Η τάση του καιρού για την νέα εβδομάδα!!

2020-02-09

Μετά από μία εβδομάδα η οποία μας «ταξίδεψε» σε δύο διαφορετικές εποχές (στην Άνοιξη το πρώτο μισό αυτής και στον Χειμώνα το υπόλοιπο διάστημα) φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες οδεύουμε και πάλι σε σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες, με υψηλές κατά τόπους θερμοκρασίες για την εποχή και λίγα πράγματα από πλευράς φαινομένων τουλάχιστον για το μεγαλύτερο διάστημα της νέας εβδομάδας. Και λέμε τουλάχιστον διότι το τελευταίο τριήμερο διαφαίνεται μια νέα μεταβολή στο σκηνικό του καιρού φθινοπωρινής κυρίως υφής με βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά προς τα ανατολικά και χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν για τις πρώτες ημέρες από την Δευτέρα 10/02 μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη 13/02 ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι καλός με τοπικές συννεφιές αλλά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Πιθανότητα για κάποιες πολύ ασθενείς και τοπικές βροχές υπάρχει αυτές τις ημέρες για τα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου, σε καμία περίπτωση όμως κάτι το αξιοσημείωτο. Μοναδική υποψία για κάποια σύντομη μεταβολή με περισσότερες βροχές υπάρχει για την Θράκη και τα πολύ βορειοανατολικά τμήματα του Αιγαίου την Τετάρτη, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα δούμε καλύτερα τις επόμενες ώρες. Θερμοκρασιακά αυτό το διάστημα η βόρεια Ελλάδα θα κυμαίνεται σχεδόν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, η κεντρική όμως και κυρίως η νότια Ελλάδα θα έχει υψηλές θερμοκρασίες που τοπικά θα φτάνουν τους 18 και 19 βαθμούς Κελσίου. Επίσης οι άνεμοι αν και κατά διαστήματα θα πνέουν ενισχυμένοι, δεν φαίνεται να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Από κει και ύστερα το τελευταίο τριήμερο και κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός αναμένεται να μεταβληθεί από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής. Έτσι λοιπόν το διάστημα αυτό θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες (πιθανώς ισχυρές) πρώτα στην δυτική Ελλάδα και στην συνέχεια στα υπόλοιπα ανατολικά. Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι τα εντονότερα φαινόμενα θα τα δεχθούν τα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όμως η μεταβολή αυτή θα είναι ''εξπρές''. Παράλληλα χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα περισσότερα ορεινά, πιθανώς τα ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας και ίσως και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με λίγο χαμηλότερο υψόμετρο. Όλα αυτά φαίνεται ότι θα αποτελούν παρελθόν την Κυριακή και ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί μια νέα εκτίμηση της καιρικής εξέλιξης την Παρασκευή και το Σάββατο στην οποία θα πούμε περισσότερα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας