Η τάση του καιρού για την νέα εβδομάδα 06-12/04/2020!!

2020-04-05

Είναι γεγονός ότι αν και βρισκόμαστε πλέον στον Απρίλη, δηλαδή σχεδόν στην καρδιά της Άνοιξης, ο καιρός δεν θέλει να προσαρμοστεί με την πραγματικότητα διατηρώντας έναν σχεδόν χειμωνιάτικο χαρακτήρα στις περισσότερες περιοχές. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την εβδομάδα που μας πέρασε καθώς εκτός από τις πολλές βροχές που είχαμε τις τελευταίες ώρες/ημέρες ιδιαίτερα στην κεντρική Ελλάδα, προηγήθηκε και μία όχι και τόσο συνηθισμένη κακοκαιρία στην βόρεια Ελλάδα, με τις χιονοπτώσεις να είναι κατά τόπους πολύ πυκνές και να κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα έως και σε πεδινές περιοχές. Η νέα εβδομάδα φαίνεται να ξεκινάει και αυτή με αρκετό κρύο για την εποχή και ένα ψυχρό βοριά στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρώτες ημέρες θα πνέει πολύ ισχυρός έως θυελλώδεις και θα κάνει την αίσθηση του κρύου πολύ πιο έντονη. Παράλληλα δεν θα λείψουν οι βροχές πάνω από τον Ελλαδικό χώρο επηρεάζοντας κυρίως τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, σιγά σιγά πάντως από τα μέσα και κυρίως προς τα τέλη της εβδομάδας, η Άνοιξη θα κάνει μια προσπάθεια να μας δείξει ότι είναι εδώ.

Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα 06/04 ο καιρός θα διατηρηθεί αρκετά βροχερός στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται και στην βόρεια Κρήτη και πιο τοπικά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα θα έχουμε και συνέχεια των χιονοπτώσεων στην ορεινή Θεσσαλία και την βόρεια Στερεά Ελλάδα, πάνω από τα 800 με 900 μέτρα περίπου ενώ καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα δυτικά και τα βόρεια με εξαίρεση την νότια Χαλκιδική όπου θα διατηρηθούν κατά διαστήματα οι βροχές. Ο ΒΑ άνεμος στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα είναι πολύ ισχυρός έως θυελλώδης με την ένταση να αγγίζει κατά περιόδους και τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα είναι αρκετά χαμηλή για την περίοδο που διανύουμε στην ανατολική και βόρεια - βορειοανατολική Ελλάδα (βορειοανατολική Πελ/νησος, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, βόρειο Αιγαίο, κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη) δηλαδή στις περιοχές που θα είναι εκτεθειμένες στον βοριά!!

Την Τρίτη 07/04 το κρύο και ο βοριάς θα παραμείνουν στις ίδιες περιοχές στον ίδιο βαθμό ενώ τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν να υποχωρούν και να σταματούν με εξαίρεση την βόρεια Κρήτη όπου τοπικές βροχές θα σημειώνονται από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να κατέβουν μέχρι τα 700 μέτρα στην Θεσσαλία και την βόρεια Στερεά Ελλάδα, σχετικά γρήγορα όμως θα σταματήσουν.

Την Τετάρτη 08/04 ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα με εξαίρεση και πάλι την Κρήτη όπου θα έχουμε συνέχεια των βροχοπτώσεων στα βόρεια του νησιού. Μικρή πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές υπάρχει για την ανατολική Στερεά Ελλάδα και για τα Δωδεκάνησα. Το κρύο θα παραμείνει στις ίδιες περιοχές και ο βοριάς θα παρουσιάσει σημάδια μικρής εξασθένισης.

Από την Πέμπτη 09/04 και μετέπειτα ο καιρός θα αρχίσει σταδιακά να ζεσταίνεται στην χώρα μας με τις βροχές και στην Κρήτη να σταματούν και τους ανέμους να εξασθενούν λίγο ακόμα.

Τέλος για το Σ/Κ 11-12/04 αν και βρισκόμαστε πολύ μακριά χρονικά (δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη πρόγνωση καθίσταται πολύ δύσκολη λόγω των τρεχόντων εξελίξεων), σε γενικές γραμμές φαίνεται άνοδος της θερμοκρασίας σε ανοιξιάτικα επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν μερικά προγνωστικά στοιχεία που ''θέλουν'' θερμική αστάθεια με μπόρες και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, καθημερινά θα αναρτώνται αναλυτικές προγνώσεις που θα εκτιμούν με λεπτομέρεια την καιρική εξέλιξη στην χώρα μας!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας