Ισχυρό κύμα ζέστης στην χώρα μας τις επόμενες ημέρες – Αναλυτικά η εξέλιξη!!

2020-08-27

Αν εξαιρέσουμε το βράδυ της περασμένης Τρίτης όπου σε περιοχές της κεντρικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας σημειώθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες (εξέλιξη για την οποία είχαμε μιλήσει τόσο μέσα από την εβδομαδιαία μας εκτίμηση, όσο και μέσα από την αναλυτική μας πρόγνωση), σε γενικές γραμμές ο καιρός συνεχίζει να κυλάει με καλοκαιρινές συνθήκες. Οι θερμοκρασίες παραμένουν αρκετά υψηλές και μάλιστα πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ το μελτέμι στο Αιγαίο αν και πιο εξασθενημένο, διατηρείται.

Στην τελευταία μας εκτίμηση, είχαμε μιλήσει για το ενδεχόμενο μιας θερμής εισβολής τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας που διανύουμε και συγκεκριμένα το Σ/Κ.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, «έρχονται» να επιβεβαιώσουν την παραπάνω εξέλιξη και μάλιστα αυτή η θερμή εισβολή φαίνεται ότι θα έχει και διάρκεια.

Σε αντίθεση με τις χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, όπου το Φθινόπωρο θα «χτυπήσει την πόρτα» τους, καθώς θα κατέλθουν αρκετά ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες, στην νοτιοανατολική Ευρώπη θα ανέλθουν πολύ θερμές για την εποχή αέριες μάζες, ανεβάζοντας τον υδράργυρο πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Διάταξη αερίων μαζών για την Δευτέρα 31/08 στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Παρατηρούμε πως η κάθοδος των πιο ψυχρών αερίων μαζών στην δυτική Ευρώπη, προκαλεί το "σκάψιμο" των πολύ θερμών αερίων μαζών στα ανατολικά. 


Θερμοκρασιακό διάγραμμα Αθήνας στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων). Η κόκκινη καμπύλη αποτυπώνει την μέση θερμοκρασιακή τιμή για την περίοδο που διανύουμε, ενώ η λευκή καμπύλη τον μέσο όρο όλων των σεναρίων για την εξέλιξη της θερμοκρασίας. Διαπιστώνεται ότι η λευκή καμπύλη διαγράφεται πολύ πιο πάνω από την κόκκινη, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα κυμαίνεται πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Παράλληλα το πολύ υψηλό πεδίο πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης (κατά συνέπεια και στην χώρα μας) θα διατηρήσει τον καιρό σε όλη την χώρα πολύ καλό, ενώ αντίθετα σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης θα έχουμε σοβαρή επιδείνωση του καιρού με πολλές βροχές και πολύ ισχυρές καταιγίδες.


Έτσι λοιπόν, μέσα στο Σ/Κ η μέση θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμαίνεται περί τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, κατά τόπους όμως θα ανέβει πιο ψηλά προσεγγίζοντας τους 37 ή και 38 βαθμούς Κελσίου (για τις περιοχές που θα «χτυπήσουν» αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες θα πούμε περισσότερα σε νεότερη πρόγνωση).

Την Δευτέρα 31/08, η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά φαίνεται να ανεβαίνει κι άλλο πλησιάζοντας κατά τόπους στα δυτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου (δεν είναι απίθανο σε ορισμένες περιοχές να καταγραφεί θερμοκρασία της τάξεως των 40 βαθμών Κελσίου). Κάπως καλύτερη θα είναι η κατάσταση στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, ωστόσο και εδώ η ζέστη θα είναι αρκετή.

Πολλή ζέστη θα κάνει και την Τρίτη 01/09 στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, όπου η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου (αυτήν την φορά κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά), ενώ στα δυτικά φαίνεται ότι θα έχουμε μια πτώση της θερμοκρασίας.

Από κει και ύστερα η τάση του καιρού της χώρας μας δεν είναι ξεκάθαρη. Ορισμένα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν μία σοβαρή μεταβολή του καιρού μετά τις 3 με 4 Σεπτέμβρη, η οποία θα συνδυάσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πολύ αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας. Το 2ο σενάριο «θέλει» τον καιρό να διατηρείται ζεστό, όχι τόσο όσο τις προηγούμενες ημέρες αλλά και πάλι η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σε όλη την χώρα.

Αν και χρονικά είμαστε ακόμη αρκετά μακριά, μάλλον φαίνεται να επικρατεί το 2ο σενάριο, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση ξεκάθαρη και θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ώρες για να έχουμε περισσότερα στοιχεία.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με γνώμονα πάντα την εγκυρότητα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας