Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και τα νότια με θυελλώδεις βοριάδες - Ο καιρός την Δευτέρα 14/12/2020

2020-12-13

Θα παραμείνει πολύ άσχημος ο καιρός και κατά την διάρκεια της Δευτέρας στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής, της ανατολικής και της νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές, ενώ βελτίωση θα παρουσιάσει το σκηνικό στα περισσότερα δυτικά και βόρεια τμήματα. Παράλληλα οι άνεμοι στρέφονται στα Πελάγη σε βοριάδες και στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στα κεντρικά και τα βόρεια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 14/12/2020

Στην δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι αισθητά βελτιωμένος με αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Εξαίρεση θα αποτελέσει η δυτική - νοτιοδυτική Πελ/νησος όπου νωρίς το πρωί θα έχουμε συννεφιά η οποία θα δίνει κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές με γρήγορη όμως βελτίωση. Και στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχετικά ήπιος στις περισσότερες περιοχές, με πυκνή όμως συννεφιά η οποία θα δίνει τοπικές βροχές, ασθενείς κατά βάση στην Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και την νότια Χαλκιδική. Πιο νότια από την ανατολική και νότια Θεσσαλία (Μαγνησία), την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες, την ανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι σημαντικά επιδεινωμένος από την αρχή έως το τέλος της ημέρας με αξιόλογες βροχές. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (ιδιαίτερα στην κεντρική και ανατολική Εύβοια), ενώ στις Κυκλάδες, την βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες. Τέλος τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου με διαστήματα παύσης των φαινομένων. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανοιχτά του Ιονίου έως 7 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από επίσης από Β διευθύνσεις και θα είναι πολύ ισχυροί αγγίζοντας τα 7 με 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα 0 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά από 3 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε πυκνή συννεφιά από την αρχή έως το τέλος της ημέρας, με βροχές στο σύνολο του νομού, πιο έντονες στα ανατολικά και τα βόρεια. Αργά το απόγευμα σταδιακά τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση και θα περιοριστούν πιο βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρχικά πολύ ισχυροί με ένταση 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, ενώ το μεσημέρι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνή συννεφιά με ασθενείς τοπικές βροχές το πρώτο μισό της ημέρας στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, αρκετά ενισχυμένοι στα 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας