Ισχυρές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια και βροχές στα νότια - Ο καιρός το Σάββατο 16/01/2021

2021-01-15

Κύμα χιονιά με έντονες κατά τόπους και κατά διαστήματα χιονοπτώσεις, αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πεδινής ηπειρωτικής χώρας κατά την διάρκεια του Σαββάτου ενώ παράλληλα αρκετές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα νοτιότερα τμήματα. Ταυτοχρόνως, οι άνεμοι θα πνέουν με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις στα Πελάγη ενώ θα κάνει τσουχτερό κρύο σε όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες όπου η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει στα βόρεια πολύ κάτω από το μηδέν. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 16/01/2021

Ήδη από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες προς το ξημέρωμα του Σαββάτου, ο καιρός θα καταστεί επιδεινωμένος αρχικά στην δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και ίσως τοπικές καταιγίδες. Πολύ γρήγορα και καθώς τα φαινόμενα θα κινούνται ανατολικότερα, θα "συναντήσουν" την ψυχρή εισβολή που θα επηρεάζει στην χώρα μας και μέχρι το ξημέρωμα θα σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις στο εσωτερικό της Ηπείρου (και μέσα στα Ιωάννινα) την δυτική Μακεδονία (καθώς και τα δυτικότερα τμήματα της κεντρικής Περιφέρειας, την Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα. Οι χιονοπτώσεις ιδιαίτερα στην Θεσσαλία και την βόρεια Στερεά Ελλάδα τις πρωινές ώρες αναμένεται να έχουν πολύ μεγάλη ένταση και να είναι πολύ πυκνές, αξιόλογες όμως θα είναι και στα υπόλοιπα προαναφερθέντα τμήματα (τα υψόμετρα που βλέπετε ισχύουν για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα). Επιπλέον, πολύ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στην ορεινή  - ημιορεινή κεντρική και βόρεια Πελ/νησο, πάνω περίπου από τα 500 μέτρα. Βροχές αξιόλογες θα σημειωθούν στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελ/νησου (με πυκνές χιονοπτώσεις στα ενδεικτικά υψόμετρα) ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σε Κυκλάδες και Κρήτη. 

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές ώρες, ο καιρός στην δυτική Ελλάδα θα παρουσιάζει τάσεις βελτίωσης και έτσι οι βροχές στα νησιά του Ιονίου, αλλά και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο, θα εξασθενήσουν σημαντικά. Ο χιονιάς ωστόσο θα διατηρηθεί σε δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, αλλά κυρίως το επίκεντρο θα είναι στην Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα διατηρηθούν στα κεντρικά και νότια νησιωτικά τμήματα, ωστόσο παράλληλα θα αρχίσει να επιδεινώνεται ο καιρός στο ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο (πάνω από τα 200 μέτρα στην Λέσβο και πάνω από τα 300 με 400 μέτρα στην Χίο). Πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας, υπάρχει και για την Θράκη προς το απόγευμα.

Από αργά το απόγευμα προς το βράδυ, ο καιρός σχεδόν σε όλα τα δυτικά θα έχει βελτιωθεί και μόνο στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, ίσως σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες. Και στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός αναμένεται σταδιακά να βελτιωθεί, με εξαίρεση την κεντρική Μακεδονία και κυρίως τα νότια της Χαλκιδικής όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ίσως πρόσκαιρα αρκετά πυκνές. Στην Θεσσαλία οι χιονοπτώσεις αν και πιο εξασθενημένες, θα επιμείνουν έως το τέλος της ημέρας, ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια και τοπικά Αττική) σε πεδινές περιοχές. Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειώνονται στην ανατολική Πελ/νησο (με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά), τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ στα Δωδεκάνησα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ίσως ακόμη και τοπικές χαλαζοπτώσεις

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση να φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Β διευθύνσεις με παρόμοιες σχεδόν εντάσεις. 

Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -7 έως 3 βαθμούς, στα δυτικά από -3 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -2 έως 10 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου (στο βορειοανατολικό Αιγαίο όχι πάνω από 5 με 6 βαθμούς Κελσίου). Τις βραδινές ώρες αναμένεται να σημειωθεί πολύ ισχυρός παγετός στην δυτική Μακεδονία. 

Στην Αττική από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένουμε αυξημένη συννεφιά η οποία θα δίνει αξιόλογες βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 400 με 500 μέτρα σε Πάρνηθα, Κιθαιρώνα και Γεράνεια Όρη και πάνω από τα 600 με 700 μέτρα στην Πεντέλη. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν και τις επόμενες ώρες, ωστόσο πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, θα κατέβουν σε υψόμετρο και θα εκδηλώνονται έως τα 300 με 350 περίπου μέτρα. Πρόσκαιρη παύση ή ύφεση των φαινομένων αναμένεται κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών. Αργά το βράδυ και κυρίως λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο καιρός θα επιδεινωθεί πρόσκαιρα εκ νέου και αυτήν την φορά δεν αποκλείεται (αν και αρκετά οριακά) να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και εντός του λεκανοπεδίου με έμφαση τα βορειοδυτικά και βόρεια προάστια από τα 150 με 200 μέτρα. Προς το ξημέρωμα της Κυριακής δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους νιφάδες και στην πόλη. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Την νύχτα αναμένεται περαιτέρω πτώση του υδραργύρου.

Στην Θεσσαλονίκη, από το ξημέρωμα της ημέρας θα επικρατήσει πυκνή συννεφιά και θα σημειώνονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα αξιόλογες, ιδιαίτερα στα πιο δυτικά τμήματα του νομού. Χιονόπτωση θα σημειωθεί και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως πρόσκαιρα αξιόλογη. Από το μεσημέρι θα αρχίσουν σιγά σιγά οι χιονοπτώσεις να εξασθενούν και τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα περιοριστούν στα ανατολικά του νομού, στα σύνορα με την Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 1 βαθμό Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας