Κακοκαιρία εξπρές αλλά ισχυρή το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα 24-25/11/2019 - Πρώτη ''καιρική ματιά''

2019-11-20

Είναι γνωστό ότι ο Νοέμβρης αποτελεί τον πιο βροχερό μήνα του έτους, κάτι που αποδεικνύεται και φέτος. Πόσο μάλλον μετά από έναν σχεδόν άνομβρο Οκτώβρη, δεν γινόταν να συνεχιστεί αυτή η καιρική κατάσταση οπότε και μας ''χάρισε'' άφθονες βροχές με τις περισσότερες πάντως να εντοπίζονται στα δυτικά ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πάλι δεν είχαμε και πολλά φαινόμενα. Απ'ότι φαίνεται κάπως έτσι θα έχει η καιρική κατάσταση μέχρι τις 25 με 26 του μήνα οπού φαίνεται η χώρα μας να εισέρχεται σε ένα διάστημα με βελτιωμένο καιρό (θα δούμε για πόσο). Πριν από αυτό όμως θα επισκεφθεί την χώρα μας άλλη μία κακοκαιρία (μια από τις πολλές για αυτόν τον μήνα) η οποία ναι μεν δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια όμως δείχνει να είναι αρκετά έως πολύ ισχυρή σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.  

Αιτία της νέας αυτής αλλαγής του καιρού θα είναι ένα αρκετά ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τα νότια παράκτια της Γαλλίας το οποίο θα κινηθεί ανατολικότερα και θα προσεγγίσει από αργά το απόγευμα την χώρα μας προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά προς τα ανατολικά (πρόκειται λοιπόν για μια γενικευμένη κακοκαιρία).

Χάρτης 1: Το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα προκαλέσει τις βροχές και τις καταιγίδες.

Χάρτης 2: Από το προγνωστικό μοντέλο ICON το οποίο μας δείχνει που θα εντοπίζονται τα φαινόμενα και πόσο έντονα θα είναι το πρωί της Δευτέρας.

Συνοπτικά λοιπόν η κακοκαιρία θα πρέπει να ξεκινήσει το μεσημέρι - απόγευμα της Κυριακής πρώτα στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν και πάλι ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ κατά την διάρκεια της Δευτέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα έχουν τοπικά μεγάλη ένταση

Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε τις επόμενες ημέρες όπου θα γνωρίζουμε καλύτερα την ένταση, την έκταση και την διάρκεια των φαινομένων. Όπως όλα δείχνουν πάντως μετά από αυτήν την κακοκαιρία οδεύουμε σε ένα διάστημα με βελτιωμένο καιρό σε όλη την χώρα

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας