Η τάση του καιρού έως τα τέλη Αυγούστου 2021

2021-08-21

Βαδίζοντας σιγά σιγά προς τα τέλη και αυτού του μήνα, παρατηρούμε πως οι καιρικές συνθήκες συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με την περίοδο που διανύουμε. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού των τελευταίων ημερών είναι η επικράτηση των πολύ ισχυρών βοριάδων (μελτέμι) στο Αιγαίο όπου οι εντάσεις φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 και τα 8 Μποφόρ (τοπικά στο Αιγαίο την Κυριακή θα φτάνουν τα 9 Μποφόρ), καθώς και η αστάθεια η οποία εκδηλώνεται σε περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας ορεινής - ημιορεινής κυρίως ηπειρωτικής χώρας καθώς και στην ορεινή - ημιορεινή κεντρική Πελ/νησο. Από άποψη θερμοκρασιών, οι τιμές κυμαίνονται πλέον σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στο σύνολο της χώρας, με την δροσιά να είναι πιο αισθητή στα ανατολικά - νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας του μελτεμιού.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα φαινόμενα αστάθειας τα οποία παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες/ημέρες στα ηπειρωτικά (πάντα σε τοπικό επίπεδο), θα σταματήσουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα ισχύσει μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Τετάρτη 25/08/2021 και κατά πάσα πιθανότατα έως την Πέμπτη 26/08/2021. Οι μοναδικές περιοχές που ίσως έχουν κάποια φαινόμενα με την μορφή μπόρας ή και καταιγίδας έως τότε, είναι τα πολύ βόρεια τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας (θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες στις αναλυτικές μας προγνώσεις), δεν φαίνεται να πρόκειται ωστόσο για κάτι το ιδιαίτερο.


Καθώς η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από το πεδίο των υψηλών πιέσεων, αυτό θα είναι το αίτιο τόσο του αίθριου καιρού που θα επικρατήσει στην περιοχή μας το επόμενο τετραήμερο, όσο και της μερικής ανόδου που θα σημειώσει η θερμοκρασία, χωρίς ωστόσο αυτή να φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται και η άνοδος του Αζορικού Αντικυκλώνα σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, κάτι που προς τα μέσα της νέας εβδομάδας θα έχει σαν αποτέλεσμα την έλευση μίας ψυχρής λίμνης προς την περιοχή της κεντροανατολικής Ευρώπης, μεταφέροντας παράλληλα αρκετά ψυχρότερες αέριες μάζες.

Το κατά πόσο αυτή η ψυχρή λίμνη μπορεί να επηρεάσει την χώρα μας μετά την Πέμπτη, είναι κάτι το αμφιλεγόμενο για την ώρα και αυτό θα εξαρτηθεί από την τροχιά που θα διαγράψει το βαρομετρικό χαμηλό. Ορισμένα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν την προέκταση αυτής προς την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και την δημιουργία μιας short wave trough με κατεύθυνση προς την χώρα μας. Εάν κάτι τέτοιο επαληθευθεί, τότε αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μία γενικευμένη κακοκαιρία από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες πρωτίστως στην δυτική Ελλάδα και στην συνέχεια σε περιοχές της υπόλοιπης χώρας. Υπαρκτό είναι επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών αστάθειας, κάτι το οποίο πρακτικά θα προκαλέσει μπόρες και καταιγίδες τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά.

Σε κάθε περίπτωση η καιρική εικόνα για το τριήμερο Π/Σ/Κ (27-28-29/08/2021) είναι αρκετά θολή, γι' αυτό και δεν θα μπούμε για την ώρα στην διαδικασία να αναφέρουμε περισσότερα, παρ' όλα αυτά κάτι δείχνει ότι αλλάζει πλέον στον καιρό στα τέλη της νέας εβδομάδας, και από άποψη φαινομένων και από πλευράς θερμοκρασιών.

Αυτό λοιπόν που εν ολίγοις κρατάμε για την ώρα, είναι ότι ο καιρός έως τουλάχιστον την Τετάρτη 25/08/2021 θα είναι γενικά αίθριος σε όλη την χώρα (πιθανώς και έως την Πέμπτη), η θερμοκρασία θα σημειώσει μία συγκρατημένη άνοδο, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο, ενώ τέλος το ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο θα διατηρηθεί έως την Τρίτη, για να εξασθενήσει σημαντικά στην συνέχεια.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει μέσα στις επόμενες ημέρες και μόλις έχουμε περισσότερα και πιο σαφή στοιχεία για την εξέλιξη στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, άμεσα θα σας ενημερώσουμε με αναλυτική εκτίμηση.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας