Κακοκαιρία ''εξπρές'' με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τετάρτη 04-03-2020

2020-03-03

Σύντομη αλλά πολύ αξιόλογη επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Τετάρτης από τα δυτικά με τοπικά ισχυρές βροχές, τοπικές καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, πιο αισθητή στα δυτικά. 

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 04/03/2020

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος στα δυτικά και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και προς το ξημέρωμα το υπόλοιπο Ιόνιο και την δυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους και κατά περιόδους θα παρουσιάζουν σημάδια υψηλής έντασης, θα συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει με αυξημένη συννεφιά και τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και προς την ανατολή του Ηλίου στην υπόλοιπη Πελ/νησο και ίσως στα δυτικότερα τμήματα της Κρήτης.  

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται στα νησιά του Ιονίου με την συννεφιά ωστόσο να διατηρείται, ενώ θα παραμείνουν κάποιες βροχές πιο τοπικού και ασθενή χαρακτήρα στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο με σταδιακή περαιτέρω εξασθένιση. Αξιόλογη επιδείνωση αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους μάλιστα ισχυρές. Αξιόλογες βροχές αναμένονται επίσης το μεσημέρι και το απόγευμα στην Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο ενώ προς το απόγευμα βροχές θα σημειωθούν και στα ανατολικότερα τμήματα των Κυκλάδων. 

Για το τέλος της ημέρας ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος στο Ιόνιο και τα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα και μόνο στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα επιμείνουν κάποιες βροχές και ίσως πολύ τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα μεταβολή του καιρού αναμένεται το βράδυ στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες ίσως μάλιστα τοπικά ισχυρές ενώ πιο τοπικά φαινόμενα θα έχουμε στις Κυκλάδες, την ανατολική Κρήτη και ίσως τα Δωδεκάνησα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου από τα 1100 με 1200 μέτρα και πάνω

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΔΒΔ διευθύνσεις αρχικά ενισχυμένοι στα 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά 7 Μποφόρ, βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν σημαντικά. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΑ κυρίως διευθύνσεις πολύ ισχυροί με την ένταση να αγγίζει τα 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά η οποία τις προμεσημβρινές - πρώτες μεσημβρινές ώρες θα δώσει βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια του νομού και ίσως πολύ πρόσκαιρη καταιγίδα στον Σαρωνικό. Το απόγευμα ο καιρός θα έχει βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά με αρχικά ασθενείς τοπικές βροχές. Προς το μεσημέρι όμως αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με βροχές κατά τόπους ισχυρές και ίσως παροδική καταιγίδα. Προς το βράδυ αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και αργότερα από διάφορες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας