Η τάση του καιρού έως τα μέσα Μαρτίου 2021

2021-03-03

Είναι γεγονός πως μετά την σύντομη αλλά αισθητή πτώση που σημείωσε η θερμοκρασία τις προηγούμενες ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, γρήγορα επανήλθε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με τον καιρό μάλιστα να διατηρείται πολύ καλός σχεδόν παντού. Είχαμε τονίσει άλλωστε ότι αυτή η πτώση της θερμοκρασίας δεν θα είναι κάτι το ιδιαίτερο ούτε από πλευράς έντασης και ούτε από πλευράς διάρκειας, ενώ και από πλευράς φαινομένων κύλησε πολύ ομαλά καθώς αυτά ήταν ασθενή και περιορισμένα κυρίως σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας, μέχρι τα μέσα του μήνα που διανύουμε, σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως αυτό που περιμένουμε είναι αρκετά θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα με ημέρες όπου ο καιρός θα είναι πολύ μαλακός σε όλη την Επικράτεια αλλά και διαστήματα όπου κυρίως στην βόρεια Ελλάδα θα καταγράφεται αξιόλογη έως σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε πιο χειμωνιάτικα επίπεδα. Από πλευράς καιρικών φαινομένων, κυρίως μέσα στο Σ/Κ αναμένονται κάποιες αξιόλογες βροχές κυρίως σε περιοχές της βόρειας - βορειοανατολικής Ελλάδας, μαζί με κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα στα πολύ βορειοανατολικά τμήματα (θα πούμε παρακάτω για αυτό). Παράλληλα και προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μία κάπως πιο γενικευμένη αλλαγή του καιρού με περισσότερες βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές.


Για να τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, όπως είπαμε και πριν ο καιρός αυτές τις ημέρες διατηρείται αίθριος σχεδόν σε όλη την χώρα και η αιτία αυτής της καλοκαιρίας είναι οι υψηλές πιέσεις που επικρατούν πάνω από το σύνολο της νότιας Ευρώπης, εμποδίζοντας έτσι τα βαρομετρικά χαμηλά να εισέλθουν προς τα εκεί. Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες αυτή η καλοκαιρία θα συνδυαστεί και με μία αξιόλογη άνοδο του υδραργύρου σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή, εξ' αιτίας της μεταφοράς των σχετικά πιο θερμών αερίων μαζών από την περιοχή της βόρειας Αφρικής προς την δική μας.

Ενδεικτική διάταξη των αερίων μαζών πάνω από την Ευρωπαϊκή  Ήπειρο για την ημέρα της Παρασκευής 05/03/2021, σύμφωνα με το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τα "ανοιχτά χρώματα" που υποδηλώνουν και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Αξίζει δε να παρατηρήσετε πως η βόρεια, η ανατολική και μέρος της κεντρικής Ευρώπης θα αντιμετωπίζουν ένα αρκετά ισχυρό κύμα ψύχους εξαιτίας των πολύ ψυχρών αερίων μαζών.


Ενδεικτικά, μπορούμε να πούμε πως το τριήμερο Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο, οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές θα πλησιάζουν στις δυτικές, κεντρικές και νότιες κυρίως ηπειρωτικές περιοχές τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ τοπικά δεν αποκλείεται να ανέβουν και λίγο περισσότερο. Παράλληλα την Παρασκευή και το Σάββατο θα πνέουν νοτιάδες οι οποίοι θα είναι ασθενείς στο Ιόνιο (όχι πάνω από 4 Μποφόρ) και μέτριοι στο Αιγαίο 5 με 6 Μποφόρ.

Μέσα στο Σάββατο και ουσιαστικά από αργά το απόγευμα προς το βράδυ και από τα βορειοανατολικά, αναμένεται μία αλλαγή του καιρού η οποία θα αφορά κάποιες βροχές που θα σημειώνονται σε περιοχές της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας και του βορείου - βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει σταδιακή υποχώρηση του υδραργύρου, αισθητή προς το ξημέρωμα της Κυριακής.

Οι ψυχρές αέριες μάζες που σας δείξαμε στον προηγούμενο χάρτη, θα προσπαθήσουν ουσιαστικά να κατηφορίσουν σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη και οριακά θα καταφέρουν να ρίξουν την θερμοκρασία μέσα στην Κυριακή σε περιοχές της βόρειας - βορειοανατολικής χώρας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται για κάποιου είδους ψυχρής εισβολής, καθώς ακόμα και στα βορειοανατολικά παρά το γεγονός ότι θα είναι αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας, οι ψυχρές αέριες μάζες που θα φτάσουν από τα βόρεια, θα είναι εξασθενημένες. 


Έτσι λοιπόν την Κυριακή και ενώ στις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές (από την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα) ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με την θερμοκρασία να διατηρείται ανεβασμένη, πιο βόρεια σε περιοχές όπως η Θράκη, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα πιο ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, οι Σποράδες, η βόρεια Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει μέσα στην ημέρα να δεχθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές οι οποίες ενδεχομένως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία θα είναι πρόσκαιρα αξιόλογες. Μάλιστα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν σε ορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και σε περιοχές που βρίσκονται αρκετά κοντά στα βόρεια σύνορα, δεν αποκλείεται για λίγες ώρες να χιονίσει και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα (αυτό κυρίως για την Θράκη). Παράλληλα κάποιες πρόσκαιρες τοπικές βροχές, είναι πιθανό να έχουμε στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βόρειας (και ιδιαίτερα βορειοανατολικής) και νότιας χώρας θα συνεχιστούν και στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας, καθώς στα νότια θα καταγράφονται σχεδόν ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ενώ στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα κάνει κρύο κατά τόπους αρκετό.

Στον παραπάνω χάρτη μπορείτε να παρατηρήσετε πως στην βόρεια Ελλάδα έχουμε "μπλε αποχρώσεις) όπου υποδηλώνουν ψυχρότερες αέριες μάζες και στα νότια τα χρώματα είναι πιο "ανοιχτά".


Από πλευράς φαινομένων προς το παρόν κάτι το ιδιαίτερο δεν διαφαίνεται, με εξαίρεση τα μέσα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας όπου υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μία αλλαγή του καιρού από τα δυτικά η οποία μπορεί να προκαλέσει κάποιες βροχές ή και τοπικές καταιγίδες πιο γενικευμένου χαρακτήρα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να επιβεβαιωθεί ή όχι κάτι τέτοιο, επομένως θα υπάρχει νεότερη εκτίμηση τις επόμενες ημέρες. Εκείνο το διάστημα μάλιστα υπάρχουν και κάποια σενάρια τα οποία όμως δεν επιβεβαιώνονται από όλα τα προγνωστικά μοντέλα και θέλουν τον καιρό να κρυώνει αρκετά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για κάποια ψυχρή εισβολή, παρά μόνο για κάποια πιθανή αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας).


Σε κάθε περίπτωση είτε επιβεβαιωθεί είτε όχι μία τέτοια εξέλιξη, μετά τις 14 με 15 Μαρτίου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως οδεύουμε σε ανοιξιάτικο καιρό με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε σε νεότερο άρθρο, ενώ μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να ενημερώνεστε για την καθημερινή πρόγνωση του καιρού και μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις. Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 04/03/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώhttps://www.hellasmeteo.gr/l/anodos-tis-thermokrasias-kai-aithrios-kairos-o-kairos-tin-pempti-04-03-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας