Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά - Ο καιρός την Πέμπτη 07/10/2021

2021-10-06

Η ατμοσφαιρική διαταραχή για την οποία σας είχαμε εκτενώς μιλήσει τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις αναλυτικές μας εκτιμήσεις, κατέρχεται προοδευτικά προς την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου. Τμήμα αυτού του αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας και θα έχει σαν συνέπεια μια σοβαρή έως πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού η οποία αρχικά θα επηρεάσει τις πιο δυτικές, κεντρικές και βόρειες - βορειοδυτικές περιοχές με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Προοδευτικά τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικότερα και πέρα από τα δυτικά, θα επηρεάσουν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κεντρικής - ανατολικής και βόρειας χώρας με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες (αυτό θα συμβεί κυρίως την Παρασκευή, ημέρα για την οποία θα εκδοθεί νέα αναλυτική πρόγνωση). Ταυτόχρονα οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις νοτιάδες και η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά στα δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 07/10/2021

Ήδη μέσα στην νύχτα η επιδείνωση του καιρού θα έχει γίνει αντιληπτή στις περισσότερες δυτικές περιοχές με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες να επηρεάζουν τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου και την Ήπειρο. Γρήγορα μέχρι το ξημέρωμα της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν επηρεάζοντας την δυτική Στερεά Ελλάδα και σταδιακά μέχρι το πρωί την δυτική Μακεδονία και την δυτική Θεσσαλία. Τα φαινόμενα ιδιαίτερα σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο χρήζουν κατά τόπους προσοχής λόγω πιθανής μεγάλης σφοδρότητας αυτών, ενώ ταυτόχρονα θα συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και χαλαζοπτώσεις

Στην συνέχεια καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι αναμένεται σταδιακή επέκταση των φαινομένων ανατολικότερα και μέχρι τότε θα πρέπει να επηρεάζεται τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως τα δυτικότερα τμήματα της Περιφέρειας), η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας (εκτός από τα ανατολικά τμήματα όπου εκεί τα φαινόμενα δείχνουν να είναι πιο τοπικά), η κεντρική Στερεά Ελλάδα και η δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησος. Και σε αυτές τις περιοχές αναμένεται κακοκαιρία με αξιόλογες έως ισχυρές κατά τόπους βροχές ενώ καταιγίδες φαίνεται να σημειώνονται στην δυτική Πελ/νησο. Την ίδια ώρα τα φαινόμενα σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και σε δυτική Στερεά Ελλάδα θα διατηρηθούν με μεγάλη κατά τόπους ένταση

Από κει και ύστερα αναμένεται να υπάρξει μία πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων κυρίως στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα, καθώς οι βροχές πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και θα αποκτήσουν κάπως πιο τοπικό χαρακτήρα. Το βράδυ όμως αναμένεται εκ νέου σοβαρή επιδείνωση από τα βορειοδυτικά με νέες έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες να επηρεάζουν πρώτα το βόρειο Ιόνιο και προς την Παρασκευή να επεκτείνονται ολοένα και ανατολικότερα. Παράλληλα τις βραδινές ώρες βροχές θα σημειωθούν σε περιοχές της κεντρικής - ανατολικής Πελ/νησου με πιθανότητα και για τοπικές καταιγίδες. 

Από πλευράς ηπειρωτικών περιοχών, εκτός των καιρικών φαινομένων θα μείνουν η Θράκη, κατά τόπους τα πολύ ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, τα ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και η βορειοανατολική Πελ/νησο καθώς σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε κυρίως αυξημένη συννεφιά (πρόσκαιρα όμως καθώς και σε αυτές τις περιοχές ο καιρός θα αλλάξει την Παρασκευή). Ακόμα καλύτερες καιρικές συνθήκες περιμένουμε στα νησιά του κεντρικού - ανατολικού και νοτίου Αιγαίου με λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ σε θρακικό και κυρίως σε Σποράδες θα έχουμε πιο αυξημένη συννεφιά με μικρή πιθανότητα να βρέξει ασθενώς στις Σποράδες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε νοτιάδες και θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί με εντάσεις που θα φτάνουν τα 6 με 7 Μποφόρ ενώ οι ριπές αυτών στα ανοιχτά κυρίως τμήματα του Πελάγους δεν αποκλείεται τοπικά να φτάνουν και τα 8 Μποφόρ. Στο Αιγαίο αν και θα διατηρηθεί το βόρειο ρεύμα, αυτό θα παρουσιάσει εξασθένιση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες και μόνο στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει με πιο ισχυρές εντάσεις που θα φτάνει τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 7 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 21 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 11 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες στο σύνολο του νομού καθώς θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες τις απογευματινές - βραδινές ώρες θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές και θα πυκνώσουν. Αλλαγή του καιρού προβλέπεται στον νομό μετά τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της Παρασκευής με βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνές νεφώσεις από την αρχή έως το τέλος της ημέρας και θα σημειωθούν βροχές κυρίως από αργά το πρωί και μετέπειτα. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας και θα είναι πιο αξιόλογα κυρίως στα δυτικότερα τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Α-ΝΑ διευθύνσεις και σταδιακά θα στραφούν σε Β με ένταση έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας