Κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους την Κυριακή - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 22-12-2019

2019-12-21

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού την Κυριακή στην χώρα μας καθώς μια ατμοσφαιρική διαταραχή ερχόμενη από τα βορειοδυτικά, θα προκαλέσει τοπικά έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες αλλά και θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ανέμους. Παράλληλα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 22/12/2019

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών ο καιρός αναμένεται να είναι συννεφιασμένος στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Αυτή η συννεφιά μάλιστα θα είναι αρκετά πυκνή στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα και θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα αξιόλογες έως έντονες βροχές στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά και μέχρι το μεσημέρι θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα μάλιστα θα παρουσιάζουν κατά διαστήματα σφοδρό χαρακτήρα, θα συνοδευτούν από θυελλώδεις ανέμους και πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Γρήγορα μέσα στο μεσημέρι αξιόλογες βροχές θα εκδηλωθούν στην Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες και τα κεντρικότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Ώρα με την ώρα τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται ολοένα και ανατολικότερα και έτσι κατά την διάρκεια των απογευματινών και βραδινών ωρών θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες σε Θράκη, ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο με τα φαινόμενα πρόσκαιρα και εδώ να είναι έντονα. Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα είναι μικρή. Σταδιακή υποχώρηση των φαινόμενων περιμένουμε στα δυτικά προς το τέλος της ημέρας, κατά τόπους όμως θα διατηρούνται οι μπόρες και οι τοπικές καταιγίδες

Σφοδροί ΝΝΔ άνεμοι θα πνέουν στα Πελάγη με την ένταση να φτάνει τα 8 με 9 Μποφόρ και κατά τόπους ακόμη και τα 10 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά από 11 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας η οποία κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι πυκνή. Προς το απόγευμα και κυρίως κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών αναμένεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες ίσως τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΔ διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις με την ένταση να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ (πιθανώς στα νοτιοανατολικά ακόμη και 9 Μποφόρ). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας η οποία κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα δώσει αξιόλογες και πιθανώς έντονες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας