Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την νύχτα στα δυτικά - Ο καιρός την Παρασκευή 27/08/2021

2021-08-26

Το σύστημα κακοκαιρίας το οποίο μας ήλθε από τα δυτικά - βορειοδυτικά και το οποίο έδωσε τις τελευταίες ώρες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες στα δυτικότερα - βορειοδυτικότερα κυρίως τμήματα της χώρας μας, κινείται σταδιακά ανατολικότερα και εξασθενεί, βελτιώνοντας έτσι τον καιρό στις προαναφερθείσες περιοχές. Τις επόμενες ωστόσο ώρες αναμένεται εκ νέου σοβαρή επιδείνωση του καιρού η οποία κατά κύριο λόγο θα επηρεάσει και πάλι την δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 27/08/2021

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, έντονη κακοκαιρία αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο μέρος της δυτικής χώρας, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τα πιο δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και πιο τοπικά τα βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου. Κατά τόπους τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν σημάδια υψηλής ραγδαιότητας ενώ δεν αποκλείεται η εκδήλωση τοπικών χαλαζοπτώσεων. 

Άστατος θα είναι ο καιρός και στην δυτική Μακεδονία και την δυτική Θεσσαλία, καθώς μέσα στην νύχτα θα έχουμε νεφώσεις και θα σημειώνονται τοπικές βροχές και ίσως πρόσκαιρη καταιγίδα. Πιο μικρή είναι η πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή σε τοπικό επίπεδο στην κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει ομαλά με ξαστεριά και λίγες συννεφιές κατά τόπους.

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, τα φαινόμενα στα δυτικά θα αρχίσουν να αποκτούν ολοένα και πιο τοπικό χαρακτήρα. Παρ' όλα αυτά και τις θερμές ώρες της ημέρας θα παρατηρηθούν φαινόμενα τοπικών όμβρων κυρίως στο εσωτερικό της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας όπου ίσως εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά αίθριο ουρανό και ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις με ασθενείς εντάσεις της τάξεως των 2 με 4 Μποφόρ και τοπικά στα νότια μέτριοι μέχρι 5 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν Δ κυρίως άνεμοι με τις μεγαλύτερες εντάσεις να εντοπίζονται στα ανοιχτά της βόρειας Κρήτης όπου κατά διαστήματα θα φτάνουν τα 6 με 7 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί και θα είναι ασθενείς. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 35 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 30 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 15 έως 32 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 37 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 36 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Αττική:

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις στα δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, στις περιοχές όμως που "βρέχονται" από τον Κορινθιακό θα πνέουν Δ άνεμοι και η ένταση θα φτάνει τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη:

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα θα έχουμε νεφώσεις με πιθανότητα να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή στα βόρεια του νομού (πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα για τον νομό Κιλκίς). Το υπόλοιπο της ημέρας θα κυλήσει με γενικά αίθριο καιρό και λίγα σύννεφα το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό όμως του νομού η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά περί τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας