Κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, θυελλώδεις ανέμους και Αφρικανική σκόνη - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος το Σάββατο 04-04-2020

2020-04-03

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας το Σάββατο όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει και από προηγούμενα άρθρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι πολλές βροχές που θα έχουν μεγάλη διάρκεια και τοπικά πολύ μεγάλη ένταση, οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι σφοδροί άνεμοι στο νότιο Αιγαίο και η πολύ έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και νότια. 

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 04/04/2020 

Από το ξεκίνημα της ημέρας θα κυριαρχήσει η πυκνή συννεφιά σε όλη την χώρα και θα εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές στην Θεσσαλία, τις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, την κεντρική και βόρεια Πελ/νησο, τα νησιά του βορείου Αιγαίου (ιδιαίτερα οι Σποράδες) και τα νοτιότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Γρήγορα μέσα στο πρωί βροχές θα σημειωθούν και στην Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου, κυρίως το κεντρικό όπου θα σημειωθούν καταιγίδες πιθανώς ισχυρές. Μέσα στο μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και θα έχουν αξιόλογο χαρακτήρα. Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά παρουσιάζοντας κατά τόπους και κατά περιόδους μεγάλη σφοδρότητα στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο και θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες με αυξημένη πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων. Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ημέρας στις προαναφερθείσες περιοχές ενώ στα δυτικά θα αρχίσει ο καιρός σιγά σιγά να βελτιώνεται ιδίως μετά τα μεσάνυχτα. Πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά από τα 900 με 1000 μέτρα περίπου ενώ στην δυτική Μακεδονία προς το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται μέχρι τα 700 με 800 μέτρα (οριακά και μέσα στην Φλώρινα). Τέλος σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές περιμένουμε στο βράδυ στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ καλύτερες καιρικές συνθήκες περιμένουμε στο υπόλοιπο Πέλαγος με μικρή πιθανότητα για λίγες βροχές στις Κυκλάδες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΑ κυρίως διευθύνσεις αρκετά ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ, στο Αιγαίο όμως και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες και κυρίως στα Δωδεκάνησα, ο ΝΑ άνεμος θα είναι σφοδρός και θα φτάνει τα 8 με 9 και ίσως ακόμη και 10 Μποφόρ. Στην Κρήτη και το βόρειο Αιγαίο θα πνέει ισχυρός ΒΑ άνεμος με ένταση 6 με 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά από 6 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά η οποία αρχικά θα δίνει βροχές κυρίως στα δυτικά του νομού και πιο τοπικές στα υπόλοιπα. Σταδιακά τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν γενίκευση και θα έχουμε βροχές στο σύνολο σχεδόν του νομού. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν πρώτα στα δυτικά και στην συνέχεια και στον υπόλοιπο νομό και θα εκδηλωθούν καταιγίδες ίσως μάλιστα ισχυρές. Τα φαινόμενα ενδέχεται να παρουσιάσουν σημάδια πολύ μεγάλης έντασης ενώ δεν αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά από την αρχή της ημέρας η οποία θα δίνει τοπικές βροχές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα γενικευτούν, θα ενταθούν και θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας με αξιόλογο έως και έντονο χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται το βράδυ να εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα μέσα στον Θερμαϊκό. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας