Η τάση του καιρού έως τα τέλη Μαΐου 2022
Βαδίζουμε πλέον προς το γ' δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα και κατά συνέπεια της Άνοιξης και δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού των τελευταίων ημερών, είναι η θερμική αστάθεια. Συνήθης και χαρακτηριστική είναι άλλωστε η εικόνα που παρουσιάζει το σκηνικό του καιρού κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, με την εκδήλωση έντονων κατά τόπους όμβρων και καταιγίδων σε αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας. Τελευταία αξιοσημείωτη εξέλιξη, αποτελεί η ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία είχε την δυναμική να κατέλθει σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να επιδεινώσει τον καιρό σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με έντονες κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, σοβαρή ενίσχυση των ανέμων στα Πελάγη και αισθητότατη πτώση της θερμοκρασίας.
Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται ευνόητο ότι αυτή η έντονη ψύχρα των τελευταίων ωρών και λόγο του προχωρημένου της εποχής, σταδιακά θα πρέπει να αντισταθμιστεί με τη βαθμιαία έλευση αρκετά θερμότερων αερίων μαζών. Η τελευταία διαταραχή που επηρέασε τη χώρα μας θα αποκτήσει σταδιακά τη μορφή μιας αποκομμένης ψυχρής αέριας μάζας και βαθμιαία θα κινηθεί ολοένα και πιο ανατολικά και θα απομακρύνεται από τη χώρα μας.
Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, η ψυχρή αυτή διαταραχή αν και αρκετά εξασθενημένη θα καταφέρει να δώσει κάποιες τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη (ίσως και λίγες διάσπαρτες καταιγίδες) και σε ακόμα πιο τοπικό επίπεδο στις νότιες Κυκλάδες και το ανατολικό - νοτιοανατολικό Αιγαίο, μέχρι περίπου το μεσημέρι του Σαββάτου 21/05/2022. Παράλληλα και για το επόμενο διήμερο οι ενισχυμένοι βοριάδες στα Πελάγη και ιδιαίτερα στο Αιγαίο, θα διατηρηθούν, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Παρασκευή 20/05/2022 και αρκετά πιο μεγάλη το Σάββατο, αν και τις νυχτερινές - πρωινές ώρες η ψύχρα θα είναι γενικά έντονη.


Όσον αφορά τώρα την ημέρα της Κυριακής 22/05/2022, φαίνεται ότι η αστάθεια στη βόρεια Ελλάδα θα επιστρέψει, καθώς μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και πιο τοπικά σε Ήπειρο και κεντροβόρεια Θεσσαλία. Στην υπόλοιπη κεντρική - νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα δεν φαίνεται κάτι το αξιοσημείωτο, με τους ανέμους στα Πελάγη να εξασθενούν αρκετά (πλην του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου όπου θα πνέει ενισχυμένος ΒΔ άνεμος), ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο με τις μέγιστες να φτάνουν στα ηπειρωτικά κατά μέσο όρο κοντά στους 27 με 29 βαθμούς και στα νησιά τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Ενδείξεις ύπαρξης συνθηκών θερμικής αστάθειας υπάρχουν και για το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας (περίπου έως τις 25 του μήνα), όχι όμως αντίστοιχης με αυτήν των προηγούμενων ημερών. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει τις θερμές ώρες της ημέρας να εκδηλώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και πιο βόρεια ηπειρωτικά, αλλά σε γενικές γραμμές δείχνουν να είναι πολύ τοπικές και περιορισμένες κατά βάση σε αρκετά ορεινά τμήματα (θα υπάρξουν αναλυτικές λεπτομέρειες μέσα από τις επερχόμενες προγνώσεις μας). Μέσα στο διάστημα 23 με 25 Μαΐου, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει εκ νέου μικρή άνοδο, φτάνοντας σε αρκετές πλέον ηπειρωτικές περιοχές τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου και τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω.
Αν και χρονικά απέχουμε ακόμα αρκετά, προς τις τελευταίες ημέρες του γ' δεκαημέρου, υπάρχει μια τάση έλευσης μιας νέας ψυχρής διαταραχής, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει επί της ουσίας συνθήκες έντονης θερμικής αστάθειας. Υπάρχει ακόμα αρκετά μεγάλη διχογνωμία από τα προγνωστικά μοντέλα καιρού για την εξέλιξη του καιρού για εκείνο το διάστημα, ωστόσο το ενδεχόμενο υποχώρησης της θερμοκρασίας σε πιο χαμηλά επίπεδα και του έντονα άστατου καιρού θα λέγαμε πως είναι υπαρκτό.
Συνοψίζοντας εν ολίγοις τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, προκύπτουν τα εξής:
1) Η ψυχρή διαταραχή που έδωσε τις τελευταίες ώρες έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές, απομακρύνεται σταδιακά πιο ανατολικά.
2) Από το Σάββατο 21/05/2022, η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει βαθμιαία άνοδο και μέχρι τα μέσα της νέας εβδομάδας θα έχει ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 30 βαθμούς Κελσίου.
3) Η αστάθεια δείχνει να υπάρχει και τη νέα εβδομάδα αλλά τουλάχιστον στις αρχές και στα μέσα αυτής θα είναι γενικά περιορισμένη και θα εκδηλώνεται σε αρκετά τοπικό επίπεδο.
4) Από τα μέσα της νέας εβδομάδας και μετέπειτα, δείχνει να μας «επισκέπτεται» η αφρικανική σκόνη η οποία πιθανώς κατά τόπους θα εντοπίζεται σε αυξημένες συγκεντρώσεις.
5) Δημιουργείται μία τάση πολύ άστατου καιρού προς τα τέλη του 3ου δεκαημέρου, κάτι που ακόμα είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας. Για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα και έγκαιρα με νεότερο άρθρο, ενώ ταυτόχρονα συνεχής ενημέρωση θα παρέχεται και μέσα από τις καθημερινές μας αναλυτικές προγνώσεις.
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας