Κακοκαιρία με πολλές βροχές, ισχυρές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις - Ο καιρός το Σάββατο 08/08/2020

2020-08-07

Κορυφώνεται η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στην χώρα μας το Σάββατο όπου και αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές, συνοδεία μάλιστα τοπικών χαλαζοπτώσεων και ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων. Παράλληλα η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 08/08/2020

Κατά την διάρκεια της νύχτας και το ξημέρωμα, αναμένεται νέα σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην ευρύτερη περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στα ανατολικότερα τμήματα της δυτικής περιφέρειας, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων και ισχυρών ανέμων. Σταδιακή πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται μέσα στις πρωινές ώρες ενώ παράλληλα βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την βόρεια - βορειοδυτική Εύβοια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, βροχές και καταιγίδες θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται σε δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, δυτική - κεντρική και βόρεια Θεσσαλία και δυτική - κεντρική Στερεά Ελλάδα, με τα φαινόμενα μάλιστα τοπικά να παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης. Τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες αναμένονται επίσης σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, στα υπόλοιπα της Στερεάς Ελλάδας και στην κεντρική και βόρεια Πελ/νησο ενώ και στα νησιά του Ιονίου δεν αποκλείεται να σημειωθούν παροδικές βροχές ή και καταιγίδες. Πιο μικρή είναι η πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή τοπικά στην Θράκη, τα νησιά του θρακικού και τα ορεινά της Κρήτης. Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού στα περισσότερα δυτικά (από την Ήπειρο και νοτιότερα), με τις μπόρες να αποκτούν αρκετά πιο τοπικό χαρακτήρα, ωστόσο θα επιμείνουν έως το τέλος της ημέρας. Όμως αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε δυτική και κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες και κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα, αναμένεται πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Πολύ καλύτερος θα παραμείνει ο καιρός στα νησιά του Αιγαίου (με εξαίρεση τις Σποράδες και ίσως τα ορεινά της Κρήτης). 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Αργά το βράδυ όμως στο βόρειο Αιγαίο αναμένεται εκ νέου ενίσχυση των ανέμων στα 7 με 8 Μποφόρ (πιθανώς στο θρακικό ακόμη και θυελλώδεις μέχρι 9 Μποφόρ). 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 15 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά από 16 έως 30 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 19 έως 30 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική ο καιρός στο ξεκίνημα της ημέρας θα είναι γενικά αίθριος. Γρήγορα όμως καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα βόρεια με τάση να πυκνώνουν. Έτσι το μεσημέρι θα εκδηλωθούν μπόρες ή και καταιγίδες αρχικά στα βορειοδυτικά και βόρεια του νομού, ενώ προς το απόγευμα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές του νομού (ίσως μάλιστα κατά τόπους ισχυρές). Κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών, κάποιες βροχές δεν αποκλείεται να επιμείνουν τοπικά σε κεντρικές και βόρειες περιοχές (ίσως και παροδικές καταιγίδες). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο κατά την διάρκεια των φαινομένων, η μέγιστη θα πέσει έως και 5 με 6 βαθμούς

Στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς στα βόρεια και τα ανατολικά ισχυρές. Το υπόλοιπο της ημέρας θα κυριαρχήσει η συννεφιά με πιθανότητα για παροδική βροχή ή και καταιγίδα το μεσημέρι και το απόγευμα στα βόρεια. Το βράδυ αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες, τοπικά και πάλι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ, το βράδυ όμως θα ενισχυθούν σημαντικά στα 6 και τοπικά στα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας