Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά με θυελλώδεις ανέμους - Ο καιρός την Τετάρτη 09/12/2020

2020-12-08

Νέα πολύ σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Τετάρτης από τα δυτικά - βορειοδυτικά, με τοπικά έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες, τοπικά θυελλώδεις ανέμους και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Αιτία αποτελεί μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα δυτικά η οποία πρωτίστως θα επηρεάσει κυρίως την δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα, σταδιακά όμως θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ενώ την Πέμπτη θα περάσει από όλη σχεδόν την χώρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 09/12/2020

Ήδη από τις μεταμεσονύκτιες και μετέπειτα ώρες, το σκηνικό του καιρού θα παρουσιάσει πολύ σοβαρή επιδείνωση στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάζουν το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο (κυρίως από την Λευκάδα και βορειότερα), την Ήπειρο και τα πιο βόρεια - βορειοδυτικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Χρειάζεται αρκετά μεγάλη προσοχή στις προαναφερθείσες περιοχές καθώς τα φαινόμενα αυτήν την φορά θα έχουν μεγάλη διάρκεια, θα παρουσιάζουν κατά διαστήματα σφοδρή ραγδαιότητα, θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Μέσα στις πρωινές ώρες, αξιόλογες βροχές θα πρέπει να εκδηλωθούν στην δυτική Μακεδονία και την δυτική Θεσσαλία, ενώ πιο μικρή είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί η βορειοδυτική Πελ/νησος. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, η κακοκαιρία θα καταφέρει να επεκταθεί λίγο ανατολικότερα, επηρεάζοντας την κεντρική Μακεδονία (τοπικά θα επηρεαστεί και η ανατολική Μακεδονία και Θράκη), περιοχές της κεντρικής Θεσσαλίας, της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου (κυρίως ο νομός Ηλείας). Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές σχεδόν μέχρι το τέλος της ημέρας, ωστόσο τα φαινόμενα δεν θα έχουν την ίδια ένταση με την βορειοδυτική Ελλάδα. Προς το βράδυ, βροχές θα επηρεάσουν και την ανατολική Θεσσαλία καθώς και το μεγαλύτερο πλέον μέρος της δυτικής Πελ/νησου. Καλύτερος θα είναι ο καιρός σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο, με μικρότερη πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά κυρίως μετά το απόγευμα. Καλύτερος θα είναι επίσης ο καιρός σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα (ίσως σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες σε ορεινές περιοχές της Κρήτης), ενώ τέλος στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου το πρώτο μισό της ημέρας θα υπάρχει αρκετά πυκνή συννεφιά η οποία θα δώσει τοπικές μπόρες και ίσως διάσπαρτες καταιγίδες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις και θα είναι πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ και ίσως πρόσκαιρα θυελλώδεις έως 9 Μποφόρ. Στο Αιγαίο και εδώ οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ, από το απόγευμα όμως στο βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν πολύ και θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας θα έχουμε κάποιες νεφώσεις, πιο πυκνές στα βόρεια και το πρωί υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί παροδική μπόρα στα βορειοανατολικά του νομού προς τον Ευβοϊκό. Για το υπόλοιπο της ημέρας θα υπάρχουν νεφώσεις οι οποίες θα εναλλάσσονται με ηλιοφάνεια ενώ το απόγευμα δεν αποκλείεται να σημειωθεί ασθενής τοπική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και προς το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 7 Μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση αργά την νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε από το ξεκίνημα της ημέρας νεφώσεις αρκετά πυκνές οι οποίες αρχικά θα δίνουν κάποιες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά του νομού. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα ίσως πρόσκαιρα γενικευτούν, ωστόσο οι πιο αξιόλογες βροχές θα εντοπίζονται στα δυτικά και τα βόρεια. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες, είναι πιθανό να σημειωθούν αξιόλογες βροχές σε όλο τον νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΝΑ διευθύνσεις, μέτριοι εντάσεως 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας