Ισχυρές μπόρες, βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια - Ο καιρός την Τρίτη 08/06/2021

2021-06-07

Έντονη αστάθεια αναμένεται να παρατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας κυρίως ηπειρωτικής χώρας, καθώς κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας αναμένεται να σημειωθούν κατά τόπους ισχυρές μπόρες, βροχές, καταιγίδες ακόμα και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα οι άνεμοι δεν αναμένεται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ελαφρώς.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 08/06/2021

Αυξημένη συννεφιά αναμένεται να παρατηρηθεί από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά, με έμφαση την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου και θα σημειώνονται διάσπαρτες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα και ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια τμήματα, η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας και στα βορειότερα τμήματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, θα έχουμε κάποιες τοπικές συννεφιές κοντά στους ορεινούς όγκους.

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, πυκνές νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε ολόκληρη την βόρεια Ελλάδα και τοπικά θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν σημάδια σφοδρής ραγδαιότητας, να συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμων και από χαλαζοπτώσεις. Τονίζεται ότι από περιοχή σε περιοχή η ένταση των φαινομένων θα διαφέρει, ωστόσο η αστάθεια θα παρουσιάσει αρκετά γενικευμένο χαρακτήρα

Αστάθεια με μπόρες και καταιγίδες αναμένεται επίσης και στην Θεσσαλία, με τα φαινόμενα μάλιστα κατά τις απογευματινές ώρες να είναι ισχυρά έως πολύ ισχυρά ιδιαίτερα κοντά στην Πίνδο και με αυξημένη πιθανότητα τοπικά ισχυρών χαλαζοπτώσεων. Παροδική μπόρα θα σημειωθεί και στην Ήπειρο με έμφαση τα ανατολικά και βόρεια τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος και με πιθανότητα καταιγίδας. Και στην βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα αναμένεται αστάθεια με μπόρες, βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, ενώ πιο επιλεκτικού χαρακτήρα μπόρες θα έχουμε στην ορεινή - ημιορεινή κεντρική και βόρεια Πελ/νησο, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να σημειωθεί καταιγίδα. Τα φαινόμενα των όλων προαναφερθέντων τμημάτων, αναμένεται να παρουσιάσουν ύφεση και μεγαλύτερη τοπικότητα κατά τις νυχτερινές ώρες προς την αλλαγή της ημέρας, χωρίς όμως να σταματούν εντελώς.

Η αστάθεια της ηπειρωτικής χώρας, ενδέχεται να φτάσει αρκετά εξασθενημένη κατά τις απογευματινές ώρες στα νησιά του θρακικού και στις Σποράδες, ενώ μπόρες είναι πιθανό να σημειωθούν στα ορεινά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος). 

Τέλος ο καιρός αναμένεται να είναι πολύ καλύτερος στα νησιά του Ιονίου, τα υπόλοιπα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, καθώς τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πολύ μεγάλα και οι νεφώσεις γενικά θα απουσιάζουν.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις της τάξεως των 3 με 5 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέει Δ άνεμος με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα Δωδεκάνησα ισχυροί έως 6 Μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέει γενικά ένας Β άνεμος με την ένταση να μην ξεπερνά τα 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 12 έως 27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 13 έως 30 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 31 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 19 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των φαινομένων αναμένεται απότομη και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει πολύ καλά με ηλιοφάνεια σε ολόκληρο τον νομό. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα δυτικά και βόρεια του νομού και σε αυτά τα τμήματα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες. Τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, δεν αποκλείεται να έχουμε μία πρόσκαιρη γενίκευση των φαινομένων και να εκδηλωθούν μπόρες πιθανώς ισχυρές εντός του λεκανοπεδίου, χωρίς να αποκλείεται καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας λίγες νεφώσεις κυρίως στα γύρω ορεινά και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σημαντικά και σταδιακά αναμένεται να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι ισχυρές. Τοπικές μπόρες ή και καταιγίδα, αναμένεται να σημειωθούν επίσης και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή όμως πτώση με την έναρξη των φαινομένων. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας