουμε μια πρόγνωση η οποία θα πλησιάζει περισσότερο το ψυχρό σενάριο και λιγότερο τον θερμό, διότι φανταστείτε να συνέβαινε το αντίθετο τι προβλήματα θα είχαν δημιουργηθεί και πόσοι θα ''πιάνονταν στον ύπνο''. Όπως και να χει κάθε κακοκαιρία για οποιονδήποτε ασχολείται με την μετεωρολογία, σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο μάθημα.  

Ας αφήσουμε λοιπόν τα του παρελθόντος και ας ασχοληθούμε με τα καιρικά μελλούμενα

Δύο πράγματα φαίνονται στο άμεσο καιρικό μέλλον εκ των οποίων το ένα δείχνει αρκετά αξιόλογο. Το πρώτο, είναι μια μικροδιαταραχή η οποία θα μας έρθει από τα βόρεια και θα περάσει τάχιστα πάνω από την χώρα μας. Η διαταραχή αυτή θα μεταβάλλει λίγο τον καιρό της χώρας μας την Κυριακή και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια όπου και θα δώσει πρόσκαιρα και τοπικά φαινόμενα σε συνδυασμό με μια πτώση της θερμοκρασίας σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα για την περίοδο που διανύουμε (μετά από μια σημαντική άνοδο του υδραργύρου την Παρασκευή και το Σάββατο). Δεν αποκλείεται μάλιστα να εκδηλωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως όμως στην δυτική Μακεδονία όπου ενδέχεται να είναι αξιόλογες. Όπως είπαμε όμως τα φαινόμενα θα είναι μικρής διάρκειας και θα επηρεάσουν κυρίως την Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και ίσως προς την Δευτέρα την ανατολική Θεσσαλία και την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα. 


Το διάστημα 14 με 15 Ιανουαρίου ακολουθεί μια πολύ αξιόλογη μεν, επιλεκτική όμως δε κακοκαιρία. Συγκεκριμένα αναμένουμε την διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης το οποίο εκείνο το διάστημα αναμένεται να δώσει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες μόνο στην νότια Ελλάδα (κεντρική και νότια Πελ/νησο, Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα). Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η τροχιά του χαμηλού να είναι λίγο βορειότερη και να επηρεαστούν και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Η υπόλοιπη όμως κεντρική και βόρεια Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει κάτι το αξιοσημειώτο εκείνες τις ημέρες. Παράλληλα αναμένονται πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ μεγάλα υψόμετρα όμως της Κρήτης και της νότιας ηπειρωτικής χώρας. 


Από κει και ύστερα ο καιρός φαίνεται να είναι βελτιωμένος σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται σε φυσιολογικές τιμές

Κατά την διάρκεια του 3ου 10ήμερου, (από τις 20 του μήνα και μετέπειτα), φαίνεται ότι κάτι πάει να αλλάξει στον καιρό της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται πως τα χαμηλά στον Ατλαντικό αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικότατη ενίσχυση σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη. Αυτό θα σημάνει παράλληλα και μια ουσιαστική άνοδο του Αζορικού Αντικυκλώνα η οποία δείχνει να προκαλεί την σκάφη του Σιβηρικού Αντικυκλώνα σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη

Εν ολίγοις η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας τείνει να γίνει μεσημβρινή κάτι που ευνοεί την κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών. Εκείνη την περίοδο φαίνεται να συσσωρεύεται πολύ αξιόλογο ψύχος στην ανατολική Ευρώπη, τώρα το αν αυτό θα καταφέρει να προσεγγίσει τα Βαλκάνια και κατά συνέπεια την περιοχή μας θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας