Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα τέλη του Οκτώβρη - Αναλυτικά η εξέλιξη

2020-10-22

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες η κεντρική και κυρίως η νότια νησιωτική χώρα, έχει εισέλθει σε έναν αρκετά φθινοπωρινό καιρό, καθώς εκδηλώθηκαν πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες ιδιαίτερα στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ και η θερμοκρασία έχει σημειώσει αξιόλογη πτώση. Αντίθετα, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην δυτική και την βόρεια Ελλάδα είναι πολύ καλύτερες καθώς σε αυτές τις περιοχές κυριαρχεί η ηλιοφάνεια. Σταδιακά πάντως οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν και στις περιοχές όπου εκδηλώνονται οι βροχές και οι καταιγίδες και έτσι από το μεσημέρι της Παρασκευής 23/10 αλλά και το Σάββατο 24/10, θα επικρατήσει αίθριος καιρός σχεδόν σε όλη την χώρα.

Στην τελευταία μας εβδομαδιαία εκτίμηση είχαμε μιλήσει για μία πιθανή μεταβολή του καιρού την ερχόμενη Κυριακή με τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, ενώ στην εκτίμηση για την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε, είχαμε αναφερθεί σε μία ενδεχόμενη σοβαρή αλλαγή του καιρού μετά την 28η Οκτωβρίου.

Και τα δύο παραπάνω καιρικά γεγονότα, φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας. Αυτό σημαίνει ότι το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο, οι καιρικές συνθήκες θα είναι γενικά πολύ καλές σε ολόκληρη την χώρα (μόνο στην Κρήτη στην αρχή της Παρασκευής θα επιμείνουν κάποιες τοπικές βροχές) με την θερμοκρασία παράλληλα να σημειώνει άνοδο σε όλη την χώρα.

Την Κυριακή 25/10 και την Δευτέρα 26/10, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς όμως ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από αυτήν την επιδείνωση. Με τα στοιχεία πάντως που έχουμε αυτήν την στιγμή στην διάθεσή μας, η δυτική, η κεντρική και η βόρεια Ελλάδα αναμένεται να έχουν ένα πέρασμα (σχετικά μικρής διάρκειας) από βροχές και τοπικές καταιγίδες, δεν αποκλείεται όμως τα φαινόμενα να καταφέρουν να εισέλθουν πιο νότια και ανατολικά (θα πούμε λεπτομέρειες σε νεότερη πρόγνωση).

Παράλληλα η θερμοκρασία μετά την πρόσκαιρη άνοδο, θα πέσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα Πελάγη και θα είναι γενικά ασθενείς.

Διάταξη αερίων μαζών για την Δευτέρα 26/10, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο. Παρατηρούμε πως οι πιο θερμές αέριες μάζες οι οποίες θα προκαλέσουν πρόσκαιρη άνοδο του υδραργύρου την Παρασκευή και το Σάββατο, σταδιακά την Κυριακή και την Δευτέρα θα υποχωρήσουν!!


Από κει και ύστερα, αν και την Τρίτη 27/10 αναμένεται να έχουμε ένα καιρικό «διάλειμμα» με γενικά καλό καιρό στα περισσότερα τμήματα (ίσως σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου), την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε μια σοβαρή κακοκαιρία από τα δυτικά η οποία αρχικά θα δώσει πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν την δυτική Ελλάδα και σταδιακά τα φαινόμενα μέσα στην ημέρα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Αιτία αυτής της σοβαρής επιδείνωσης, θα αποτελέσει μια δυναμική ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα κινηθεί από την περιοχή της δυτικής Μεσογείου προς την χώρα μας και θα προκαλέσει τοπικά έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες.


Δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως ξεκάθαρο από τα προγνωστικά μοντέλα για το ποια τροχιά θα ακολουθήσει αυτή η διαταραχή, οπότε ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την διάρκεια των φαινομένων και το αν θα καταφέρουν να επηρεαστούν και τα πιο νότια τμήματα. Σε κάθε περίπτωση αυτή η κακοκαιρία δείχνει να είναι αρκετά σοβαρή ιδιαίτερα για τα δυτικά και τοπικά για τα κεντρικά και τα βόρεια και θα συνδυαστεί με δυνατούς Ν-ΝΔ ανέμους τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο που θα φτάνουν κατά πάσα πιθανότατα τα 7 με 8 Μποφόρ αλλά και με νέα πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα αυτήν την φορά.


Από κει και ύστερα το τελευταίο διήμερο του μήνα (30-31/10), αν και χρονικά βρισκόμαστε πολύ μακριά και προηγούνται αρκετά σημαντικά καιρικά γεγονότα, η τάση «θέλει» να επικρατεί καιρός βορείου ρεύματος στο Αιγαίο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα κάνει αρκετή ψύχρα στην κεντρική και ανατολική χώρα (πιθανώς θα επικρατήσει μουντός καιρός με τοπικές βροχές), ενώ στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός θα είναι καλύτερος.

Σε κάθε περίπτωση μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, καθώς με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θα έχουμε και περισσότερες λεπτομέρειες για την όλη εξέλιξη του καιρού, τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε σε νεότερο άρθρο και μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας