Η τάση εξέλιξης του καιρού για το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2020

2020-01-16

Όπως έχετε παρατηρήσει οι περισσότεροι, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια καιρική ανάπαυλα αφού δεν έχει παρατηρηθεί κάτι το αξιοσημείωτο τόσο από πλευράς φαινομένων όσο και από πλευράς θερμοκρασιών αφού ο υδράργυρος κυμαίνεται σε γενικές γραμμές σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Μοναδική εξαίρεση θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει η Κρήτη η οποία με το πέρας του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο όπως επισημάναμε κινήθηκε αρκετά νοτιότερα, δέχθηκε παρ'όλα αυτά τοπικά αξιόλογες έως και έντονες βροχοπτώσεις (φυσικά όχι τόσο έντονες όσο φαίνονταν τις προηγούμενες ημέρες). Από κει και πέρα τις τελευταίες ημέρες πολλά ακούγονται και πολλά γράφονται για το...περιβόητο 3ο δεκαήμερο μιας και έχει αναπτυχθεί πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με μία τοποθέτηση η οποία υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα βρεθεί περίπου στα μέσα του διαστήματος αυτού κάτω από πολύ ψυχρές αέριες μάζες (Σκανδιναβικό Ψύχος, ισόθερμη -10 με -12 στα 850hPa, πιθανότητα χιονιά ανατολικών προσήνεμων κτλ.) 

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την τάση που έχει η εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος του μήνα:

Συγκεκριμένα λοιπόν θα λέγαμε ότι τις επόμενες 4 με 5 ημέρες περίπου ο καιρός θα πρέπει να είναι αρκετά ψυχρός έως και κρύος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Παρ'όλα αυτά οι κρύες αυτές αέριες μάζες δεν θα έχουν ιδιαίτερη δυναμική, επομένως η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψυχρή εισβολή. Επιπλέον από πλευράς φαινόμενων (βροχής και χιονιού) δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο αφού αυτά θα είναι πολύ τοπικά και ασθενή (θα τα αναλύσουμε μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις).

Γύρω στις 23 με 24 του μήνα διαφαίνεται μία σημαντική ενίσχυση του υποτροπικού αντικυκλώνα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η άνοδος του Αζορικού Αντικυκλώνα θα πιέσει τις ψυχρότερες αέριες μάζες να κατέλθουν προς την περιοχή μας, ο ενισχυμένος υποτροπικός θα λειτουργήσει ως ''εμποδιστής'' και δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Την περίοδο αυτή λοιπόν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα θερμής εισβολής στην χώρα μας με θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή και επικράτηση ενισχυμένου νοτιά. Και πάλι από πλευράς φαινομένων δεν διαφαίνεται κάτι το αξιόλογο. 

Από κει και πέρα οι τελευταίες ημέρες του Γενάρη δείχνουν να αποκτούν πολύ μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ''θέλουν'' μία κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες του μήνα. 

Ωστόσο μέχρι τις 27 με 28 Ιανουαρίου δεν φαίνεται κάποια ψυχρή εισβολή, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και τα παρακάτω διαγράμματα που παραθέτουμε: 

Μετεόγραμμα από το προγνωστικό μοντέλο GFS για την περιοχή της Αθήνας. Παρατηρούμε ότι η μέση θερμοκρασία το διάστημα 24 με 28 Ιανουαρίου κυμαίνεται μεταξύ των +3 με +5 βαθμών Κελσίου στα 850hPa, δηλαδή περίπου στα 1500 μέτρα υψόμετρο. Αυτό μεταφράζεται σε μια επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 13 με 15 βαθμούς Κελσίου μέγιστη.   

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το μετεόγραμμα από το καναδικό προγνωστικό μοντέλο GEM

Παρατηρείται όμως επίσης και μία καθοδική τάση των διαγραμμάτων κάτι που πιθανώς ''μαρτυρά'' τον ερχομό μίας ψυχρής εισβολής προς την περιοχή μας. Εννοείται ότι είναι πολύ νωρίς για να εστιάσουμε σε λεπτομέρειες καθώς ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη τάση για τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Ο καιρός εκείνη την περίοδο μπορεί να είναι τόσο θερμός όσο και ψυχρός, ωστόσο μάλλον βρισκόμαστε πιο κοντά στο ψυχρό σενάριο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας