Η τάση του καιρού έως τα τέλη Ιουλίου 2021

2021-07-15

Βρισκόμαστε πλέον στην «καρδιά» του Καλοκαιριού και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, πράγματι θυμίζουν Καλοκαίρι. Ο καιρός είναι γενικά αίθριος σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κατά διαστήματα σε επίπεδα ιδιαιτέρως υψηλά, «αγγίζοντας» ή ξεπερνώντας τοπικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και τις τελευταίες ώρες στην περιοχή μας, όπου για ακόμη μία φορά επηρεαζόμαστε από ένα θερμό κύμα το οποίο όμως δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός καύσωνα, ωστόσο έχει ανεβάσει αρκετά ψηλά κυρίως τις μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές.

Από την τελευταία μας εκτίμηση, σας είχαμε αναφέρει πως στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται μία αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, η οποία δεν θα αφορά ολόκληρη την χώρα αλλά κυρίως τα δυτικά και βόρεια - βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Αυτή η αλλαγή θα οφείλεται σε ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο αυτήν την στιγμή εντοπίζεται στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης και αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα με το κέντρο του το Σ/Κ (17-18/07/2021) να εντοπίζεται περίπου στα όρια μεταξύ της Αδριατικής Θάλασσας και του βορείου Ιονίου.


Έτσι, ενώ μέχρι και το Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε ολόκληρη την χώρα και οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, την Κυριακή η έλευση της ψυχρής λίμνης θα προκαλέσει συνθήκες έντονης αστάθειας στα βορειοδυτικά με έντονες μπόρες, ισχυρές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις σε δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και δυτική Θεσσαλία. Μπόρες αναμένονται και σε άλλες κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές, φαινόμενα όμως τα οποία θα έχουν πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα και για τα οποία θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σε νεότερο άρθρο.

Ενδεικτικός χάρτης υετού για την Κυριακή 18/07/2021


Η αστάθεια αυτή δείχνει να διατηρείται μέχρι την Τρίτη 20/07/2021, όταν και η ψυχρή λίμνη θα έχει εξασθενήσει σημαντικά, ενώ παράλληλα θα επέλθει μία πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα, πιο αισθητή ωστόσο στα δυτικά. Από κει και ύστερα, το διάστημα 21 με 25 Ιουλίου, ο καιρός δείχνει να είναι καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, χωρίς ωστόσο να λείπουν κάποιες μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας από τα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ οι θερμοκρασίες δείχνουν να κυμαίνονται σε απολύτως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Το ίδιο διάστημα μάλιστα αναμένεται εκ νέου επικράτηση ισχυρού μελτεμιού στο Αιγαίο το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα να δροσίζει σημαντικά τα νησιά του Πελάγους και τα ανατολικότερα ηπειρωτικά τμήματα. Ομοίως και στο Ιόνιο φαίνεται να επικρατεί ένα ΒΔ ρεύμα με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις.

Τέλος, όσον αφορά τις τελευταίες ημέρες του μήνα, αν και βρισκόμαστε χρονικά αρκετά μακριά, υπάρχει μία τάση η οποία υποστηρίζεται από αρκετά προγνωστικά στοιχεία και δείχνει μία σαφή και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας εκ νέου σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερο άρθρο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μπορείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό όλης της χώρας καθημερινά, μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις. Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 16/07/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/diatireitai-i-zesti-kai-oi-ypsiles-thermokrasies-o-kairos-tin-paraskeyi-16-07-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας