Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Ο καιρός την Παρασκευή 26/11/2021

2021-11-25

Σοβαρή μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Παρασκευής, ως αποτέλεσμα του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινούμενο βορειοανατολικά θα αρχίσει τις αμέσως επόμενες ώρες να επηρεάζει αρχικά της δυτικές περιοχές. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν σε αρκετές δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές, οι πολύ ισχυροί και πρόσκαιρα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα Πελάγη, ενώ ταυτόχρονα θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια (τουλάχιστον έως το πρώτο πενθήμερο του Δεκέμβρη), εξαιτίας των χαμηλών γεωδυναμικών υψών στην βόρεια Ευρώπη όπου σε συνδυασμό με τον ενισχυμένο Αντικυκλώνα στον Ατλαντικό θα ευνοήσει την έλευση διαδοχικών διαταραχών η μία πίσω από την άλλη που θα δίνουν έντονα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα (δυνητικά αυτά θα είναι τοπικά και επικίνδυνα). 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 26/11/2021

Ήδη μέσα στην νύχτα σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται στην δυτική Ελλάδα. Έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα απασχολήσουν τα Επτάνησα (πλην των Κυθήρων), την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τοπικά τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν σφοδρή ένταση, να συνοδευτούν από πολύ ισχυρές έως θυελλώδεις ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Γρήγορα μέχρι το πρωί τα φαινόμενα θα επεκταθούν πιο ανατολικά και θα επηρεάζουν την δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία, την κεντρική και σταδιακά την ανατολική Στερεά Ελλάδα καθώς και το σύνολο της Πελ/νησου. 

Στη συνέχεια καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός στα δυτικά θα τείνει να καταστεί ιδιαίτερα άστατος, καθώς θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, παρ' όλα αυτά θα υπάρξουν αρκετά διαστήματα πλήρης παύσης των φαινομένων (ίσως τοπικά και διαστήματα με ηλιοφάνεια). Προς το βράδυ οι βροχές θα έχουν περιοριστεί στα βορειοδυτικά και θα έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα. 

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αρκετά έως πολύ πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 1000 μέτρα (ίσως πρόσκαιρα το πρωί και λίγο χαμηλότερα).

Στην υπόλοιπη χώρα μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών αναμένεται κακοκαιρία με αξιόλογες έως ισχυρές βροχές σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, ενώ σε Εύβοια, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα (ΑττικοΒοιωτία), Σποράδες και βόρειο - βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (ίσως τοπικά παρατηρηθούν χαλαζοπτώσεις ιδιαίτερα στην βόρεια Εύβοια και στο θρακικό). Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Θράκη και τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα έχει βελτιωθεί.

Τέλος στις Κυκλάδες και την Κρήτη στο ξεκίνημα της ημέρας αναμένονται κάποιες βροχές και ίσως τοπικά στις Κυκλάδες πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ τα Δωδεκάνησα θα έχουν καλύτερο καιρό με αυξημένη ωστόσο συννεφιά και μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει τοπικά.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο στην αρχή της ημέρας θα πνέουν από Ν διευθύνσεις και θα είναι θυελλώδεις της τάξεως των 7 με 8 Μποφόρ, ενώ οι ριπές το ξημέρωμα ίσως αγγίξουν ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Μέσα στην ημέρα πάντως θα στραφούν σε Δ-ΝΔ και θα εξασθενήσουν αρκετά στα 5 με 6 Μποφόρ. Σφοδροί αναμένεται να είναι οι νοτιάδες και στο Αιγαίο με ένταση 7 με 8 Μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο το απόγευμα και το βράδυ δεν αποκλείεται η ένταση να φτάσει τα 9 και τοπικά ακόμη και τα 10 Μποφόρ. 

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αυξημένη συννεφιά με βροχές κυρίως στις πιο δυτικές και νότιες - νοτιοδυτικές περιοχές. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών αναμένεται πρόσκαιρη γενικευμένη επιδείνωση με βροχές στα περισσότερα τμήματα του νομού, ενώ θα σημειωθούν και καταιγίδες, πιθανώς στα δυτικά ισχυρές. Αυξημένη πιθανότητα καταιγίδας υπάρχει και για το λεκανοπέδιο. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 Μποφόρ και μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών τοπικά θα φτάνει τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνές νεφώσεις με βροχές μεταξύ προμεσημβρινών και πρώτων βραδινών ωρών. Τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα και αξιόλογου χαρακτήρα ενώ το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΝΑ διευθύνσεις έως 6 Μποφόρ, αργότερα όμως θα στραφούν σε Β και θα εξασθενήσουν μερικώς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας