Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη την χώρα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Πέμπτη 31-10-2019

2019-10-30

Αλλάζει ουσιαστικά το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας την Πέμπτη καθώς από την καλοκαιρία και την ηλιοφάνεια θα μεταβούμε στις βροχές, τις καταιγίδες, την πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τα πρώτα χιόνια στις βουνοκορφές της βόρειας Ελλάδας.  

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 31/10/2019 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία θα επηρεάζει τα Επτάνησα, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο δίνοντας μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα που τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Αξιόλογες βροχές θα εκδηλώνονται παράλληλα και στην βόρεια Ελλάδα κυρίως στην κεντρική Μακεδονία και την βόρεια Θεσσαλία ενώ πιθανότητα για διάσπαρτες καταιγίδες υπάρχει επίσης τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα σταδιακά θα μετατοπίζονται ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, την Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Πολύ αξιόλογες βροχές θα εκδηλώνονται επίσης στην Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία ενώ στο δυτικό και ανατολικό τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος (της Μακεδονίας) τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά και ασθενή. Σταδιακή επιδείνωση του καιρού μέσα στο μεσημέρι αναμένεται επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη με βροχές και καταιγίδες ενώ προς το απόγευμα και οι Σποράδες θα επηρεαστούν από αξιόλογα και ενδεχομένως έντονα φαινόμενα. Από τις πρώτες βραδινές ώρες και μετέπειτα αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα βορειοδυτικά (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Μακεδονία) ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα επιμείνουν οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες μέχρι το τέλος της ημέρας. Την νύχτα ο καιρός θα επιδεινωθεί και στα Δωδεκάνησα όπου και εκεί θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Κάπως καλύτερος θα είναι ο καιρός στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου και την Θράκη με λιγότερα φαινόμενα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βουνά της βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1800 με 1900 μέτρα

Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. και στο υπόλοιπο από Δ κυρίως διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4-6Μπ. και στο υπόλοιπο από ΔΒΔ διευθύνσεις μέχρι 5Μπ.

Η θερμοκρασία σε νέα πτώση θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 7 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά από 9 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε από το ξεκίνημα της ημέρας συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια του νομού. Προς το μεσημέρι αναμένεται γενίκευση των φαινομένων με βροχές και καταιγίδες που ενδέχεται να είναι τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν σε γενικές γραμμές μέχρι το τέλος της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία με αξιόλογες βροχές καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας και ίσως πολύ πρόσκαιρη καταιγίδα το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας