Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές - Ο καιρός την Δευτέρα 04/01/2021

2021-01-03

Μία αρκετά σύντομης διάρκειας αλλά ιδιαίτερα σοβαρή επιδείνωση, θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Δευτέρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι αρκετά ισχυρές και θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και με χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά τμήματα. Παράλληλα οι νοτιάδες στα Πελάγη και ιδιαίτερα στο Αιγαίο θα είναι πολύ ισχυροί και πρόσκαιρα θυελλώδεις, ενώ ο υδράργυρος θα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια Ελλάδα

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 04/01/2020

Ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας και τις πρώτες νυχτερινές ώρες, έντονη κακοκαιρία θα επηρεάζει αρχικά την βορειοδυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τα δυτικότερα και βορειότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης και είναι πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και από ισχυρές ριπές ανέμων. Πολύ αξιόλογες βροχές θα σημειωθούν επίσης στην δυτική Μακεδονία, την δυτική - βορειοδυτική Θεσσαλία και πιο τοπικά στην Θράκη. Μέχρι το πρωί η κακοκαιρία θα έχει επεκταθεί σε όλη την δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Λίγο μετά την ανατολή του Ηλίου, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο σύνολο της Πελ/νησου (με έμφαση τα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια), ενώ σιγά σιγά θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές στην υπόλοιπη Μακεδονία, την υπόλοιπη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. Κάπως καλύτερος θα είναι ο καιρός εκείνες τις ώρες στα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση το θρακικό όπου είναι πιθανό να σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες, ενώ στην δυτική Κρήτη δεν αποκλείεται να βρέξει τοπικά το πρωί

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα γίνει πιο άστατος στα βορειοδυτικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και την δυτική Στερεά Ελλάδα, θα υπάρχουν ωστόσο διαστήματα με βελτιωμένο καιρό. Μάλιστα χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας, πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα υψόμετρο και πρόσκαιρα θα είναι αξιόλογες. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και το σύνολο της Πελ/νησου, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, με τα φαινόμενα τοπικά να παρουσιάζουν σφοδρή ραγδαιότητα, να συνοδεύονται από πολύ ισχυρές ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Το απόγευμα, ο καιρός σταδιακά θα επιδεινωθεί στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν στην Θράκη και τα νησιά του θρακικού. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στην Κρήτη ενώ στα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι καλύτερος. 

Όπως γράψαμε προηγουμένως, η κακοκαιρία αυτή θα έχει αρκετά σύντομο χαρακτήρα και έτσι ο καιρός στις περισσότερες δυτικές και κεντρικές περιοχές, θα έχει βελτιωθεί αισθητά μέσα στις βραδινές ώρες. Κάποιες βροχές ωστόσο θα πρέπει να επιμείνουν στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα, φαινόμενα όμως που θα έχουν τοπικό και εξασθενημένο χαρακτήρα με τοπικές χιονοπτώσεις οι οποίες στην Ήπειρο θα σημειώνονται πάνω από τα 900 μέτρα ενώ στην δυτική Μακεδονία ίσως πρόσκαιρα κατέβουν μέχρι τα 700 μέτρα. Αντίθετα καθώς η κακοκαιρία θα κινείται ανατολικότερα, θα προκαλέσει έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες. Μάλιστα ιδιαίτερα στις περιοχές μεταξύ ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα φαινόμενα δείχνουν να αποκτούν πολύ μεγάλη ένταση (χρειάζεται μία προσοχή στην ευρύτερη περιοχή, δεν αποκλείεται να προκληθούν πλημμυρικά επεισόδια). Τέλος τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν επίσης στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 Μποφόρ και πρόσκαιρα στα κεντρικά πολύ ισχυροί έως 8 Μποφόρ, ωστόσο σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Στο Αιγαίο οι νοτιάδες θα πνέουν πολύ ισχυροί ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αγγίζοντας τοπικά τα 7 με 8 Μποφόρ και πιθανώς οι ριπές στο βόρειο Αιγαίο φτάσουν ακόμα και τα 9 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή στα ανατολικά και νότια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική ο καιρός ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας θα είναι μουντός με νεφώσεις αρκετά πυκνές. Τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες θα έχουμε ένα πέρασμα από βροχές μέτριας γενικά έντασης στις περισσότερες περιοχές του νομού. Λίγο πριν το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, από κει και ύστερα όμως έως νωρίς το βράδυ αναμένεται σημαντική μεταβολή από τα δυτικά με βροχές οι οποίες δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν πρόσκαιρα μεγάλη ένταση (ίσως σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις) και με καταιγίδες κυρίως στις πιο δυτικές, νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές. Το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή αισθητή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με την ένταση τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες να ενισχύεται σημαντικά, φτάνοντας τα 7 με 8 Μποφόρ και με σταδιακή εξασθένιση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία ήδη από τις πρωινές ώρες με αξιόλογες βροχές και πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρης καταιγίδας. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έως τις πρώτες περίπου βραδινές ώρες, οπότε ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις, αρκετά ενισχυμένοι στα 6 με 7 Μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε Β και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας