Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις άνεμοι - Ο καιρός την Πέμπτη 10/12/2020

2020-12-09

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας κατά την διάρκεια της Πέμπτης, με έμφαση αυτήν την φορά τα κεντρικά και τα ανατολικά τμήματα. Παράλληλα σφοδροί νοτιάδες θα πνέουν στην θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους και ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει στα δυτικά ενώ στα ανατολικά και τα νότια θα παραμείνει αρκετά ψηλά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 10/12/2020

Στην δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική - κεντρική και νότια Πελ/νησο, το σκηνικό του καιρού θα είναι ιδιαίτερα άστατο από το ξεκίνημα της ημέρας και θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές ή και καταιγίδες με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εντοπίζονται από την δυτική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα. Πολύ άστατος θα παραμείνει ο καιρός και για το υπόλοιπο της ημέρας με διαστήματα βελτίωσης αλλά και νεφώσεων οι οποίες θα δίνουν διάσπαρτες μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Πιο ανατολικά, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία (κυρίως την κεντρική, την ανατολική και την νότια), την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο και τις Σποράδες, ο καιρός στο ξεκίνημα της ημέρας αναμένεται πολύ επιδεινωμένος με βροχές και καταιγίδες. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες κατά τόπους θα είναι αρκετά έως πολύ έντονα, θα συνοδευτούν από θυελλώδεις ανέμους και ίσως από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Σιγά σιγά μέσα στο μεσημέρι, τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα παρουσιάσουν ύφεση (με εξαίρεση την Θράκη όπου θα συνεχίζει να δέχεται έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι το τέλος της ημέρας) και θα κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας αρχικά τις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Ένα πέρασμα από μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε το μεσημέρι και το απόγευμα και από την Κρήτη και προς το βράδυ από τα Δωδεκάνησα. Αρκετά καλύτερος θα είναι ο καιρός στην δυτική Μακεδονία όπου τα όποια φαινόμενα θα είναι πολύ πιο τοπικά και ασθενή.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ διευθύνσεις, εξασθενημένοι με ένταση 3 με 5 Μποφόρ, στο Αιγαίο όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ο νοτιάς θα είναι πολύ σφοδρός και δεν αποκλείεται οι ριπές σε κεντρικές και βόρειες περιοχές να φτάσουν ακόμη και τα 10 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 13, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας συννεφιά η οποία αρχικά θα δίνει κάποιες βροχές κυρίως στις δυτικότερες περιοχές του νομού. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά και θα σημειωθούν βροχές και ίσως τοπικές καταιγίδες στο σύνολο του νομού, με τα φαινόμενα πρόσκαιρα να αποκτούν πολύ έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στα πιο δυτικά. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων περιμένουμε προς το απόγευμα, ενώ το βράδυ θα επέλθει ουσιαστική αλλά πρόσκαιρη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρώτο μισό της ημέρας από Ν διευθύνσεις και θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση φτάνοντας τα 7 με 8 Μποφόρ και πιθανώς στις πιο νότιες περιοχές ίσως οι ριπές αγγίξουν τα 9 Μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε πιο Δ και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου, από το μεσημέρι όμως θα σημειώσει σταδιακή πτώση. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε τις πρωινές ώρες πυκνή συννεφιά η οποία θα δίνει τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά του νομού και ίσως νωρίς το πρωί παροδική καταιγίδα. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν, η συννεφιά όμως θα επιμείνει μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας