Κακοκαιρία με τοπικά έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τρίτη 10-12-2019

2019-12-09

Σοβαρή μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας καθώς οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει πολλές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες που σε αρκετές περιοχές θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 10/12/2019

Στο ξεκίνημα της ημέρας η κακοκαιρία θα επηρεάζει την δυτική Ελλάδα και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική και νότια Πελ/νησο. Μάλιστα ιδιαίτερα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια τμήματα της Πελ/νησου τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα έχουν μεγάλη ένταση. Κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται από την αρχή της ημέρας σε περιοχές της ανατολικής Πελ/νησου, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, των δυτικών και βορείων Κυκλάδων και της δυτικής Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει σχετικά καλά με αυξημένη όμως την συννεφιά σε όλες σχεδόν τις ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα η κακοκαιρία θα γενικευτεί καθώς τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα. Έτσι μέχρι και αργά το μεσημέρι αξιόλογες έως και έντονες βροχές θα εκδηλώνονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την δυτική και πιθανώς κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες και την βόρεια Στερεά Ελλάδα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα κεντρικότερα και νοτιότερα τμήματα και συγκεκριμένα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, τις περισσότερες περιοχές της Πελ/νησου, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και προς το βράδυ τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα τοπικά θα έχουν κατά διαστήματα μεγάλες εντάσεις, θα συνοδευτούν από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις (ιδίως όπου υπάρχει το σήμα προειδοποίησης στον χάρτη). Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου πάνω από τα 1300 μέτρα και αργά το βράδυ πιθανώς στα βορειότερα τμήματα της Θράκης πάνω από τα 1000 μέτρα (εδώ οι χιονοπτώσεις θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα). Κάποια σημάδια βελτίωσης του καιρού θα έχουμε το βράδυ στα δυτικά, θα επιμένουν όμως κατά διαστήματα οι μπόρες και οι τοπικές καταιγίδες. Τέλος καλύτερος αναμένεται να είναι ο καιρός στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα ανατολικότερα τμήματα της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΝΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3-5Μπ. και στο Αιγαί από ΝΑ διευθύνσεις αρκετά ενισχυμένοι με την ένταση να φτάνει και τα 7Μπ. (ίσως στο βόρειο Αιγαίο το βράδυ και τα 8Μπ.).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά από την αρχή της ημέρας η οποία θα δίνει τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά του νομού. Καθώς θα κυλάει η ημέρα βροχές αξιόλογες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα και στον υπόλοιπο νομό με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης. Περαιτέρω επιδείνωση περιμένουμε από το απόγευμα όπου και θα εκδηλωθούν γενικευμένες βροχές και καταιγίδες που το βράδυ δεν αποκλείεται να παρουσιάζουν σημάδια μεγάλης έντασης (πιθανές και τοπικές χαλαζοπτώσεις). Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 3-5Μπ. (κατά την διάρκεια των φαινομένων δεν αποκλείονται ριπές ανέμων ακόμη και 7 με 8Μπ.). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά η οποία αρχικά θα δίνει ασθενείς τοπικές βροχές. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα γενικευτούν αποκτώντας μέτρια ένταση ενώ το βράδυ θα ενταθούν (μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρη καταιγίδα στον Θερμαϊκό). Οι άνεμοι θα πνέουν από Α γενικά διευθύνσεις αρχικά 3-4Μπ., το βράδυ όμως θα ενισχυθούν σημαντικά και θα φτάνουν τα 6-7Μπ. (πιθανώς ακόμη και 8Μπ.). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας