Ισχυρό κύμα καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες - Ο καιρός την Πέμπτη 01/07/2021

2021-06-30

Άκρως καλοκαιρινές και εξαιρετικά θερμές αναμένονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας την Πέμπτη. Η ηλιοφάνεια αναμένεται να κυριαρχήσει σε γενικές γραμμές σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα καθ' όλη την διάρκεια της μέρας. Δεν θα λείψουν παρ' όλα αυτά κάποιες λίγες αραιές νεφώσεις σε τοπικό επίπεδο στα κεντρικά και βόρεια και μόνο στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ίσως σημειωθεί τις θερμές ώρες της ημέρας παροδική καταιγίδα σε πολύ τοπικό επίπεδο. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 2 με 4 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ γενικά διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις, ενώ στα Δωδεκάνησα θα πνέει ισχυρός έως πολύ ισχυρός ΒΔ άνεμος που θα φτάνει τα 7 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 5 Μποφόρ. Τονίζεται ότι από το μεσημέρι και μετά, θα παρατηρηθεί πολύ σημαντική ενίσχυση των δυτικών ανέμων στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τα πολύ χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 19 έως 41 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 25 έως 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 22 έως 43 βαθμούς (σε πολύ τοπικό επίπεδο στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, θα παρατηρηθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 44 βαθμών Κελσίου), στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 25 έως 41 βαθμούς (η τιμή των "41" βαθμών ισχύει για το εσωτερικό της νότιας Κρήτης, στα παραθαλάσσια του νησιού και ιδίως στα βόρεια, η μέγιστη θα κυμαίνεται 4 με 6 βαθμούς πιο κάτω) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα δυτικά κατά διαστήματα έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά του νομού και στα βόρεια προάστια δεν αποκλείεται η μέγιστη να ανέλθει τοπικά στους 42 ή ακόμη και στους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και νότια παραθαλάσσια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες αραιές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας