Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά - Ο καιρός την Πέμπτη 18/06/2020

2020-06-17

Καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στις περιοχές όπου τις τελευταίες ώρες επηρεάστηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της αστάθειας ενώ στα κεντρικά και τα νότια ο καιρός θα διατηρηθεί πολύ καλός. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα βορειοανατολικά τμήματα και συγκεκριμένα την ανατολική Μακεδονία (από την ανατολική Χαλκιδική και ανατολικότερα) και την Θράκη όπου εδώ και πάλι μέσα στην ημέρα θα σημειωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Παράλληλα τόσο οι άνεμοι όσο και η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογες μεταβολές.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 18/06/2020

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών ο καιρός θα είναι αρκετά καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με εξαίρεση την κεντρική - ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και πιθανώς τα νησιά του Θρακικού, καθώς σε αυτές τις περιοχές κατά τόπους θα εκδηλώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Το πρωί πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα είναι βελτιωμένος εκτός από το βορειοανατολικό Αιγαίο όπου δεν αποκλείεται να έχουμε τοπικές καταιγίδες. Παρ'όλα αυτά καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά με τάση να πυκνώνουν και τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Μάλιστα τα φαινόμενα ιδιαίτερα στα ορεινά - ημιορεινά θα έχουν κατά τόπους έντονο χαρακτήρα και δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Μικρή πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα ορεινά υπάρχει επίσης για την δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θεσσαλία, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο ενώ πρόσκαιρες μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν τις προμεσημβρινές - μεσημβρινές ώρες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως στην Λέσβο). Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, ωστόσο και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών θα επιμείνουν τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες στις ίδιες περιοχές. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με αίθριο καιρό. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 με 7 Μποφόρ ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις που στα ανοιχτά της Κρήτης η ένταση θα φτάνει τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 30 βαθμούς, στα δυτικά από 13 έως 28 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες αραιές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα δυτικά 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα συννεφιά η οποία ενδέχεται να δώσει πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Στην συνέχεια και για το υπόλοιπο της ημέρας ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα που δεν αποκλείεται να δώσουν μπόρες ή και πρόσκαιρη καταιγίδα στα πολύ ανατολικά τμήματα του νομού. Αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να έχουμε ένα πέρασμα βροχής και από το κέντρο της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας