Ισχυρές καταιγίδες στα βορειοδυτικά και σχεδόν αίθριος καιρός στα υπόλοιπα - Ο καιρός την Κυριακή 18/07/2021

2021-07-17

Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη η οποία έπληξε την κεντρική Ευρώπη δίνοντας κατά τόπους σφοδρές καταιγίδες ιδιαίτερα σε Γερμανία, Βέλγιο και Ελβετία, σταδιακά κινείται νότια - νοτιοανατολικά και αναμένεται το κέντρο της να βρεθεί πάνω από την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας. Μέρος αυτής της ψυχρής λίμνης θα προκαλέσει πολύ έντονη αστάθεια στην βορειοδυτική χώρα η οποία θα επηρεαστεί από έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 18/07/2021

Η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό και ηλιοφάνεια σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, εκτός όμως από την βόρεια Ελλάδα όπου ήδη από τις πρωινές κιόλας ώρες θα κάνουν την εμφάνισή τους νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες μπόρες περιορισμένου χαρακτήρα σε δυτική και κεντρική Μακεδονία. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να παρατηρούνται κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων στα περισσότερα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα, με τις νεφώσεις να έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, θα εκδηλωθεί έντονη αστάθεια με ισχυρές μπόρες, βροχές και καταιγίδες σε δυτική και τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας, Ήπειρο (κυρίως στο εσωτερικό του γεωγραφικού διαμερίσματος) και βόρεια - βορειοδυτική Θεσσαλία. Σε αυτά τα τμήματα τα φαινόμενα τοπικά αναμένεται να παρουσιάσουν έως και σφοδρό χαρακτήρα με αυξημένη μάλιστα την πιθανότητα να συνοδευτούν από υψηλή δραστηριότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων και από ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Μπόρες πιο τοπικού χαρακτήρα αναμένονται επίσης τις ίδιες ώρες στα πιο ορεινά - ημιορεινά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της υπόλοιπης Θεσσαλίας, της δυτικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας Πελ/νησου, ενώ μπόρα ίσως σημειωθεί και στα ορεινά της Κεφαλλονιάς. 

Κατά την διάρκεια των βραδινών και νυχτερινών ωρών, η αστάθεια θα διατηρηθεί σε πιο τοπικό επίπεδο, ωστόσο και πάλι θα πρέπει να εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και καταιγίδες σε δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία. Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων και πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού περιμένουμε προς το ξημέρωμα της Δευτέρας. Στην υπόλοιπη χώρα δεν περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο, καθώς η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με αίθριες γενικά καιρικές συνθήκες.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από ΝΔ κυρίως διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 35 βαθμούς (τοπικά στο εσωτερικό του Έβρου έως 37 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 29 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 15 έως 33 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 34 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 31 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά από τις πρωινές ώρες με πιθανότητα εκδήλωσης βροχής σε τοπικό επίπεδο. Το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως όμως στα βόρεια και τα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας