Κακοκαιρία ''εξπρές'' αλλά πολύ ισχυρή την Παρασκευή - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 08-11-2019

2019-11-07

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός κατά την διάρκεια της Παρασκευής καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι έντονα σε πολλές περιοχές. Παράλληλα οι νοτιάδες θα συνεχίσουν να πνέουν σχετικά ενισχυμένοι ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 08/11/2019 

Μέσα στην διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών αναμένεται πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα μάλιστα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης και δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και από ισχυρές ριπές ανέμων. Μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην βόρεια Ελλάδα με τα πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως προς τις πρώτες πρωινές ώρες. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο προς το ξημέρωμα, με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι έντονα έως και πολύ έντονα κατά διαστήματα. Μετά την ανατολή του Ηλίου τοπικές βροχές και καταιγίδες θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται σε δυτικές Κυκλάδες και δυτική Κρήτη. Με καλύτερες καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η νύχτα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. 

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ο καιρός θα παρουσιάζει σημάδια ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης από τα δυτικά με τις βροχές και τις καταιγίδες να αποκτούν πιο τοπικό χαρακτήρα και μέχρι το απόγευμα να έχουν σταματήσει. Βροχές και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανώς Θράκη (κυρίως Ροδόπη και Ξάνθη) και εδώ όμως ο καιρός μετά το απόγευμα θα βελτιωθεί. Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το μεσημέρι σε Κυκλάδες και Κρήτη με τοπικές βροχές και ίσως πρόσκαιρες καταιγίδες ενώ φαινόμενα αναμένεται να έχουμε και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τις βραδινές ώρες. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά από Ν κυρίως διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 6-7Μπ. και στα βόρεια πιθανώς μέχρι 8Μπ. Μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε Δ και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με την ένταση στα βόρεια να φτάνει τα 8Μπ. με μικρή εξασθένιση μετά το μεσημέρι. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 23 βαθμούς, στα δυτικά από 10 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική τα ξημερώματα προς τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται πρόσκαιρη αλλά σοβαρή επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές που δεν αποκλείεται να συνοδευτούν και από χαλαζοπτώσεις. Από κει και ύστερα τα φαινόμενα σταδιακά θα αποκτούν πιο τοπικό χαρακτήρα και ο καιρός μέχρι το μεσημέρι θα έχει βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις αρχικά με ένταση 5-7Μπ. που σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε από την αρχή της ημέρας συννεφιά που θα δίνει διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα προς το μεσημέρι αναμένεται να ενταθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού περιμένουμε από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας