Η τάση του καιρού έως τις αρχές Μαρτίου 2021

2021-02-20

Είναι γεγονός πως μετά το πέρας της κακοκαιρίας η οποία προκάλεσε τοπικά πολύ πυκνές χιονοπτώσεις, δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα και έριξε εντυπωσιακά χαμηλά τον υδράργυρο (ιδιαίτερα όσον αφορά τις ελάχιστες θερμοκρασίες στην βόρεια Ελλάδα), τα πράγματα τις τελευταίες ημέρες θα λέγαμε πως έχουν ομαλοποιηθεί. Και αυτό διότι οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον πολύ καλές σε ολόκληρη την χώρα και οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει με τον παγετό τις νυχτερινές και πρωινές ώρες να περιορίζεται στα πολύ βόρεια ορεινά τμήματα.

Σας είχαμε μιλήσει και στην τελευταία μας εκτίμηση για τάση που έχει ο καιρός μέχρι και τα τέλη του μήνα που διανύουμε και σας είχαμε πει πως αναμένεται μία μεγάλη καιρική ανάπαυλα με πλήρη απουσία των φαινομένων και θερμοκρασίες κατά διαστήματα πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Εάν εξαιρέσουμε την ημέρα της Κυριακής 21/02 όπου θα έχουμε μία πρόσκαιρη και επιλεκτική επιδείνωση του καιρού (μπορείτε να βρείτε την αναλυτική πρόγνωση της ημέρας στο τέλος του άρθρου), τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας δεν έχουν παρουσιάσει κάποια μεταβολή. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι καθ' όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας ο καιρός θα είναι αίθριος σε ολόκληρη την χώρα, με τα φαινόμενα να απουσιάζουν από παντού και τις θερμοκρασίες κατά διαστήματα να ανεβαίνουν σημαντικά.


Όπως είχαμε εξηγήσει και την τελευταία φορά, το αίτιο αυτής της παρατεταμένης καλοκαιρίας, θα είναι ένας πολύ εκτεταμένος αντικυκλώνας υψηλών πιέσεων ο οποίος θα καλύψει ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και θα λειτουργήσει ως εμποδιστής στην προσπάθεια των χαμηλών από τον Ατλαντικό να εισέλθουν ενδότερα στην Γηραιά Ήπειρο. Επειδή ο Αντικυκλώνας αυτός, αναμένεται να εγκατασταθεί πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης για πολλές ημέρες (κατά συνέπεια και πάνω από την χώρα μας) αυτός θα είναι και ο λόγος όπου θα έχουμε αυτήν την παρατεταμένη καλοκαιρία.

Παράλληλα το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας, αναμένεται να έχουμε και μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών, κάτι που θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Διάταξη αερίων μαζών την ημέρα της Τρίτης 23/02/2021


Έτσι λοιπόν το τριήμερο Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη αναμένεται γενικευμένη καλοκαιρία σε όλη την χώρα με λίγες μόνο τοπικές συννεφιές. Η επικρατούσα διεύθυνση των ανέμων τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο θα είναι οι βοριάδες, οι οποίοι μάλιστα την Τετάρτη στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν ενίσχυση, ωστόσο δεν θα είναι ψυχροί. Εξαιτίας λοιπόν αυτής της μεταφοράς των θερμών αερίων μαζών, αναμένεται να παρατηρηθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 17 με 18 βαθμών Κελσίου στην βόρεια Ελλάδα, ενώ στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Από την Πέμπτη και μετά, αναμένεται να έχουμε μία μικρή αλλαγή του καιρού όσον αφορά την θερμοκρασία καθώς αυτή θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα πρώτα στα ανατολικά και στην συνέχεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Διάταξη αερίων μαζών για την Πέμπτη 25/02/2021


Αυτή σε συνδυασμό με τους αρκετά ισχυρούς και πιο ψυχρούς βοριάδες, θα είναι ουσιαστικά και η μοναδική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, καθώς από πλευράς καιρικών φαινομένων δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο, πέρα από ίσως πολύ λίγα τοπικά φαινόμενα στο Αιγαίο και γύρω από αυτό.

Αυτή ουσιαστικά θα είναι η εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος της εβδομάδας και μάλιστα μέσα στο Σ/Κ η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει εκ νέου άνοδο, ενώ φυσικά αναμένεται απουσία των καιρικών φαινομένων.

Ως προς την τάση του καιρού που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής για μετέπειτα, αυτό που φαίνεται σε αρχική φάση, είναι ότι στην περιοχή της βόρειας - βορειοανατολικής Ευρώπης θα έχουμε κατά πάσα πιθανότατα συσσώρευση αρκετά ψυχρών αερίων μαζών προς τα τέλη του Φλεβάρη - αρχές Μάρτη. Υπάρχουν κάποια προγνωστικά σενάρια τα οποία δείχνουν ότι ο καιρός μέσα στις πρώτες 4 με 5 ημέρες του νέου μήνα, θα πρέπει να ψυχράνει αρκετά και να έχουμε πιο χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί μόνον τάση και προφανώς είναι εξαιρετικά νωρίς να μιλήσουμε για κάτι περισσότερο την δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό που κρατάμε προς το παρόν, είναι το διάστημα καλοκαιρίας που έπεται αυτήν την εβδομάδα.

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού ο οποίος θα παρουσιάσει πρόσκαιρη και επιλεκτική επιδείνωση, για την Κυριακή 21/02/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώhttps://www.hellasmeteo.gr/l/proskaires-topikes-vroches-sta-anatolika-o-kairos-tin-kyriaki-21-02-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας