Η τάση του καιρού έως το Πάσχα 2021

2021-04-20

Όπως είχαμε αναφέρει και μέσα από προηγούμενα άρθρα μας και αφού προηγήθηκε μία χρονική περίοδος όπου η ζέστη και η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυριάρχησαν πάνω στον ελλαδικό χώρο, τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκε μία μεταβολή του καιρού η οποία δεν επηρέασε όλη την χώρα (κάτι το οποίο είχαμε τονίσει), έδωσε ωστόσο αρκετές βροχές και καταιγίδες σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας. Μαζί με την μεταβολή αυτή, η ατμόσφαιρα «καθάρισε» από την αφρικανική σκόνη και παράλληλα επήλθε και μία πτώση της θερμοκρασίας στο σύνολο της Επικράτειας, ιδιαίτερα αισθητή στα δυτικά - βορειοδυτικά. Μάλιστα την νύχτα της Δευτέρας 19/04 προς το ξημέρωμα της Τρίτης, σημειώθηκαν πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα κυρίως της Ηπείρου ακόμη και σε υψόμετρα των 1000 μέτρων (κάτι το οποίο για την περίοδο που διανύουμε δεν είναι ούτε πολύ σύνηθες αλλά ούτε και πολύ σπάνιο).

Τώρα, όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, από πλευράς καιρικών φαινομένων τα πράγματα θα κυλήσουν αρκετά ομαλά μέχρι την Παρασκευή 23/03, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία στην κεντρική και κυρίως στην νότια Ελλάδα, θα σημειώσει αισθητή άνοδο. Κάποιες μπόρες τοπικού χαρακτήρα δεν θα λείψουν παρ' όλα αυτά από την βόρεια Ελλάδα κυρίως την Τετάρτη 21/04 και την Παρασκευή 23/04 από τα βορειοδυτικά.

Ενδεικτική διάταξη των αερίων μαζών την ημέρα της Παρασκευής 23/04, πάνω από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Όπως μπορείτε να δείτε, θερμότερες αέριες μάζες θα επηρεάσουν την νότια κυρίως Ελλάδα και θα ανεβάσουν αρκετά την θερμοκρασία.  


Βαδίζοντας προς το Σάββατο 24/04, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία «θέλουν» μία μεταβολή του καιρού η οποία δείχνει να επηρεάζει και πάλι κυρίως την δυτική και βόρεια Ελλάδα, τοπικά και τμήματα της κεντρικής Ελλάδας. Το αίτιο το οποίο θα προκαλέσει αυτήν την μεταβολή του καιρού, θα είναι μία ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα μας έλθει και πάλι από τα δυτικά, θα περάσει πάνω από την χώρα μας το Σάββατο και θα δώσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στα τμήματα που προαναφέρθηκαν.


Από αυτήν την μεταβολή, όπως όλα δείχνουν θα μείνει και πάλι εκτός η νότια - νοτιοανατολική Ελλάδα η οποία μάλιστα θα καταγράψει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, εν αντιθέσει με την βόρεια Ελλάδα όπου θα κάνει αρκετή ψύχρα.

Ενδεικτική διάταξη των αερίων μαζών πάνω από την χώρα μας, την ημέρα του Σαββάτου 24/04/2021, η οποία αποτυπώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την διακύμανση των επιφανειακών θερμοκρασιών. Όπως μπορείτε να δείτε, η νότια Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από θερμότερες αέριες μάζες (με τα κιτρινοκαφετί χρώματα), κάτι το οποίο υποδηλώνει και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα η βόρεια Ελλάδα θα έχει πιο δροσερές αέριες μάζες, κάτι το οποίο θα έχει αντίκτυπο στις επιφανειακές θερμοκρασίες. Επομένως το Σάββατο θα παρατηρηθούν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας, καθώς και διαφορετικές συνθήκες ως προς τα καιρικά φαινόμενα.


Αφού περάσει και αυτή η μεταβολή του καιρού, η Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινήσει με καλοκαιρία σχεδόν σε όλη την χώρα, η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνδυαστεί με μία μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα και ακόμα πιο αισθητή στα κεντρικά και νότια. Τα καιρικά φαινόμενα δείχνουν να απουσιάζουν από το σύνολο της χώρας μας και μόνο στα βόρεια ορεινά ίσως κατά διαστήματα σημειώνονται κάποιες παροδικές μπόρες πολύ τοπικού χαρακτήρα.

Φυσικά είναι πολύ νωρίς για να πούμε με λεπτομέρεια τι θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε κάθε περιοχή, παρ' όλα αυτά τουλάχιστον όσον αφορά τα κεντρικά και νότια, το πιθανότερο σενάριο είναι να καταγραφούν θερμοκρασιακές τιμές που θα πλησιάζουν ή και θα ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Με σχεδόν παρόμοιο καιρό, φαίνεται να κυλάει ολόκληρη η Μ. Εβδομάδα για να φτάσουμε τελικά στην Κυριακή του Πάσχα όπου εάν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά, θα το γιορτάσουμε με καλό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. Αφήνεται ένα μικρό ερωτηματικό για την πιθανότητα να έχουμε κάποια αλλαγή του καιρού στα δυτικά εκείνο το διάστημα, είναι πολύ νωρίς όμως για περισσότερα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. Μην ξεχνάτε ότι στην ενότητα «Προγνώσεις» δημοσιεύονται καθημερινά αναλυτικές προγνώσεις καιρού για όλη την Ελλάδα, με αναλυτικό χάρτη και περιγραφή.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας