Ισχυρή κακοκαιρία με έντονες βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 13-11-2019

2019-11-12

Πολύ σοβαρή κακοκαιρία (ως συνέχεια της Τρίτης) αναμένουμε κατά την διάρκεια της Τετάρτης σε ολόκληρη την χώρα καθώς θα εκδηλωθούν έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες καθώς και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά στα δυτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 13/11/2019

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών η κακοκαιρία θα επηρεάζει το Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο και θα εκδηλωθούν έντονες έως και πολύ έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις.  Μέχρι και λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου, βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν επίσης τις δυτικές Κυκλάδες και την δυτική Κρήτη. Κάπως καλύτερος θα είναι ο καιρός στην διάρκεια της νύχτας την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με την συννεφιά πάντως να είναι αυξημένη. Προς τις πρώτες πρωινές ώρες πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης στα βορειοδυτικά.

Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα συνεχιστούν οι έντονες βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες στα ανατολικότερα κυρίως τμήματα και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας, τα νοτιοανατολικά παράκτια της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές να παρουσιάζουν κατά διαστήματα σφοδρό χαρακτήρα. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός από το μεσημέρι και μετέπειτα στην δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την κεντροδυτική Στερεά Ελλάδα και την βόρεια και δυτική Πελ/νησο, δεν αποκλείεται όμως σε αυτές τις περιοχές μέχρι το τέλος της ημέρας να βγάζει κάποιες μπόρες πολύ πιο τοπικού και ασθενή χαρακτήρα. Στα Επτάνησα αν και ο καιρός θα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, μετά το μεσημέρι και πάλι θα καταστεί άστατος με μπόρες, βροχές και καταιγίδες που στα βόρεια (και στην Ήπειρο) δεν αποκλείεται να είναι έντονες. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και στην δυτική και νότια ακτογραμμή της Πελ/νησου. Τέλος βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το βράδυ στην Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις αρχικά πολύ ενισχυμένοι στα 7-8Μπ. με σταδιακή σημαντική εξασθένιση μέσα στην ημέρα. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις με ένταση 5-6Μπ. και στα βόρεια πιθανώς μέχρι 7Μπ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά από 11 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 11 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα ενδέχεται να εξασθενήσουν για λίγο, γρήγορα όμως αναμένεται εκ νέου πολύ σοβαρή επιδείνωση με έντονες και πιθανώς πολύ έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται μάλιστα να παρουσιάσουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης και να συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Εξασθένιση των φαινομένων περιμένουμε από το απόγευμα και μετέπειτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. δεν αποκλείεται όμως οι ριπές να φτάσουν ακόμη και τα 7Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται κατά διαστήματα να είναι έντονες κυρίως προς την Χαλκιδική. Σταδιακή βελτίωση του καιρού περιμένουμε από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 5-6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας